Ділова розмова

Ощадбанк - найбільший універсальний банк країни!

Кабінет Міністрів України ухвалив стратегію розвитку Ощадбанку на 2018-2022 рр.

УнІверсальний банк із провідними позиціями в обслуговуванні всіх груп клієнтів з оптимізованою мережею відділень, сучасними інформаційними технологіями, новою операційною моделлю та ефективним ризик-менеджментом - таким буде Ощадбанк у 2022 році згідно з новою стратегією розвитку, затвердженою Кабінетом Міністрів України 21 лютого.

Про це йшлося на прес-конференції за участю міністра фінансів України Олександра Данилюка, голови правління Ощадбанку Андрія Пишного, директора представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунера та голови наглядової ради Ощадбанку, заступника міністра освіти та науки України Романа Греби. Стратегія передбачає завершення трансформації держбанку та утримання лідерства в банківському секторі на наступні 5 років. Документ отримав підтримку стратегічного партнера Ощадбанку - Європейського банку реконструкції та розвитку.

Стратегія розвитку Ощадбанку є складовою загальної стратегії розвитку державного банківського сектора. Вона передбачає зменшення частки державних банків шляхом їх часткової чи повної приватизації. Це дасть можливість збільшити конкуренцію на ринку, забезпечити фінансову стабільність та доступність банківських послуг. Важлива частина змін - покращення корпоративного управління за рахунок створення незалежних наглядових рад банків.

На відміну від інших державних банків, Ощадбанк єдиний залишається найбільшим універсальним банком, який буде присутнім у всіх клієнтських сегментах.

Корпоративний бізнес. У сегменті послуг для великого бізнесу Ощадбанк залишиться лідером, маючи значну експертизу та налагоджені бізнес-стосунки з великими корпораціями. Банк планує утримувати частку ринку: в кредитах - 18%, у депозитах - 11%.

ММСБ. У сегменті послуг для мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанк планує збільшувати ринкову частку за рахунок удосконалення моделі обслуговування. План ринкової частки по кредитах ММСБ на 2022 рік - 10%, по депозитах та поточних рахунках - 20%.

Роздрібний бізнес. Останні три роки Ощадбанк утримував лідерство за динамікою зростання в роздрібному сегменті. Зважаючи на це, заплановано втричі збільшити частку ринку в сегменті роздрібного кредитування до рівня 13% за рахунок іпотеки, автокредитів, кредитних карток та споживчих кредитів. У напрямі залучення депозитів та поточних рахунків банк планує зберегти частку ринку на рівні 19%. Пріоритетом залишатиметься модернізація роздрібної мережі: відкриття нових та скорочення кількості старих неефективних відділень. Водночас Ощадбанк залишатиметься лідером з присутності в усіх областях України та продовжуватиме підтримувати клієнтів там, де він є єдиним каналом надання фінансових послуг. Також банк планує продовжувати розвиток у преміальному сегменті, розширюючи перелік послуг та локацій для обслуговування заможних клієнтів. Частка Ощадбанку в картковому бізнесі має зрости з 6% до 17%. Значна увага приділятиметься розвитку інноваційних технологій у сфері онлайн-банкінгу.

Також серед ключових компонентів стратегії - покращення ІТ-інфраструктури та вдосконалення інформаційної безпеки, централізація функцій підтримки та покращення бізнес-процесів. Буде продовжуватись активна робота з проблемними кредитами. Банк зробив усі необхідні висновки щодо оцінки ризиків, які спричинили успадкований проблемний портфель, та імплементував їх у кредитну та ризик-політику. За останні три роки Ощадбанк не просто навчився працювати з проблемним портфелем, а й став справжнім бенчмарком ринку в цьому напрямі, отримавши судових рішень на свою користь на суму понад 40 млрд. грн.

Стратегію розвитку розкладено на покроковий план дій із чітко ви-значеними показниками ефективності. Кінцевим результатом реалізації стратегії має стати максимізація вартості Ощадбанку та його часткова приватизація за участю поважного міжнародного інвестора.

«Ощадбанк відкриває нову сторінку своєї історії. Першу частину плану стратегічного розвитку, а саме модернізацію найбільшого та найстарішого банку країни, успішно виконано. На черзі - реалізація стратегії лідерства. Ми були послідовними в тому, що будували найбільший універсальний банк країни. Нова стратегія підтверджує успішність трансформації Ощадбанку з 2014 року та визначає чіткі дороговкази для подальшого руху. Підтримка обраної стратегії з боку акціонера - Уряду України - та стратегічного партнера - ЄБРР - є свідченням їх упевненості в тому, що закріплені в стратегії амбітні показники розвитку є об’єктивно реальними для реалізації професійною, оновленою командою банку», - зазначив голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.

«Схвалена Урядом Стратегія розвитку державного банківського сектора передбачає приватизацію Ощадбанку за участю міжнародних фінансових організацій. Півтора року тому був підписаний меморандум між Міністерством фінансів, ЄБРР та Ощадбанком про взаємодію щодо покращення операційних та управлінських процесів і збільшення вартості банку. Ми відзначаємо, що команда Ощадбанку наполегливо працює над втіленням цього бачення. Впевнений, що подальша спільна робота ЄБРР, Мінфіну та Ощадбанку створить підґрунтя для успішного продажу банку та повернення інвестованих державою коштів», - заявив на прес-конференції міністр фінансів України Олександр Данилюк.

«Ми почули чітке викладення стратегії розвитку Ощадбанку від його керівництва. Нам особливо приємно, що банк визначає це як свою мету на майбутнє, як допомогу розвитку української економіки. Досягнення в цьому напрямі вже є. Особливо це стосується підтримки малого та середнього бізнесу. Виконання конкретних цілей стратегії є критичним для перспектив державних банків щодо співробітництва з міжнародними фінансовими установами. Я дуже радий, що ми поглиблюємо співпрацю й наближаємось до виконання положень нашого меморандуму, а саме до часткової участі в капіталі Ощадбанку», - зазначив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер.

«За час, що пройшов з 2014 року, Ощадбанк змінився повністю. З Ощадної каси він перетворився на сучасний інноваційний банк. Це свідчить про те, що менеджмент Ощадбанку може ставити перед собою завдання та може їх виконувати. Члени наглядової ради вітають нову стратегію розвитку банку, в тому числі в частині нового підходу до корпоративного управління. Всі разом ми зможемо досягти високих результатів», - зазначив голова наглядової ради Ощадбанку, заступник міністра освіти та науки України Роман Греба.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Программу по паллиативной помощи - приняли

На последней сессии облсовета депутатам была представлена областная программа развития паллиативной помощи на 2018-2020 годы, разработанная облздравом.

Как отметил начальник облздрава Сергей Бутенко, паллиативные больные, страдающие тяжелыми прогрессирующими заболеваниями, которые... Читати статтю повністю

Доски - на домах

взамен на чистоту всего города

На своем последнем заседании Сумской горисполком принял решение о проведении эксперимента, о котором говорится уже в течение двух лет.

Суть его в том, чтобы размещать доски объявлений на сумских многоэтажках централизованно. Чтобы они были однотипные... Читати статтю повністю

Инвестируем в недвижимость за рубежом!

Читати статтюНадежно вложить средства в квадратные метры за границей поможет агентство «Сумчане»

Все чаще украинцы покупают недвижимость за рубежом, причем не только состоятельные, но и люди среднего достатка. Ведь это не только надежное вложение средств, но и возможность получить доход от сдачи... Читати статтю повністю

Аренда и покупка коммерческой недвижимости в самом центре города!

Строительный лидер Сумщины ПАО «Сумстрой» успешно развивает направление коммерческой недвижимости, предлагая арендаторам и покупателям торговые и офисные помещения в центре Сум. Площади, предоставляемые компанией в аренду, отличаются не только удобным расположением, но и просторностью,... Читати статтю повністю

Как выбрать и где выгодно купить запчасти для мясорубок?

Трудно представить себе кухню современной хозяйки без электрической мясорубки. Это необходимый атрибут кухни, на которой... Читати статтю повністю

Чтобы дети не были голодными

В Сумах на ул. Александра Анищенко, 4, находится единственный в городе ведомственный детсад, который подчинен Нацполиции Украины.

До сих пор его посещают дети полицейских, военнослужащих, МЧС, представителей силовых структур. Всего в нем 160 детей. Это дошкольное учреждение, в... Читати статтю повністю

Главврачи идут на новый срок

2 марта на сессию Сумского облсовета было вынесено сразу несколько проектов решений по заключению контрактов на новый срок с руководителями областных медучреждений. В этот раз у депутатов никаких претензий к действующим главврачам не было. Все прошло без сучка и задоринки. Единственная... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины

Несмотря на большие морозы, ПАО «Сумстрой» продолжает строительство крупнейшего в нашей области проекта - микрорайона «Эспланада» между ул. Харьковской и пр. Лушпы.

Напомним, что на «Эспланаде» будет несколько десятков современных энергосберегающих домов, квартиры в которых имеют... Читати статтю повністю

В Сумах будет своя психиатрическая служба?

Для ее размещения необходимо капитально отремонтировать поликлинику №6 на Привокзальной

В Сумах решили создать свою психиатрическую службу. Речь идет о работе профильных специалистов в поликлинике и дневном стационаре.

Как сообщил профильный заммэра Максим Галицкий, организовать... Читати статтю повністю

Время покупать новострой!

В агентстве «Сумчане» новое жилье можно купить дешевле, чем у застройщика

Пожалуй, самая главная покупка в жизни человека - это жилье. Решившись на этот важный шаг, прежде всего нужно определиться, какое жилье вы хотите приобрести - новое или на вторичном рынке.

В любом случае,... Читати статтю повністю