Ділова розмова

Небезпечна лише для українців?

Що потрібно знати споживачу про пальмову олію

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про заборону використання пальмової олії у виробництві харчових продуктів. 233 депутати проголосували за цей законопроект, причому жоден народний депутат не проголосував проти. І це при тому, що два комітети ВРУ дали фактично негативний висновок щодо законопроекту, як і науково-експертне управління парламенту.

Що ж стоїть за таким рішенням? Дуже схоже, що мотиви депутатів були сформовані хибними стереотипами щодо «пальми», які в цілому, на жаль, поділяють більшість українців.

Але якщо частина народних обранців, перебуваючи в полоні цих стереотипів, керувалися щирими намірами захистити здоров’я громадян, то наполегливе несприйняття пальмових жирів іншими нардепами, які були докладно поінформовані експертами про реальний вплив «пальми» на здоров’я людей, пояснюється звичайним популізмом.

Давайте ж розберемося, чи є насправді шкідливою пальмова олія, та пройдемося по основних міфах навколо цього питання.

Міф 1. Лобісти заборони пальмової олії стверджують, ніби вченими доведена шкідливість «пальми», і тому її начебто забороняють у багатьох розвинених країнах світу.

Насправді це - відверта брехня. В жодній країні світу не існує заборони на вживання «пальми» у харчових продуктах.

Навпаки, безпека пальмової олії підтверджена її довготривалим застосуванням і статусом GRAS («абсолютно безпечно») Американського агентства FDA (Food and Drug Administration).

Наукові дослідження, виконані у відповідності до сучасних стандартів доказовості, не підтверджують негативного впливу споживання пальмової олії на здоров’я людини, зокрема збільшення ризику серцево-судинних захворювань. Немає обґрунтованих підстав вважати пальмову олію більш небезпечною порівняно із іншими жирами.

Перевага використання пальмової олії - збалансований склад жирних кислот: 50% насичених, 40% мононенасичених і 10% поліненасичених жирних кислот. Поліненасичені жирні кислоти позитивно впливають на обмін речовин в організмі, в тому числі й на клітинному рівні. Захищають клітини від передчасного старіння, допомагають зберегти їхню генетичну інформацію.

Як і у випадку з багатьма продуктами, шкідлива не сама олія, а її надлишок.

Звідки ж тоді взялася теза про шкоду «пальми»? Насправді тут у наших законодавців, та й у більшості громадян, виникла ситуація «чув дзвін, та не знаю, де він».

Шкоду здоров’ю треба шукати не в «пальмі», а в так званих трансізомерах жирних кислот, або, як їх називають у народі, трансжирах. Саме споживання трансжирів, а не «пальми», обмежується в багатьох країнах, у тому числі в деяких країнах ЄС. Саме трансжири, а не «пальма», порушують роботу ферментів та знижують імунітет людини. Саме трансжири, а не «пальма», збільшують вміст у крові холестерину та ризик атеросклерозу.

Звідки ж беруться трансжири?

 
Щоб виробляти стільки ж олії, скільки дає пальма, потрібно: 150 тисяч гектарів ріпаку, 200 тисяч гектарів соняшнику, 300 тисяч гектарів сої.

Річ у тім, що деякі олії - соняшникова, соєва, ріпакова - мають природний рідкий стан. Але для потреб багатьох харчових галузей їх потрібно перевести із рідкого стану у пластичний. Це зрозуміло, адже з рідкої олії не зробиш, скажімо, маргарин чи інші готові вироби. Вони просто не триматимуться купи.

Для отримання твердих пластичних жирів рідкі рослинні олії зазвичай піддаються додатковій фізичній та хімічній обробці - частковій гідрогенізації.

Недоліком процесу гідрогенізації і є утворення трансжирів.

А от фракції пальмової олії, зокрема, пальмовий олеїн та суперолеїн, на відміну від рідких олій, вже від природи мають потрібну пластичну, м’яку структуру і консистенцію. Через це їх не потрібно піддавати гідрогенізації. Тому в «пальмі» немає трансжирів.

Більше того, без пальмової олії виготовити складні спеціалізовані кондитерські жири, маргарини тощо, які б не містили шкідливих трансжирів, майже неможливо.

Тобто сумна іронія законопроекту імені Ляшка полягає у тому, що, поставивши безпечну «пальму» поза законом, законодавці прирікають українців споживати небезпечні трансжири.

Міф 2. У випадку заборони пальмової олії у виробництві харчових продуктів її без особливих проблем можна замінити іншими оліями.

Це неправда.

Світове виробництво рослинних олій становить орієнтовно 198 млн. тонн на рік. Із них майже 70 млн. тонн - це саме пальмова олія. Тобто це більше 35% загального виробництва олій. Таке ж співвідношення - більше третини - споживання «пальми» у загальному споживанні рослинних жирів спостерігається і в Україні.

Жодна з рослинних олій не виробляється в світі у кількості, необхідній для заміни пальмової олії.

Теоретично виробник міг би спробувати замінити «пальму» ріпаком і соняшником.

Але ці культури важко виробляти в достатніх кількостях, які б задовольнили наявний попит на продукти харчування.

 
Цікавий факт: населення Європейського союзу споживає 2,7 млн. тонн пальмової олії щороку, або в середньому - 5,4 кг на одну людину.

Для задоволення потреби в жирах потрібно буде задіяти величезні сільськогосподарські площі, що призведе до непередбачуваних екологічних та соціальних наслідків.

Тобто якщо раптом почне діяти заборона на «пальму», замістити її іншим жиром буде неможливо - просто ніде буде взяти інші жири у потрібній кількості. Це призведе до колапсу харчової промисловості.

І знову ж, не забуваймо, що, замінивши «пальму» соняшником чи ріпаком, ми будемо вимушені гідрогенізувати їх і отримаємо трансжири.

Міф 3. «Пальма» - тугоплавка, тому організм людини не може нормально її перетравити.

Насправді це не має значення, оскільки олії, як і інші харчові продукти, не плавляться в організмі людини, а перетравлюються. Ми ж не замислюємося над питанням, за якої температури плавиться огірок чи яблуко.

І ще одне запитання: який популярний жир залишається твердим у ваших руках? Правильно, сало. Чи варто боятися сала? Для українця - питання риторичне.

За низкою фізичних та хімічних властивостей пальмова олія схожа на тваринні жири - вершкове масло та сало. Ці продукти ми перетравлюємо нормально, те ж саме можна сказати і про пальмову олію.

Міф 4. Якщо заборонити «пальму», то її перестануть додавати в молочні продукти.

Насправді додавати рослинні жири (не лише «пальму») в традиційні молочні продукти, які повинні містити лише молочні жири, не можна і зараз.

Якщо деякі несумлінні виробники фальсифікують таку продукцію, то це проблема не «пальми», а державного контролю.

На сьогодні відповідальність за фальсифіковану продукцію достатньо висока, а акредитовані лабораторії мають усі можливості проводити відповідні випробовування. Держава має всі повноваження для наведення ладу у цій царині, потрібно лише їх використовувати.

Міф 5. «Пальма» - це дешевий замінник «нормальних жирів», в тому числі соняшникової олії, тому виробники її активно використовують.

Насправді сира пальмова олія на світових біржах торгується майже за тими ж цінами, що і соняшникова. А деякі низькоплавкі фракції «пальми», з яких виробляються в т.ч. еквіваленти какао-масла, є достатньо дорогими. Дорожчими, ніж вершкове масло.

Відразу питання: а які жири будуть використовувати натомість у продуктах (печиві, цукерках, випічці)?

Соняшникову, рапсову, соєву і подібні олії та продукти на основі їх переробки, які містять велику кількість Омега-6 жирів, що стимулюють запалення в організмі? Зазначимо: коли з’їсти ложку соняшникової олії, проблем не буде, але мова йде про інші масштаби і про перероблені на її основі продукти.

Чи трансжири, які зроблять нас та наших дітей хворими, погано думаючими, з проблемами серця, високим ризиком діабету 2-го типу, ожиріння, хвороби Альцгеймера?

Чому про альтернативу ніхто не каже? Вона ж буде. І, швидше за все, буде справді небезпечною.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Полмиллиона - на разрытия

Департамент инфраструктуры Сумского горсовета просит депутатов выделить для КП «Горводоканал» 500 тыс. грн. на восстановление асфальтного покрытия и элементов благоустройства после выполнения аварийно-восстановительных работ на внешних водопроводных сетях.

По информации коммунальщиков,... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины

К сдаче - еще один корпус!

За последнее время ПАО «Сумстрой» заселяет уже третий корпус нового элитного микрорайона «Эспланада». Несколько недель назад ключи получили хозяева квартир в домах №4/1 и 5 на пр. Лушпы, 5, и вот в компании снова заселение. На этот раз оно прошло в прошлую... Читати статтю повністю

В горсовете испугались пожаров

Со следующего года город намерен вплотную заняться проблемой пожарной безопасности в своих бюджетных учреждениях, в первую очередь - больницах, школах и детсадах.

Этот вопрос обсуждался на заседании планово-бюджетной депутатской комиссии Сумского горсовета 7 июня. Вспомнить о нем... Читати статтю повністю

Земельная рулетка для АТОшников

Не так давно в Сумах утвердили детальный план территории между ул. Михаила Кощия, Николая Данько и Проектной №12, где участки для индивидуального строительства должны получить местные участники АТО.

Всего на этот микрорайон претендовали более 400 человек. Каждый предварительно подал... Читати статтю повністю

Льготные рецепты: денег.net

7 июнЯ планово-бюджетная депутатская комиссия Сумского горсовета рассмотрела вопрос о выделении дополнительных средств на бесплатные и льготные рецепты для сумчан.

По закону бесплатными лекарствами должны обеспечиваться психически больные, онкобольные, больные после трансплантации... Читати статтю повністю

Филиал сумской «Барсы» - в Ахтырку?

Новость о том, что областной лицей-интернат спортивного профиля «Барса» меняет свой юридический адрес с Сум на Ахтырку, распространившаяся в Интернете еще на прошлой неделе, вызвала немало вопросов.

Что это значит: открывшийся в прошлом году в Сумах лицей-интернат с мощной инфраструктурой... Читати статтю повністю

Злостных алиментщиков не пустят на госслужбу

УжестоЧившиесЯ меры в отношении неплательщиков алиментов заставили безответственных родителей вспомнить о своих детях. За несколько месяцев действия нового закона, вступившего в силу в феврале 2018 года, в пользу ребят Сумщины было взыскано 44 млн. грн. долга. 34 нерадивых взрослых... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: первую очередь застройки «Эспланады» утвердили

Один из сумских строительных лидеров ПАО «Сумстрой» продолжает работу над самым большим за последние десятилетия проектом в нашем регионе - микрорайоне «Эспланада», который расположен в центральной части города, возле реки Псел и двух крупнейших торговых центров Сум («Мануфактура»... Читати статтю повністю

Никакой химии и жиров!

Основа качества готовой продукции ТМ «ЗароГ» - хорошее сырье

В прошлом номере ВШ мы публиковали рассказ нашей читательницы о ее знакомстве с не так давно появившейся в Сумской области продукцией ТМ «ЗароГ».

Нужно сказать, что перед публикацией мы сами попробовали продукты этой... Читати статтю повністю

ТМ «Зарог» - гарантия качества!

Читати статтюГде сумчане могут уже сегодня купить натуральные молочные продукты?

НесмотрЯ на обширный ассортимент молочной продукции в сумских магазинах, сумчане сразу обратили внимание на продукты ТМ «ЗароГ» - и, попробовав их, делают выбор в пользу этой торговой марки.

Ведь производитель... Читати статтю повністю