Ділова розмова

П’ять років децентралізації: що змінилося?

Масштабна реформа дала новий імпульс розвитку сотень українських територіальних громад

П’Ять років тому нове поняття - децентралізація - насторожувало більшість українців, викликаючи природне побоювання: для чого потрібні ці зміни і до чого вони призведуть. На сьогодні можна сміливо говорити про конкретні результати реформи, яка дозволила людям самостійно впливати на життя своєї громади.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який свого часу став ініціатором та головним рушієм реформи децентралізації, розповідає: «У чому її суть? У створенні фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні розпоряджатися власними коштами. Реформа дозволила за чотири роки втричі збільшити бюджети громад, і зараз це треба ефективно використовувати для досягнення цілей».

Нагадаємо, основні характеристики децентралізації в Україні - це передача громадам від центральної влади повноважень і коштів, землі; підвищення якості послуг; а також можливість контролювати місцеву владу, яка стає ближчою, швидше реагуючи на проблеми та потреби людей.

На сьогодні вже створено 884 об’єднаних громади, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність. Власні доходи місцевих бюджетів зросли з 68,6 млрд. грн. у 2014 році до 234 млрд. у 2018-му, підтримка ж розвитку регіонів торік склала рекордні 37,8 млрд. грн. - а це нові відремонтовані школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні і зони відпочинку в громадах. Держава фінансує інфраструктурні проекти в регіонах, розвиток сільської медицини, підтримку агровиробників.

У Сумській області також є приклади успішних ОТГ. Наприклад, Миколаївська об’єднана територіальна громада Біло-пільського району, з головою якої ми поспілкувалися. Іван Ігнатьєв очолює громаду з 2016 року, коли її було створено. На сьогодні ОТГ об’єднує 39 населених пунктів і понад 10 тисяч мешканців.

- Як відбувався процес об’єднання? Чи були якісь складності?

- Сказати, що було важко, - нічого не сказати. На етапі створення громада стикнулася з багатьма викликами, серед яких не лише мізерність стартового капіталу. Проте, завдяки підтримці уряду, отриманим додатковим ресурсам та повноваженням нам вдалося за короткий термін покращити якість життя людей. Бюджет, яким ми можемо розпоряджатися, зріс з 16 млн. 800 тис. до більш ніж 100 млн. гривень. Зросли і наші можливості, не лише фінансові.

- Які успішні проекти вам вдалося реалізувати завдяки децентралізації?

- Одна з історій успіху - відкриття новозбудованого енергоефективного центру надання адміністративних послуг. Його будівництво відбулося за підтримки програми «U-LEAD з Європою». Адмінбудівля з таким рівнем енергоефективності вперше з’явилася в ОТГ України, і це перший ЦНАП в Україні, збудований з нуля. Завдяки комбінації «зелених» технологій та екологічності матеріалів громада може заощадити на опаленні та вентиляції приміщення в чотири рази більше, ніж у звичайних адмінбудівлях.

- А якими успіхами можете похвалитися в інших сферах?

- Серед наших пріоритетів - охорона здоров’я, освіта. З нуля побудовано ФАП у Луциківці (будівництво обійшлося у 180 тис. грн., ще 100 тисяч виділили на закупівлю нового обладнання). У с. Бобрик покращили умови ФАПу за рахунок державної субвенції. На Миколаївську лікарню лише торік виділили 400 тис. грн, а на 12 ФАПів у селах розділили один мільйон. Щодо освіти - у всіх дошкільних навчальних закладах та у школах (для учнів початкових класів) - безплатне харчування. Для потреб шкіл постійно виділяються кошти, і на ремонт батьки не здають ані копійки. Розвиваємо і дорожню інфраструктуру: торік відремонтували доріг на 3 млн. 750 тис. грн. Розбудовуємо комунальне господарство: купили нову асені-заційну машину, сміттєвоз і контейнери для сміття. І список можна продовжувати...

- Що у найближчих планах?

- Проектів багато. Плануємо, зокрема, відкрити нові робочі місця на виробництвах тротуарної плитки і палет; залучити інвестиції для об’єктів сонячної енергетики. Завдяки децентралізації та нововведенням уряду на чолі з Володимиром Гройсманом громада переконалася, що може реально покращити своє життя.

Реформа ще триває. Децентралізація має стати незворотною, а об’єднання громад - завершитись до 2020 року, вважає глава уряду: «За 5 років ми пройшли перший етап реформи. Потрібно почати новий етап, який базуватиметься на нових рішеннях, завершенні поставлених завдань, і головне - слід забезпечити незворотність реформи».


п»ї
Читайте у цій рубриці

Как снять долговые обязательства перед банком по суду?

Читати статтюБольшинство людей в разные периоды своей жизни испытывают финансовые трудности и прибегают к банковскому кредитованию.

Никто не застрахован от ухудшения финансового положения и проблем с выплатой кредита. Как снизить долговую нагрузку по суду, списав часть кредитной задолженности... Читати статтю повністю

Для следствия три года - не срок?

"На каком этапе находится расследование резонансных уголовных производств в отношении природного монополиста ПАО «Сумыгаз», рассматривали на своем заседании члены общественного совета при Сумской ОГА 15 марта.

Дело в том, что таких производств - шесть. Три были открыты еще в 2017... Читати статтю повністю

Сумы определились с представителями в госпитальный совет

Как известно, в январе 2019 года Кабмин утвердил состав госпитальных округов в Сумской области. Как и планировалось изначально, их будет шесть: Сумской, Глуховский, Конотопский, Ахтырский, Роменский и Шосткинский.

В Сумской госпитальный округ, в соответствии с распоряжением Кабмина,... Читати статтю повністю

Сумщина создала дорожную карту на следующие три года

В театре им. Щепкина презентовали план перспективного развития области на 2019-2021 гг.

На прошлой неделе, 26 марта, на заседании Совета регионального развития, проходившем в театре им. Щепкина, состоялась презентация перспективного плана развития Сумской области на 2019-2021 годы.... Читати статтю повністю

Центр Сум перекрывать не будут

Две недели назад ремонт коллектора на ул. Набережной р. Стрелки перешел через Покровскую площадь.

На аппаратном совещании в Сумской мэрии городской голова Сум Александр Лысенко радостно констатировал: «Разрытия в центре Сум не будет - труба уже под дорогой! Подрядчику удалось это... Читати статтю повністю

Школы под круглосуточным наблюдением

Три года назад в Сумах решили основательно взяться за безопасность детей в школах и в рамках городской программы «Автоматизация муниципальных телекоммуникационных систем на 2017-2019 годы» начали оснащать их видеокамерами.

Процесс стартовал в 2017 году, и за это время современными... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: коммерческая недвижимость - в самом центре Сум!

Один из строительных лидеров Сумщины ПАО «Сумстрой» успешно развивает направление коммерческой недвижимости, предлагая арендаторам и покупателям торговые и офисные помещения в центре города.

Площади, предоставляемые в аренду, выгодно отличаются не только удобным расположением,... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: современные квартиры в удобном районе

ПАО «Сумстрой» серьезными темпами ведет строительство нового микрорайона в центре Сум - «Эспланады». Его изюминка - не только в прекрасном месте расположения (район находится на берегу речки Псел, между двумя самыми посещаемыми торговыми центрами - «Мануфактура» и «Лавина»), но и... Читати статтю повністю

Разговор о футболе - с душой

О чем рассказал президент ФК «LS GROUP» Геннадий Демьяненко накануне старта нового футбольного сезона?

Накануне старта нового футбольного сезона президент ФК «LS GROUP» и заслуженный юрист Украины Геннадий Демьяненко дал большое интервью клубному сайту.

В первой его части -... Читати статтю повністю

Будет ли в Сумах своя FM-радиостанция?

В ближайшем будущем в Сумах может появиться муниципальная FM-радиостанция, а может, даже и своя, местная ТРК. На последней сессии Сумского горсовета 27 марта депутаты приняли решение, которое должно стать первым шагом к реализации проекта «Радио громад».

В частности - дополнили... Читати статтю повністю