Ділова розмова

Зробимо команду відродження Сум!

Олександр Соколов: «Сидячи на дивані, життя не зміниш»

МайбутнЄ міста Суми вирішиться вже за кілька місяців. Слідом за обранням президента і Верховної Ради нова влада, очевидно, планує провести вже найближчим часом і місцеві вибори.

І ось саме ці вибори, насправді, і будуть для сумчан вирішальними. Чи ввійде місто в нову епоху застою, чи, навпаки, отримає шанс на відродження, - ми говоримо з сумським правозахисником і політиком Олександром Соколовим.

- Олександре Олеговичу, пристрасті за виборами до Верховної Ради вже трохи вщухли. Чи робили ви для себе аналіз того, що відбулося, і чи планує ваша команда брати участь у місцевих виборах?

- Ви знаєте, протягом трьох останніх тижнів у мене була гарна можливість займатися зовсім не політикою. По-перше, нарешті я можу присвятити достатньо часу своїй родині, яка до цього мене просто не бачила тижнями. По-друге, я займаюся своєю безпосередньою роботою, адвокатською і підприємницькою діяльністю, яку серйозно запустив за три роки громадської боротьби. І, по-третє, звісно ж, я мав можливість проаналізувати політичну ситуацію і перспективи.

Зізнаюся чесно: життя поза політикою мені подобається значно більше. Є тільки одна причина, що не дозволяє махнути на все рукою, - це довіра людей і відповідальність перед своїми виборцями.

Адже сім тисяч голосів за мене на парламентських виборах - це не просто сумчани. Це люди, здатні мислити і мати власну думку. Вони не кидаються з крайності в крайність. Вони точно розуміють критерії, яким повинен відповідати кандидат на ту чи іншу посаду. Це люди, що володіють інстинктом самозбереження та розуміють, які можуть бути наслідки, якщо втратити чергові 5 років життя.

Якщо наша команда і продовжить свою активну політичну діяльність - то лише через цю довіру тисяч людей, яким небайдужі доля Сум і сумчан.

- Тобто за ці тижні у вас відбулася певна переоцінка цінностей та аналіз усіх за і проти щодо участі у виборах мера чи депутатів міської ради?

- Так. Ми зважували всі ризики, шанси та взагалі - необхідність нашій команді заходити в міську владу після місцевих виборів.

Перший серйозний виклик для участі у виборах - потрібна партія. Без партії брати участь у виборчій кампанії неможливо. У виборах до міської ради немає самовисування, немає участі громадських організацій. Тільки партії та кандидати від цих партій.

А я нагадаю, що згідно законодавству для реєстрації своєї партії потрібно: зібрати 10 тисяч підписів у 15 областях України і в 2/3 районів цих областей. Далі - заплатити чималий реєстраційний збір і сподіватися, що протягом наступних 3 років Мінюст не знайде, до чого причепитися, не виявить жодного «підробленого» підпису і не анулює реєстрацію. Тепер ви розумієте, чому моя команда була вимушена свого часу шукати політичні партії на всеукраїнському рівні?

- Виходить, що шлях створення окремої своєї партії - складний, тривалий у часі, витратний і зовсім не гарантує результату?

- Справді, так і виходить. І якщо ми підемо цим довгим та складним шляхом, то маємо розуміти усі підводні течії.

Інший шлях - розкручувати на рівні міста якусь існуючу всеукраїнську партію. Цей шлях нам точно не підходить, - навчені гірким досвідом, про який ви всі знаєте.

Тому, повторюся, створення своєї партії, з усіма наслідками, проблемами і витратами - неминуче. Але справа навіть не в організаційних або фінансових питаннях. Адже ефективне вирішення міських питань залежить від того, в чиїх руках буде більшість у наступній міській раді.

- І саме це - головне питання для вашої команди, від якого залежить, чи будете ви брати участь у місцевих виборах?

- Насправді це дуже важливе питання не тільки для нас, але і для усіх сумчан. На своїх передвиборних зустрічах я докладно розповідав людям, що буде, якщо сумчани оберуть до парламенту Тетяну Рябуху від «Слуги народу». Що буде, якщо «Слуга народу» в Сумах залишиться фактично, як я припускаю, філією «Батьківщини». Чому я так припускаю? Тому що представником партії «Слуга народу» в Сумах є помічник мера Сум - Михайло Ананченко (25 років) - з педагогічною освітою, якого нещодавно люди обрали в народні депутати за списками пропрезидентської партії. Якщо стисло, то в цьому випадку розклад майбутньої Сумської міської ради буде приблизно таким: неофіційна коаліція з «Батьківщини» + «Слуга народу» = 23 депутати або навіть більше. Тобто в них може бути стабільна більшість.

Плюс велика ймовірність висування просто «технічного кандидата» від «Слуги народу», щоб полегшити переобрання мера від «Батьківщини». Але якщо міським головою і оберуть іншу, незалежну людину, то такий мер нічого не зможе вдіяти без більшості в міськраді.

Підсумок: протягом найближчих п’яти років у нашому місті може нічого кардинально не змінитися. Точніше, зміниться, але зовсім не в ту сторону.

- Знаючи вас, зараз ви маєте продовжити: «Ситуація складна, але...»

- Давайте будемо об’єктивними. Змінити цю ситуацію можна за кількох умов. По-перше, якщо вибори міської ради і мера пройдуть не в цьому році, а хоча би навесні наступного. Ідеально - щоб вони відбулися у визначений Конституцією термін, у жовтні наступного року.

По-друге, якщо в процес оздоровлення Сум буде залучений кожен із нас; якщо кожен буде працювати на наступний результат: завести в майбутню міськраду 23-25 справжніх активних сумчан. Самодостатніх людей, зацікавлених вирішувати проблеми містян, а не продавати свої голоси грошовим мішкам.

- Іншими словами, ви пропонуєте мобілізувати всіх небайдужих людей на очищення влади в Сумах та відродження нашого міста?

- Так, мабуть, слово «мобілізація» в цьому сенсі буде дуже доречним. Поясню, чому.

На сьогодні я і мої друзі та соратники, яких прийнято називати «командою Соколова», зробили майже неможливе: за три роки ми виросли з нуля до 8 відсотків підтримки сумчан. Ми жертвували своїм часом, своєю роботою, своїми грошима; ми нажили купу впливових ворогів і серйозних проблем; ми блокували масу тіньових схем і допомогли тисячам людей відстояти свої права. Зроблено багато, але для перемоги в місті потрібно незмірно більше.

Погляньте на результат парламентських виборів: емоції перемогли, холодний розрахунок програв. Загорнута в яскраву партійну обгортку порожнеча виявилася для багатьох виборців цікавішою, ніж сер-йозні програми й системні зміни. І якщо ситуація не зміниться, то і на місцевих виборах може бути те ж саме. В багатьох людей виникає питання, який сенс боротися за міськраду, якщо пісні і «прикольні» ролики в соцмережах все одно зберуть більшість голосів?

Тому я і наполягаю: почати реальне відродження Сум ми зможемо, якщо в роботу включаться не сто, як зараз, а хоча б тисяча активних людей. Сидячи на дивані та просто «висловлюючи підтримку», життя не зміниш. Кожен небайдужий сумчанин має зробити свій внесок на рівні будинку, вулиці, мікрорайону, щоб у нову міську владу увійшли не бродячі артисти і перевзуті шахраї, а чесні та ефективні роботяги.

Підсумую: в місцевих виборах ми братимемо участь не просто як «команда Олександра Соколова», а як команда відродження Сум. І в цій команді, шановні читачі, є гідне місце для кожного із вас. Приєднуйтеся!

Микола Штеба


п»ї
Читайте у цій рубриці

Горячая вода до сих пор не горячая

Мэр Сум пригрозил «Сумытеплоэнерго» пересмотреть договор аренды из-за недогрева воды

Мэр Сум Александр Лысенко поручил своим подчиненным уточнить условия договора аренды целостного имущественного комплекса Сумской ТЭЦ с ООО «Сумытеплоэнерго» (СТЭ) из-за заниженной температуры горячей... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: сваи: новые технологии

Подразделение ПАО «Сумстрой» «Сумстройпроект» занимается проектированием и дизайном помещений и работает с клиентами не только из Сумской области, но и со всей Украины. Еще одно отделение «Сумстроя» - «Главная испытательная лаборатория в строительстве» - вообще не имеет аналогов в... Читати статтю повністю

Идеям сумчан - зеленый свет!

По итогам народного голосования определены 12 проектов - победителей общественного бюджета

На прошлой неделе координационный совет по вопросам общественного (партиципаторного) бюджета по итогам голосования определил 12 проектов-победителей, которые получат финансирование.

Напомним,... Читати статтю повністю

Устранение засора в ванной

Читати статтюЗасорение канализационных труб — однозначно неприятное явление. Независимо от того, где образовался засор — на кухне, в туалете или ванной комнате, уже не одним из мест комфортно пользоваться не удастся. Появление стоячей воды, неприятный запах – одни из частых последствий.

Чтобы... Читати статтю повністю

Детям - комфортные туалеты

После того как на прошлой неделе и.о. губернатора Ирина Купчейчик, побывав в Лебединской школе №7, впечатлилась состоянием туалетов, тема обустройства современных санкомнат была поднята в понедельник, 12 августа, на аппаратном совещании в Сумской ОГА. После визита Ирина Валерьевна... Читати статтю повністю

50 тысяч гривен - на мечту!

Читати статтюСумчанка стала пятым победителем депозитной акции от Альфа-Банка Украина

У каждого человека есть мечта, иногда даже несколько. Кто-то давно не видел старого друга, кому-то хочется открыть собственное дело или - посетить Париж! Бывает, что для исполнения самой заветной мечты не хватает... Читати статтю повністю

Бюджет участия: больше поддержки!

Читати статтюПочему количество инициатив сумчан, которые будут профинансированы, увеличат?

В прошлом году процедура сумского бюджета участия серьезно забуксовала, в итоге до голосования проектов 2018 года дошло только в 2019-м. Но зато само голосование получилось на славу - горожане активно... Читати статтю повністю