Ділова розмова

Надсучасний дитсадок - це реально!

Олександр Лисенко: «Докладемо всіх зусиль, щоб відкрити новий дошкільний заклад у 12-му мікрорайоні до Дня міста - 2021»

Поступово Суми повертають, відроджують, будують все більше дитячих закладів. Спочатку це була реконструкція та добудова садочку в Хіммістечку. А цього року розпочали будівництво найочікуванішого дошкільного закладу - в 12-му мікро-районі.

Нагадаємо, що, незважаючи на дуже активну забудову даного району міста, до цього часу тут був лише один садочок, який не міг впоратися з напливом дітлахів. Тому батьки вимушені були возити діточок у більш віддалені заклади. І от нарешті ситуація змінилася - місто розпочало втілювати в життя те, що десятки років було лише мрією.

Минулого тижня сумчанам вже показали котлован майбутнього садочка. Міський голова Олександр Лисенко разом із головою ОДА Романом Грищенком, заступником міського голови Вірою Мотречко та начальником УКСу Віталієм Шиловим проінспектували перебіг будівництва.

Сучасний заклад зводять за оригінальним сумським проєктом, що пройшов усі необхідні експертизи. Будівля матиме три поверхи (на першому буде басейн), а також підвал та мансарду. Це буде перший у місті садочок із ліфтом, доступний для маломобільних груп. Завдяки оригінальності проєкту до закладу потраплятиме багато сонячного світла.

- Ексклюзивність цього проєкту в тому, що він був розроблений саме в Сумах - організацією «Баннерстор Україна». Це наша родзинка, а не типовий проєкт. На території України таких садочків ще немає, - розповідає Віталій Шилов. - У ньому буде басейн на 92 кв. м - щоб дітлахи мали змогу розвиватися фізично. Роботи ведуться всього лише тиждень, але ми вже зовсім скоро будемо займатися фундаментом. Проєкт був поданий на аукціон із орієнтовною сумою у 67 млн. грн., але підрядна організація запропонувала виконати роботи за 58,8 млн. грн. Сьогодні в нас є половина цієї суми. Цього року ми плануємо виконати всі будівельні роботи, в тому числі крівлю. А з січня перейдемо до внутрішнього оздоблення. Якщо з умовами фінансування все буде добре, то в наступному році до Дня міста, гадаю, зможемо вже відкрити новий заклад для дітлахів.

За офіційною документацією, площа забудови складає 5605 кв. м (0,1415 га). Дошкільний навчальний заклад зможе прийняти не менше 160 дітей. Поряд із будівлею садочку буде зведено 8 майданчиків для дітлахів та зону юних натуралістів. Також тут збираються встановити ігровий комплекс «Бастіон».

- Будівництво цього садочка ми планували ще в минулому році, виготовили необхідну документацію та подали даний проєкт на фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, - уточнює міський голова Олександр Лисенко. - Також наш проєкт потрапив до програми «Велике будівниц-тво», отримав перемогу і був затверджений. Навколо цієї земельної ділянки було чимало політичних інсинуацій, які сьогодні ми остаточно розвіюємо - в 12-му мікрорайоні таки буде дитсадок. Хочу підкреслити - ми робимо реальні речі: будуємо садки, ремонтуємо дороги і так продовжуватимемо й надалі! Маю надію, що наш садочок стане прикладом для всієї країни.

На це сподівається й голова Сумської ОДА Роман Грищенко: «Хочу наголосити на тому, що проєкт дійсно унікальний, у ньому навіть вирахуване світлове навантаження. Тут буде повністю застосований вітраж, багато скляних конструкцій, щоб природнє освітлення могло потрапляти до кожного приміщення. Такого в Україні немає. Думаю, що ми будемо прикладом для всієї держави - за нами такі садки почнуть робити й інші».

Будівництво дитсадка ведеться в рамках проєкту «Велике будівництво». На зведення закладу ДФРР надає в поточному році 25 млн. грн., місто -

5 млн. грн. Загальна вартість будівництва становить 58,8 млн. грн. Роман Грищенко пообіцяв: обласна влада докладе всіх зусиль, щоб із фінансуванням проблем не було та вже наступного року дитсадок прийняв дітлахів. Також посадовець повідомив, що кожен об’єкт у рамках проєкту «Велике будівництво» повинен бути обладнаний веб-камерою. Тому й сумчани кожного дня зможуть спостерігати за ходом будівництва онлайн.

Ну а очільник міста наголосив на тому, що в Сумах тривають перемовини по відновленню роботи ще двох дитсадків, що були віддані в приватні руки чи перепрофільовані. На підході й будівництво садочка на Еспланаді. Доречі, за словами мера, там дитсадок буде вдвічі більший, ніж у 12-му мікрорайоні. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Пригородные - уже в пути!

Как с 1 июня на Сумщине курсирует железнодорожный транспорт?

С этого понедельника после карантинного простоя «Укрзалізниця» запустила пригородные поезда - сразу, как только соответствующее решение приняла Сумская областная комиссия по вопросам ТЭБ и ЧС, которая заседала 29 мая.

Согласно... Читати статтю повністю

Сумчани не проти зростання тарифів?!

Ви знаєте, хто в 2015 році зупинив збільшення тарифу на електроенергію у Вірменії? Самі громадяни країни, які заполонили вулиці Єревана. А хто змусив владу відкласти подорожчання бензину і енергоносіїв у Франції?

Звичайні французькі водії, які своїми «жовтими жилетами» перешкодили... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

«Сумбуд» підтримав челендж губернатора «Відремонтуй палату»

Одне з найбільших будівельних підприємств Сумщини долучилося до челенджу губернатора Романа Грищенка й відремонтує палату у відділенні патології новонароджених у дитячій обласній клінічній лікарні, що знаходиться на Веретенівці.... Читати статтю повністю

Хочу бачити наше місто та регіон процвітаючими

Дмитро Живицький: «Місцева влада повинна працювати в інтересах жителів Сумщини!»

Дмитро Живицький - особистість на Сумщині відома. Більше 10 років був підпри-ємцем у м. Суми та створив успішний бізнес із нуля, паралельно займався громадською, політичною та благодійною діяльністю.... Читати статтю повністю

Предпринимателям придется заплатить за землю в апреле...

Департамент обеспечения ресурсных платежей Сумского горсовета разъяснил плательщикам земельного налога и арендной платы за землю все нюансы платы за землю во время карантина.

Так, 18 марта 2020 г. вступил в силу ЗУ от 17.03.2020 г. №533-ІХ «О внесении изменений в Налоговый кодекс... Читати статтю повністю