Ділова розмова

Хочу бачити наше місто та регіон процвітаючими

Дмитро Живицький: «Місцева влада повинна працювати в інтересах жителів Сумщини!»

Дмитро Живицький - особистість на Сумщині відома. Більше 10 років був підпри-ємцем у м. Суми та створив успішний бізнес із нуля, паралельно займався громадською, політичною та благодійною діяльністю.

Впродовж квітня 2016-го - вересня 2019 р. працював керівником апарату Сумської обласної державної адміністрації. З вересня 2019-го по березень 2020 р. - перший заступник міністра Міністерства розвитку громад та територій України.

- Дмитре Олексійовичу, з вашої біографії у відкритих інтернет-джерелах зрозуміло, що ви маєте достойну освіту (магістр обладнання хімічних виробництв і підприємств будівельних матеріалів, магістр публічного управління та адміністрування; навчання та стажування в Польщі, Швеції, Швейцарії, Німеччині) та значимі професійні досягнення. Чому вирішили повернутися на Сумщину? Адже ви могли працювати і в столиці, і за кордоном.

- Я патріот своєї держави і люблю наш рідний край. Це не пусті слова, і мій життєвий досвід це підтверджує. Знаєте, є таке мудре українське народне прислів’я: «Де народився, там і згодився». Звичайно, буває так, що доля закидає наших людей за кордон. Адже сьогодні непрості часи, люди шукають роботу й можливості прогодувати свої сім’ї, намагаються дати краще життя своїм дітям, тому і їдуть працювати за кордон. Всі, хто мене добре знає, можуть підтвердити, що я докладаю максимум зусиль, аби змінити на краще життя наших людей тут, в Україні, на рідній мені Сумщині. Тому і повернувся в рідне місто, щоб внести свій вклад у його розвиток, розвиток регіону. Вважаю, що в нас на Сумщині є всі можливості забезпечити робочими місцями більшість людей, які потребують роботи. Але місцева влада повинна створити умови для розвитку малого та середнього бізнесу для того, щоб можна було жити, працювати там, де знаходяться твої діти, твоя родина, де твої батьки. На сьогодні я вже формую широку команду, яка підтримує мої погляди та прагнення змін на краще. Впевнений, що ми об’єднаємо всіх небайдужих до долі Сумщини та міста Суми.

- Сьогодні складна ситуація в області, низька зайнятість населення, навіть у місті Суми велика кількість безробітних. А місцева влада цих питань чи то не помічає, чи уникає. Як на вашу думку, що з цим робити? Як бути, щоб поліпшити даний стан справ?

- Так, дійсно, від сьогоднішньої влади в Сумській області, місті Суми я не почув відповіді на питання: «Де люди мають працювати?», «Які кроки робляться для створення робочих місць?», «Що потрібно змінювати, щоб бізнес почав розвиватися?». І це прикро, адже така можливість у них є. Наведу декілька прикладів, що можна зробити: це відповідні програми фінансування з місцевих бюджетів програм підтримки підприємництва (наприклад, як ми робили, коли я працював у Сумській обласній державній адміністрації, обласну програму компенсації відсотків по кредитах, взятих у державних банках), це розвиток технопарків (у м. Суми, до речі, теж такий є, але влада ним не цікавиться) та бізнес-інкубаторів, дієві програми підвищення кваліфікації кадрів та дуальна освіта (ми першими запустили такі проєкти в Україні спільно з університетами та коледжами). Серйозною підтримкою для сумських підприємств та підприємців є організація і фінансування потужних міжнародних виставок, форумів, ярмарок, фестивалів у нас на Сумщині, в Україні та сприяння в участі в них за кордоном. Подібні заходи у нас в області вже проводилися, але, на жаль, вони не підтримувалися владою міста Суми.

Кожне місто і ОТГ повинні цим займатися, бути конкурентоздатними, залучати іноземні інвестиції, стимулювати внутрішні інвестиції, надавати податкові пільги. Одним із дієвих механізмів є підтримка бізнес-об’єднань, об’єднань роботодавців, тісна співпраця з торгово-промисловою палатою. Такі кроки сприятимуть створенню нових і розширенню існуючих бізнесів, а значить, і робочих місць, та збільшенню заробітних плат у людей, податків, які йдуть на медицину, освіту, дороги, благоустрій, і так по колу. Щоб розвивалося місто, регіон, повинна працювати економіка, а значить, буде робота для людей. Місцева влада повинна працювати в інтересах своїх жителів, звертати увагу на їх проблеми та потреби, оперативно реагувати та вирішувати важливі громаді питання.

Хочу, щоб кожен житель Сумщини зрозумів, що існуючий бюджет у місті чи області - це інструмент та механізм, який можна не тільки вкласти в плитку, а й використати на створення умов для розвитку бізнесу, коли кожен підприємець зможе створити ще одне чи два робочих місця. Якщо в нас приблизно дві з половиною тисячі зареєстрованих підприємців у місті Суми, вони можуть створити хоча б по одному робочому місцю, то це вже буде вагомим фактором для подолання проблеми безробіття. Саме про це сьогодні треба думати існуючій владі першочергово.

- Як ви взагалі бачите на сьогодні розвиток Сумської області та нашого обласного центру? На чому він має ґрунтуватися?

- Основою розвитку є стратегія та чіткий план її реалізації. Сумщина сьогодні може вигравати за рахунок науки. Міста Суми та Шостка я бачу центрами наукового освітнього потужного розвитку, де ми зможемо дійсно бути конкурентоспроможними. Наші науковці та наукоємні підприємства (ІТ-шники, фізики, машинобудівники) можуть спо-кійно конкурувати на світовому ринку та повинні підтримуватися владою.

Крім того, наша область багата на численні природні корисні копалини: нафта, газ, торф, цемент, пісок, кварцити, деревина, потужні природні рекреаційні можливості та родючі землі. Це все є основою для потужного розвитку переробної будівельної, туристичної галузей та дорожнього будівництва.

Окремо хочу виділити переробку сільськогосподарської продукції. Сьогодні ми бачимо, що працюють великі корпорації, які обробляють великі площі землі, але люди з тих населених пунктів, де обробляється ця земля, на жаль, на ній не працюють. Тому надважливо створювати переробне виробництво! Погодьтеся, що збільшення продукції, виробленої на Сумщині, в наших магазинах призведе до збільшення і бюджетних доходів, і доходів та зайнятості мешканців Сумщини!

В Сумах досить потужне машинобудування, і це теж можна і необхідно розвивати та використовувати. Ми є областю, що знаходиться на кордоні, тому безпекова складова також повинна розвиватися, а це підприємства Укроборонпрому, які в нас є і які можна і треба навантажувати роботою. Знаю, що наш Сумський державний уні-верситет співпрацює з багатьма країнами саме у військовому напрямку, розробляє програмне забезпечення спеціально для військових багатьох країн світу. Це можна і потрібно використовувати на Сумщині, працювати не тільки на замовників зовні, а мати замовлення в Україні.

Міська та обласна влади повинні об’єднати свої стратегії розвитку, свої вимоги та пропозиції до центральної влади, їхати в Київ домовлятися з прем’єр-міністром і президентом, говорити про наші пріоритети, державне фінансування перспективних проєктів.

Коли я працював у міні-стерстві, ми розробили нову державну стратегію регіонального розвитку, в якій уперше в Україні були введені такі визначення, як функціональні типи територій. Сумщина потрапляє в такий функціональний тип, як прикордонні території в несприятливих умовах. Тому в нас має бути абсолютно інший режим фінансування. В нас є міста які залежні від одного виробництва, наприклад Шостка - це місто яке було збудоване навколо під-приємства «Свема». Це значить, що тут мають бути окремі програми і окремі інструменти створення робочих місць.

Сьогодні мер чи голова ОДА, які не говорять про те, що вони роблять для забезпечення людей робочими місцями, повинні добровільно піти. Кожен посадовець має відповісти на питання: «Що я зробив для того, щоб у людей була робота?» Якщо будуть працювати малий та середній бізнес, буде робота, почне активніше розвиватися сфера послуг, покращиться економічний розвиток і як наслідок - наше життя. Багато політиків говорять про глобальні речі, але не кажуть, де сьогодні випускник університету, коледжу, училища буде працювати, чи забезпечений він роботою.

- Які показники ефективності для місцевої влади ви б назвали?

- Вважаю, що головним пріоритетом і показником ефективності влади на місцях повинно бути вирішення місцевих проблем задля задоволення інтересів жителів. Це забезпечення надання якісних медичних послуг, житлово-комунальних за доступними тарифами, вирішення екологічних проблем, проблем благоустрою, забезпечення дозвілля. Якщо цього не робить ваша влада на місцях, не вагаючись прощайтеся з такими недолугими

управлінцями. Хочу бачити наше місто та регіон процвітаючими, а нас, його населення, - задоволеними та такими, що живуть у добробуті! Зараз цим я живу, відкритий та запрошую до співпраці всіх небайдужих!

Микола Штеба


п»ї
Читайте у цій рубриці

Предпринимателям придется заплатить за землю в апреле...

Департамент обеспечения ресурсных платежей Сумского горсовета разъяснил плательщикам земельного налога и арендной платы за землю все нюансы платы за землю во время карантина.

Так, 18 марта 2020 г. вступил в силу ЗУ от 17.03.2020 г. №533-ІХ «О внесении изменений в Налоговый кодекс... Читати статтю повністю

Надсучасний дитсадок - це реально!

Олександр Лисенко: «Докладемо всіх зусиль, щоб відкрити новий дошкільний заклад у 12-му мікрорайоні до Дня міста - 2021»

Поступово Суми повертають, відроджують, будують все більше дитячих закладів. Спочатку це була реконструкція та добудова садочку в Хіммістечку. А цього року розпочали... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

«Сумбуд» підтримав челендж губернатора «Відремонтуй палату»

Одне з найбільших будівельних підприємств Сумщини долучилося до челенджу губернатора Романа Грищенка й відремонтує палату у відділенні патології новонароджених у дитячій обласній клінічній лікарні, що знаходиться на Веретенівці.... Читати статтю повністю

Сумчани не проти зростання тарифів?!

Ви знаєте, хто в 2015 році зупинив збільшення тарифу на електроенергію у Вірменії? Самі громадяни країни, які заполонили вулиці Єревана. А хто змусив владу відкласти подорожчання бензину і енергоносіїв у Франції?

Звичайні французькі водії, які своїми «жовтими жилетами» перешкодили... Читати статтю повністю

Пригородные - уже в пути!

Как с 1 июня на Сумщине курсирует железнодорожный транспорт?

С этого понедельника после карантинного простоя «Укрзалізниця» запустила пригородные поезда - сразу, как только соответствующее решение приняла Сумская областная комиссия по вопросам ТЭБ и ЧС, которая заседала 29 мая.

Согласно... Читати статтю повністю