Ділова розмова

«Підприємництво в Сумах має розвиватись!» -

Дмитро Живицький, корінний сумчанин, із досвідом державного та місцевого управління

зайнятість населення, а вірніше, відсутність такої є однією з найгостріших проблем нашого міста. Міська влада, на жаль, не працює над створенням умов для збіль-шення кількості робочих місць, відсутні програми подолання проблеми безробіття, немає системної роботи місь-кої влади в напрямку зменшення заборгованості по заробітній платі перед підпри-ємствами та сумчанами.

Дуже важливою складовою процвітання міста є розвиток малого та середнього бізнесу, а також створення нових виробництв. Адже одним із основних джерел наповнення місцевого бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Через пандемію ситуація в підприємців міста значно погіршилася. Сьогоднішня влада міста Суми не інформує бізнес про ті можливості, які є в державі. Тому хочу звернути увагу наших підприємців на можливість використання державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Серед ключових проблем розвитку бізнесу підприємці завжди називають недостатність коштів для розвитку. Саме для вирішення даної проблеми наприкінці січня 2020 року Кабмін затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки малому бізнесу - «Доступні кредити 5-7-9%». Програма реалізується через банки-партнери, якими на першому етапі стали державні: «ПриватБанк», «Укргазбанк», «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

Зараз у середовищі підпри-ємців ходять чутки, що дана програма не працює, кредити отримати нереально. Тож спробуємо розібратись та відповісти на питання: як підприємцям скористатись даною програмою та чи є альтернативні способи залучення пільгових коштів?

Необхідно усвідомити, що дана програма, як і інші подібні кредитні програми, не передбачає безповоротне (грантове) фінансування й банкам потрібно доводити свою здатність погасити кредит.

Спеціально створений та діє сайт «Доступні кредити 5-7-9%» (5-7-9.gov.ua), де кожен підпри-ємець може знайти вичерпну інформацію про умови участі в програмі та можливості для навчання.

Ознайомитись із іншими програмами фінансової підтримки можна на сайті Фонду розвитку підприємництва (https://bdf.gov.ua/uk). Потрібно підкреслити, що дані програми запроваджуються як державними, так і місцевими органами влади. Дієві програми часткової компенсації ставок за кредитами для малого та середнього бізнесу діють у багатьох обласних центрах України.

Подібні програми є й в місті Суми, але інформація про це в широкому доступі відсутня. Це наводить на думку, що спів-фінансування здійснюється тіль-ки для своїх. Тому звертаю вашу увагу та інформую! З 1 по 30 липня 2020 року департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради проводить конкурси з метою відшкодування частини відсотків за кредитами, наданими суб’єктам малого та середнього підприємництва. На поточний конкурс документи приймаються за адресою: м. Суми, вул. Садова, 33, каб. 34. Телефон для довідок 700-139. Детальна інформація доступна за посиланням: https://go-gl.com/m1Uo

Під час моєї роботи в Сумській обласній державній адміністрації нами спільно з обласною радою підприємців було розроблено «Програму розвитку малого та середнього підприємництва в Сумській області на 2017-2020 роки». Інформацію про неї можна отримати на сайті комунальної установи «Сумський обласний фонд підтримки підприємництва» (https://fondpp.sumy.ua). Згідно даної програми надається фінансова підтримка суб’єктам малого підприємництва з обласного бюджету на часткову компенсацію сплачених відсотків за кредитами. Деталі щодо зазначених програм можна з’ясувати за телефоном 659-117 або електронною поштою fondsumy@gmail.com. Адреса фонду: м. Суми, вул. Кооперативна, 3.

На жаль, є запитання щодо ефективності механізмів реалізації даних програм, обмеженого обсягу коштів, що виділяються. Але, як говорить народна мудрість, дорогу здолає той, хто йде. Тому необхідно обов’язково використовувати можливості для розвитку власної справи!

Дійсно потужна міська програма фінансової підтримки малого та середнього бізнесу могла б стати реальним драйвером місцевого економічного розвитку.

Команда Дмитра Живицького працює над розробкою такої програми та обов’язково представить її широкому загалу. Долучайтеся до нашої команди змін! З ідеями та пропозиціями звертайтеся:

електронна адреса - sumyteam@gmail.com

сторінка в соціальній мережі «Фейсбуці» - facebook.com/SumyTeam.

Читайте нас у телеграм-каналі t.me/Zhyvytskyy


п»ї
Читайте у цій рубриці

В Сумы прибыли аппараты ИВЛ

Чуть больше недели назад, 27 июня, СБУ на официальном сайте сообщила о разоблачении сделки, по которой одна из больниц в Сумах не получила 18 аппаратов ИВЛ.

Как оказалось, речь идет о Сумской областной больнице, которая проводила тендер на закупку оборудования для медучреждений... Читати статтю повністю

Автокредит - приємна подорож із Креді Агріколь

Керівник регіонального відділення Креді Агріколь Банку в Сумах Дмитро Скиба: «Ми допоможемо втілити в життя ваші мрії!»

Придбати перше авто або змінити стару модель на нову - звичне бажання. Статистика Креді Агріколь свідчить, що навіть під час карантину українці не відкладають свої... Читати статтю повністю

Когда на кону - свобода выбора

НесмотрЯ на карантин, глуховчанка Елена Гавриченко обивает в Киеве пороги наивысших инстанций страны. А 13 июля вообще планирует начать голодную забастовку под Офисом президента. Чего добивается молодая женщина?

- Все началось со вступления в силу закона о децентрализации и добровольном... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

Оренда і купівля комерційної нерухомості - в самому центрі Сум!

Один із будівельних лідерів Сумщини АТ «Сумбуд» успішно розвиває напрямок комерційної нерухомості, пропонуючи орендарям і покупцям торговельні та офісні приміщення в центрі міста.

Площі, що надаються в оренду, позитивно... Читати статтю повністю