Ділова розмова

«Сумчан «труїли газом», та за це ніхто не відповів», -

Дмитро Живицький, корінний сумчанин, державний управлінець

У недільний вечір 19 липня мешканці Сум відчули їдкий запах, що розповсюдився майже над всім містом. Люди не могли зрозуміти, що відбувається, шукали витік газу в себе в домівках, дзвонили сусідам, у служби газу та державну службу з питань надзвичайних ситуацій, виходили надвір через погіршення самопочуття та намагалися провітрювати приміщення, але від цього ставало ще гірше, боялися лягати спати.

Багато мешканців Сум, у тому числі й дітей, відчули погіршення самопочуття, головний біль, нудоту. У моїх дітей теж були симптоми, що бувають при отруєннях. Але жодних дій від міської та обласної влади не було. Мабуть, коли «труїлися» сумчани, вони відпочивали. Як не як, неділя - вихідний. Лише через 12 годин директор департаменту інфраструктури міста повідомив про викид одоранту - отруйної речовини та порадив закрити вікна і в разі погіршення здоров’я звернутися до лікаря. Але вікна закривати було вже пізно, газ розвіявся. Якщо це був одорант, то зауважу, що навіть низькі його концентрації можуть мати тяжкі наслідки для здоров’я людей.

Міській голова тільки о 9 годині ранку під час апаратної наради запитав у підлеглих про те, що це було. А де ж він був раніше, коли з вечора неділі пів міста задихалося від їдкого запаху? Міський голова забув чи не знає про законом встановлене право громадян на отримання інформації про надзвичайні ситуації чи їх загрозу? Я вважаю, що тут очевидна злочинна бездіяльність міської та обласної влади. Адже права громадян та дії влади в подібних ситуаціях чітко прописані в кодексі цивільного захисту України, законах України про місцеве самоврядуванні та про місцеві державні адміністрації, постанові КМУ про затвердження положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку в сфері цивільного захисту.

До сьогодні мешканці Сум не знають, що ж це було: аварія на газових мережах, витік газу чи токсичного одоранту, а також причини такого витоку. Ми не маємо інформації про концентрацію шкідливих речовин у ніч із 19 на 20 липня, який стан повітря на сьогодні, як це могло вплинути на наше здоров’я. Чому так? У мене є дві відповіді: або від усіх нас приховують справжню ситуацію, як у радянські часи під час аварії на Чорнобильській АЕС, або це повна некомпетентність та непрофесійність міської влади, абсолютне незнання своїх обов’язків. Дана ситуація наочно показала, що їх абсолютно не цікавить здоров’я сумчан. Дії міської влади є хаотичними та виключно показовими задля власного піару. Вони не провели жодного оповіщення жителів Сум, не пояснили наявність чи відсутність загрози здоров’ю та дії людей в такій ситуації.

Якщо це справді одорант, то він може вражати центральну нервову систему, печінку, нирки. Страшно навіть припустити, що могло статися, якби цей викид був більших концентрацій! На жаль, у цій ситуації тільки один висновок! Сьогоднішня міська влада займається виключно недолугим «освоєнням» наших із вами податків. Сотні тисяч гривень бюджету, що йдуть на місцеві ЗМІ, використовуються для власного піару, а не інформування населення. В місті абсолютно не організована система оповіщення, система взаємодії органів влади. Влада міста нічого не контролює, про загрозу життя та здоров’я нікого не повідомляє, ніхто ні за що не відповідає. Сьогодні Суми - як корабель без капітана та команди. Місту потрібна справжня команда фахівців, які мають досвід, вміють працювати і приведуть Суми та сумчан до успіху. Саме такою є команда Дмитра Живицького.

Приєднуйтеся до тих, кому по-справжньому не байдужі життя та здоров’я сумчан.

Електронна адреса - sumyteam@gmail.com

Сторінка в соціальній мережі «Фейсбук» - www.facebook.com/SumyTeam

Читайте нас у телеграм каналі t.me/Zhyvytskyy


п»ї
Читайте у цій рубриці

Будівельний флагман Сумщини

Від будівництва - до перевірки матеріалів і конструкцій

Один із найбільших забудовників Сумської області АТ «Сумбуд» працює відразу в декількох напрямках. Перше - це спорудження житлової нерухомості, зокрема мова йде про новий мікрорайон «Еспланада», що знаходиться в центрі Сум біля... Читати статтю повністю

Высокая температура - не проблема?

Почему продукты на рынке в Сумах продают с нарушениями, а лаборатория этого не видит?

В воскресенье, 26 июля, участники общественного совета при управлении защиты прав потребителей Госпродпотребслужбы в Сумской области в рамках общественного мониторинга провели проверку на Центральном... Читати статтю повністю