Ділова розмова

Лабораторний центр необхідно розвантажити

Депутат ВР Тетяна Рябуха відвідала центр соціально небезпечних захворювань

У 2017 році чимале хвилювання сумчан та жителів області викликав проєкт реформи та об’єднання наркологічного та психоневрологічного диспансерів, які на той час мали складну структуру, розкидану по місту.

Його завершуючим етапом стало відкриття в кінці 2018 року оновленого амбулаторно-поліклінічного відділення наркодиспансеру на вул. Білопіль-ський шлях, 22, яке вартувало обласному бюджету близько трьох мільйонів гривень. За час, що минув, заклад остаточно обжився на новому місці, придбав ще частину дороговартісного обладнання за спонсорські та зароблені кошти і зараз працює з максимальною ефективністю. Щоб переконатися в цьому і дізнатися, які проблеми виникають у діяльності обласного клінічного медичного центру соціально небезпечних захворювань, заклад відвідала народний депутат від округу №157 (м.Суми) Тетяна Рябуха.

Сумщина першою запроваджує нові методи

Детальну екскурсію примі-щеннями центру провели в.о. начальника управління охорони здоров’я Сумської ОДА Сергій Бутенко, який був одним із ініціаторів проєкту, та директор центру Тарас Злиденний. На сьогодні заклад надає всебічну медичну допомогу найбільш соціально вразливим категоріям населення - нарко- та алкозалежним, ВІЛ-інфікованим, психічно хворим. У той час як стаціонарні відділення працюють в інших районах міста, тут відбувається прийом сімейного лікаря, профільних лікарів, діагностика. Окремі входи мають кабінет замісної терапії, де наркозалежні отримують лікувальні препарати для вживання замість ін’єкційних наркотиків, та кабінет зниження шкоди. Це унікальна для України практика, запозичена в США та країнах Європи, - в інших регіонах немає подібних бюджетних структур. У кабінеті здійснюється не медичний, а соціальний прийом. Наркозалежні отримують тут необхідну інформацію та допомогу. Працівник кабінету може провести швидкий тест на певні захворювання або відвести наркозалежного в лабораторію, проконсультувати з юридичних питань та працевлаштування, пояснити, на які симптоми потрібно звертати увагу, наприклад, у випадку передозування чи інфекційних хвороб, та інше. А ще у цьому кабінеті безкоштовно видають одноразові шприци, презервативи, антисептичні серветки, інформаційні матеріали - все, що потрібно, щоб зупинити розповсюдження соціально небезпечних інфек-цій та зменшити ризик захворювання підопічних.

- Ці люди мають знижений імунітет, вони легко можуть захворіти самі і стати розповсюджувачами хвороби не лише у своїй групі, а й серед благополучних категорій населення. Тому вони потребують особливої уваги і медико-соціального супроводу, - відзначила народний депутат України Тетяна Рябуха. - Турбота про здоров’я і соціальну поведінку пацієнтів цього закладу допомагає уникнути багатьох проблем для всіх інших громадян. Тому робота центру соціальних захворювань є дуже важливою для суспільства.

ІФА є, а ПЛР?

Також на базі центру працює цілодобова гаряча лінія психологічної допомоги і підтримки, куди може звернутися будь-який житель області. Часто телефонна розмова з психологом може вберегти людину від суїциду, допомогти прийняти рішення звернутися за медичною чи соціальною допомогою тощо. І цілодобова робота - один із найважливіших чинників ефективної допомоги, бо бажання звести рахунки з життям часто виникає саме вночі. Працівники кабінету розповідають - попередньої ночі було зареєстровано три кризові дзвінки від людей, що стояли на межі самогубства.

Гордість центру - сучасна клініко-діагностична лабораторія, що виконує дослідження для пацієнтів наркологічного та психоневрологічного стаціона-рів, тих, хто звернувся до служб поліклініки, учасників ДТП та інших категорій громадян. Також лабораторія надає платні послуги всім бажаючим на договірних умовах і обстежує медпрацівників. Особливо актуальним це стало в період пандемії, адже центр має аналізатор для ІФА-досліджень, які є першим етапом виявлення хворих на коронавірус. Згідно наказу МОЗ, таке тестування щомісяця мають проходити медики, працівники патрульної поліції тощо. І воно проводиться тут. А от з другим етапом все набагато складніше.

- Зараз ПЛР-тести на COVID-19 виконує лише обласний лабораторний центр, - розповідає директор закладу Тарас Злиденний. - Тобто ІФА-дослідження позитивне, для підтвердження діагнозу необхідний ПЛР, а його потрібно чекати 5-7 днів, бо лабораторний центр перевантажений. Ми зараз вивчаємо можливість співпрацювати з Києвом, де нам обіцяють робити це дослідження протягом доби. Але найкращим варіантом було б придбання портативного ПЛР-аналізатора. Це дало б можливість розвантажити лабораторний центр, а ми б могли швидко обстежувати вразливі категорії та медпрацівників. Такий аналізатор коштує 2,7 млн. грн. Один мільйон ми вже зібрали з коштів, зароблених наданням платних послуг, потрібно ще 1,7 млн.

- З понеділка, 31 серпня, Суми знаходитимуться у помаранчевій зоні карантину, захворюваність на COVID-19 в області щодня зростає, тож питання придбання додаткових ПЛР-аналізаторів так чи інакше потрібно вирішувати, - підсумувала Тетяна Рябуха. - Наприклад, шляхом звернення до голів ОТГ з проханням взяти участь у придбанні портативного аналізатора. Адже він потрібен для жителів всієї області, і буде цілком справедливо, якщо територіальні громади виділять кошти для вирішення цієї проблеми.

Сподіваємося, питання придбання аналізатора для бюджетного закладу все-таки буде вирішено вже найближчим часом - і обласний центр соціально небезпечних захворювань зможе надавати повний пакет послуг з діагностики коронавірусу нарівні з обласним лабораторним центром.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Будівельний флагман Сумщини

Влітку темпи забудови Еспланади зросли!

Один із лідерів будівельного ринку міста Суми АТ «Сумбуд» продовжує будівництво найбільшого в нашій області проєкту - мікрора-

йону «Еспланада». Він складається з декількох десятків сучасних енергозберігаючих будинків, квартири в яких мають... Читати статтю повністю

Ковпаковский район Сум расширился

14 сел, вошедшие в состав Сумской городской ОТГ, стали частью Ковпаковского района Сум. Такое решение принял Сумской горсовет на внеочередной сессии 31 августа. За него проголосовали 30 депутатов при необходимых 22.

Согласно документу, территории Битицкой сельской ОТГ (сел Пушкаревка,... Читати статтю повністю

Роман Грищенко: «Безпека медиків - на першому місці!»

12 лікарень другої хвилі отримали засоби індивідуального захисту та дезінфекційні розчини

ПандемІЯ коронавірусу, яка набирає обертів, ставить нові виклики перед Сумщиною - тож віднедавна в боротьбу з COVID-19 включилися лікарні другої хвилі. На часі - їх оснащення засобами індивідуального... Читати статтю повністю

Склад аммиака подвинет индустриальный парк?

Депутаты Сумского горсовета после обсуждения на согласительном совете решили снять с рассмотрения сессии вопрос о предоставлении в аренду ООО «Інфо Кар» земельного участка на ул. Скрябина, 56а, на котором находится склад аммиака (рядом с перспективным индустриальным парком Сум).

В... Читати статтю повністю

«Доступных лекарств» стало больше: что добавилось?

Недавно был утвержден новый реестр лекарственных средств, на которые могут рассчитывать украинцы по программе «Доступные лекарства». Количество препаратов в обновленном перечне, по информации НСЗУ, увеличено на 19 торговых наименований, а одно лекарство изъято. В программу включены... Читати статтю повністю

Второй выход как окно в Европу...

Когда-то Петр I прорубил окно в Европу, а в Сумах не так-то просто бывает даже сделать эвакуационный выход. По крайней мере, с такой проблемой столкнулся торгово-офисный центр на пр. Лушпы, 8.

30 июля профильная депутатская комиссия по земле рассмотрела проект решения горсовета... Читати статтю повністю

Андрій Деркач: «Наші головні вороги - це некомпетентність, корумпованість та безвідповідальність!»

ПІд час візиту на Сумщину народний депутат України та лідер партії «Наш край» Андрій Деркач відвідав завод «Енергомаш», поспілкувався з його керівництвом та робітниками, а також відповів журналістам на найболючіші запитання по регіону.

Причину більшості з них нардеп вбачає у некомпетентності... Читати статтю повністю

Сумские медики не могут обследоваться на COVID-19

В областном центре сложилась угрожающая ситуация с обследованием медработников на COVID-19: сдать анализ бесплатно они нигде не могут, а денег на эти цели им не выделяет ни город, ни НСЗУ, ни государство.

Причем речь идет о работниках медучреждений именно городского подчинения (всех... Читати статтю повністю

У Сумах за ініціативи Олександра Лисенка одинокі пенсіонери безоплатно отримуватимуть хліб

КритиЧнІ моменти життя не тільки загартовують людину, але й проявляють її найцінніші якості - доброту, готовність прийти на допомогу в скрутну хвилину.

Цьогорічна пандемія коронавірусу показала, що в Сумах багато небайдужих людей, завдячуючи яким у місті з’являються гостро необхідні... Читати статтю повністю

Состоится ли в Сумах транспортный конкурс?

На прошлой неделе Сумской горисполком объявил конкурс на перевозку пассажиров по городским автобусным маршрутам общего пользования.

Напомним, что конкурс на основную часть маршрутов в Сумах будет проводиться только в 2022 году, когда закончится действие нынешних договоров с перевозчиками.... Читати статтю повністю