Ділова розмова

День боротьби з діабетом: здоров’я - це знання

14 листопада Всесвітній день боротьби з Діабетом

Ця хвороба не тільки молодшає, ще й кожна друга людина частіше не знає про своє захворювання...

За офіційними даними світової статистики, на нашій планеті кожні 10 секунд кількість хворих на цукровий діабет збільшується на 2 людини. Тому з 1991 року більш ніж 160 держав світу в своїх календарях щорічно відзначають День боротьби проти діабету, який припадає на 14 листопада. Дата ця була обрана, щоб увічнити пам’ять народженого в 1891 році в цей день Фредеріка Бантінга, який створив інсулін, що рятує життя людей і сьогодні. З 2007 року цей день проходить і під егідою ООН як наймасштабніша компанія, що інформує про цукровий діабет.

Цілі компанії

Інформація про кількість хворих - далеко не єдина мета Всесвітнього дня боротьби з діабетом. Набагато важливіше донести до людей інформацію про те, як запобігти хворобі, або, якщо це не вдалося, підтримувати якість свого життя на високому рівні. Щороку тема цього Дня звучить по-різному. Девізами різних років були слова: «Діабет: проблема будь-якого віку і всіх країн», «Ціна невідання», «Діабет і права людини», «Сім’я і діабет», «Діабет, освіта і профілактика» та інші. Цього року тема Всесвітнього дня боротьби з діабетом - «Медсестра і діабет» (The Nurse and Diabetes). Ще в 1924 році американський лікар-ендокринолог Елліот Проктор Джослін назвав діабет «хворобою переважно для сестер». Адже саме від них потрібна особлива увага до пацієнтів: медсестри повинні регулярно контактувати не тільки з ними, а й із членами їх сімей, інформуючи про особливості життя з діабетиками. Все це вимагає глибоких знань і компетентності. У всякому разі, так хоче бачити ситуацію ВООЗ, для чого і була обрана цьогорічна тема.

Що потрібно знати про цукровий діабет

Групу захворювань, яку об’єднує гіперглікемія, тобто підвищення рівня глюкози в крові, називають цукровим діабетом. Викликають його порушення утворення або дії інсуліну, який виробляється підшлунковою залозою, що призводить до загибелі її певних клітин. Надалі це призводить до порушення роботи інших органів: нирок, кровоносних судин, серця, нервів, очей...

Цукровий діабет 1-го типу (інсулінозалежний) зазвичай проявляється на тлі

аутоімунного процесу в організмі, коли відбувається «збій системи» і імунні клітини, які покликані захищати організм, починають, навпаки, нападати на підшлункову залозу, що і призводить до хвороби. І якщо в цьому випадку частіше за все від людини нічого не залежить, то цукровий діабет 2-го типу в більшості випадків вона провокує сама: своїм неправильним способом життя, частими стресами, наявністю надлишкової маси тіла.

Методи лікування і профілактика

Цукровий діабет 1-го типу лікується тільки з використанням інсуліну. Хоча наука не стоїть на місці і на сьогоднішній день проведено кілька операцій з пересадки підшлункової залози від донора. Цукровий діабет 2-го типу має більше варіантів лікування. На початкових стадіях буває достатньо спеціальної дієти і змін у способі життя. В інших випадках лікар призначає лікування за допомогою лікарських препаратів. Зараз існує багато ефективних ліків від діабету, які істотно підвищують якість життя хворого. Серед них є доступні і якісні ліки вітчизняних виробників, наприклад, препарати компанії ТОВ «Кусум Фарм». Це ефективні та якісні лікарські засоби, які знижують рівень глюкози в крові, нормалізують артеріальний тиск, коректують рівень холестерину. Але виписувати їх, природно, повинен тільки лікар.

За даними ВООЗ, на цукровий діабет хворіє приблизно 6% населення Землі. І якщо ще пару десятків років тому цукровий діабет 2-го типу називали діабетом літніх, то сьогодні він значно помолодшав. Але, що ще більш сумно, - кожна друга людина найчастіше не знає про своє захворювання. Тому дуже важлива поінформованість людей про ознаки, симптоми і чинники ризику для запобігання ускладнень діабету та виявлення його на ранній стадії, на що і намагаються звернути увагу в усьому світі 14 листопада. А також закликають для профілактики і лікування:

• не допускати надмірної ваги;

• правильно харчуватися або дотримуватися лікувальної дієти;

• приділяти час заняттям фізкультурою;

• відмовитись від шкідливих звичок;

• регулярно стежити за рівнем глюкози в крові, артеріальним тиском, загальним холестерином;

• не піддаватися стресам;

• проходити медичні огляди.

Українські виробники: краще - співвітчизникам

Цукровий діабет - хронічне, постійно прогресуюче захворювання, яке вимагає до себе пильної уваги як лікаря, так і пацієнта. Успішна терапія цукрового діабету складається з двох рівнозначних частин - це зміна способу життя пацієнта і прийом якісних, ефективних ліків. З 2009 року на фармацевтичному заводі «Кусум Фарм» було розпочато виробництво цукрознижувальних препаратів, ефективність та безпека яких доведена великою кількістю клінічних досліджень, що проводяться як в Україні, так і в зарубіжних дослідницьких центрах.

До недавнього часу у багатьох пацієнтів існував стереотип, що вітчизняні ліки менш ефективні, ніж препарати іноземного виробництва. Але «Кусум Фарм» довів, що це не так. Якщо ліки виробляються з дотриманням усіх виробничих норм, то вони такі ж ефективні і безпечні, як і їх імпортні аналоги. На сьогоднішній день сотні тисяч пацієнтів з цукровим діабетом щодня приймають цукрознижувальні препарати, що випускаються цим заводом, і це допомагає їм підтримувати високу якість свого життя.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Будівельний флагман Сумщини

«Еспланада» - великий вибір сучасного житла в центрі Сум!

Один із лідерів будівельного ринку міста Суми АТ «Сумбуд» продовжує будівництво найбільшого в нашій області проєкту - мікрорайону «Еспланада». Він складається з декількох десятків сучасних енергозберігаючих будинків, квартири... Читати статтю повністю

ВО «Батьківщина» представлятиме інтереси жителів Сумщини майже у всіх місцевих радах

сеукраЇнське об’єднання «Батьківщина» отримало представництво майже у всіх місцевих радах Сумської області. Члени політичної партії отримали 254 депутатських мандати.

Зі словами вдячності за підтримку на місцевих виборах до жителів Сумщини звернувся голова обласного осередку ВО... Читати статтю повністю

Чудо-выборы: выполнили обещание всего за месяц

Еще в сентябре на сессии Сумского горсовета жильцы домов 63а и 63б на ул. Интернационалистов просили городскую власть привести в порядок их придомовую территорию. Тогда они не понимали, почему во дворе у них ремонтируют только часть дороги - возле дома 63б на Интернационалистов, а... Читати статтю повністю