Среда

Нітрити - це не фекалії!

Сумський водоканал подасть до суду на телеканал за розповсюдження неправдивої інформації

Тиск на комунальне підприємство триває. Інформація, що дискредитує сумський водоканал, почала з’являтися у сюжетах всеукраїнських телеканалів.

Так, 31 травня у випуску інформаційної програми телеканалу СТБ «Вікна-Новини» з’явилося повідомлення з відеосюжетом «У Сумах водоканал скидає нечистоти у річку - подробиці». Журналісти телеканалу поширили відверто неправдиву, неперевірену, провокаційну інформацію. Такі дії, на наш погляд, є умисними та направлені на підрив довіри до керівництва КП «Міськводоканал» Сумської міської ради та органів місцевого самоврядування.

Журналісти поширили застарілі відомості, видаючи їх за оперативні. Так, в основу репортажу було покладено події річної давнини. Відеозйомка річки Псел, коментарі спеціалістів, зокрема ексначальника Державної екологічної інспекції у Сумській області Олександра Уварова та одного з мешканців міста продубльовано з репортажу, що вийшов у ЗМІ у квітні 2020 року на 5-му телеканалі, та відеосюжету, який сумчанин розмістив у «Фейсбуці» 4 квітня 2020 року. Проте ведуча програми «Вікна-Новини» стверджує, що події з відеосюжету відбуваються саме зараз.

Журналіст у сюжеті зазначає: «Після численних скарг екологи перевірили воду на вміст хімічних речовин. Результати приголомшили - тут чи не вся таблиця Менделєєва, а спускає її у річку місцевий водоканал». Натомість у сюжеті відсутні факти, які могли б підтвердити слова журналіста. Так, у своєму коментарі Олександр Уваров, на той час начальник Державної екологічної інспекції у Сумській області, підтвердив лише перевищення вмісту нітритів у місці скиду стічних вод. Взагалі такі результати лабораторних до-сліджень не є підтвердженням факту скиду водоканалом фекалій у Псел.

Слід зазначити, що, попри суттєву зношеність, робота очисних споруд міста Суми є стабільною, службою лабораторного контролю КП «Міськводоканал» ведеться постійний моніторинг за концентраціями стічних вод. Крім того, контроль за роботою очисних споруд постійно ведеться з боку Державної екологічної інспекції в Сумській області та Сумського обласного лабораторного центру МОЗ.

Також відповідно до останніх протоколів біотестування проб зворотних вод, яке було нещодавно здійснене однією з сертифікованих санітарних лабораторій України, стічні води, що надходять із випуску водоканалу до р. Псел, не є токсичними, концентрації шкідливих речовин не перевищують можливість водойми до самоочищення.

Сьогодні підприємство бере участь у реалізації Програми корпоративного розвитку у рамках програми NIP України - «Водна програма модернізації водного сектору в Україні». Головною метою цього проєкту є покращення екологічних показників і досягнення нормативів ЄС для вихідних стічних вод.

Тож відеосюжет і допис на сторінці телеканалу СТБ у соціальній мережі Facebook є неправдивими та необ’єктивними, не доводять до населення достовірну інформацію, а створюють лише непотрібну соці-альну напругу між споживачами та надавачем комунальних послуг в інтересах третіх осіб.

2 червня КП «Міськводоканал» направило вимогу до ТОВ «Телеканал СТБ» щодо спростування недостовірної інформації у такий спосіб, у який вона була поширена. У разі невиконання вищезазначених вимог комунальне підприємство звернеться до суду.

Також КП «Міськводоканал» довело інформацію до відома Нацради з питань телебачення і радіомовлення. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Вокруг озера Чеха установили новые урны

7 июня в Сумах возле озера Чеха установили пять новых урн. Это урны, к которым крепятся полиэтиленовые 120-литровые пакеты. Их установило ООО «Тиан-сервис», которое вывозит мусор с озера Чеха. Как рассказал его директор Дмитрий Шевчук, стоимость одной урны - 640 грн. плюс 150 грн.... Читати статтю повністю

Пластиковые пакеты запретят

СегоднЯ невозможно представить продуктовый магазин или рынок без удобной упаковочной тары - пластиковых пакетов. Но как же они раздражают, когда благодаря нам превращаются в мусор - летающий по улице и засоряющий лужайки и реки.

И даже когда использованные пакеты отправляются по... Читати статтю повністю

228 тыс. грн. - за производство полуфабрикатов в гараже

В июле 2020 года в Главное управление Госпродпотребслужбы в Сумской области поступило заявление от потребителя о том, что он купил блины с курицей и грибами и при распаковке почувствовал неприятный запах. Потребитель отправился по адресу мощности производителя и увидел, что помещение,... Читати статтю повністю

В СНАУ разработали биоупаковку для продуктов питания

В Сумском национальном аграрном университете разработали технологию создания биоупаковки для продуктов из пищевых отходов и биополимеров. Об этом рассказал преподаватель СНАУ, соучредитель и директор ООО «FoodBIOPack» Дмитрий Бидюк: «Мы со студенткой 5-го курса кафедры технологии... Читати статтю повністю

Леса после пожаров будут восстанавливать с помощью Адамовых деревьев

В Глуховском лесхозе появился экзотический лес. Здесь занялись выращиванием павловний - так называемых Адамовых деревьев, или павловний. Как только деревца окрепнут, их планируют пересадить в открытый грунт. Лесоводы увлеклись экзотикой не просто так. Как отмечают ученые, эта культура... Читати статтю повністю