Ділова розмова

Як працюють «нирки» Сум?

Через скільки етапів проходять стоки, потрапляючи в місцеві очисні споруди?

ІсторІЯ сумських очисних споруд починається з 50-х років минулого сто-ліття. Перші очисні споруди були розташовані поблизу озера Чеха (тепер це вулиця Замостянська) і мали максимальну потужність 18 тис. куб. м на добу.

Із введенням їх в експлуатацію на той час значно покращився санітарний стан міста, вперше було забезпечено очищення каналізаційних вод. Наприкінці 60-х років чисельність населення Сум суттєво зростала, паралельно з будівництвом житла збільшувалася кількість об’єктів соціально-культурного значення, освітніх закладів та промислових підприємств. Тому у 1963 році виконком прийняв рішення щодо проєктування очисних споруд на землях біофабрики по дорозі на Червоне село. Виходячи з постійно зростаючого водоспоживання міста, були збудовані чотири черги очисних споруд із загальною проєктною потужністю

135 тис. куб. м на добу.

На сьогодні міські очисні споруди щодоби опрацьовують близько 40 тис. куб. м стічних вод. Наразі експлуатуються споруди II та III черг. Загальна площа території очисних споруд - понад 50 га. На станції працює 93 фахівці, 10 із них - працівники хімічної лабораторії.

Очищення стічних вод складається з трьох стадій - механічної, біологічної та знезараження. Перший етап механічної очистки - сучасні решітки, які вдалося оновити завдяки коштам інвестиційних програм. На решітках у будівлі грат затримується сміття, яке і є причиною руйнування каналізаційного обладнання та серйозних аварій. Відомо, що підприємства різних галузей промисловості та видів господарської діяльності скидають до міської каналізаційної системи жири, відпрацьовані нафтопродукти, сміття, ґрунт, абразивні порошки, гіпс, вапно, пісок, металеву та пластмасову стружку, смоли, мазут, речовини з небезпечними бактеріальними, вірусними, токсичними забрудненнями. Для зменшення навантаження на очисні споруди у 2019-2020 роках підприємство оснастило сучасними граблями також найпотужніші каналізаційно-насосні станції міста. За словами начальника каналізаційного господарства Павла Курдеса, за день робітники водоканалу вилучають від 300 до 500 кг сміття з однієї станції.

Другий етап - пісковловлювачі, де стічні води позбавляються від мінеральних забруднень розміром 0,25-0,4 мм і більше. Важкий пісок опускається на дно, звідки його згрібають. Як повідомив директор підприємства Анатолій Сагач, у межах інвестиційного проєкту часткової реконструкції очисних у співпраці з NEFCO наявні пісковловлювачі мають бути повністю реконструйовані та доповнені спеціальним механізмом для покращення осідання піску. Пісок із піско-

вловлювачів за допомогою гідроелеваторів подається для зневоднення на піскові майданчики.

Наступний етап - радіальні первинні відстійники. До них вода потрапляє після пісковловлювачів, аби осіли нерозчинені органічні домішки, жири та плаваючі речовини. Осад та жири перекачуються плунжерними насосами на мулові майданчики. Вода після первинних від-стійників системою підземних трубопроводів надходить на аеротенки, в яких починається етап біологічної очистки.

Аеротенки - це великі басейни, в яких створені умови для того, щоб тут жив та розмножувався так званий «активний мул» - бактерії та мікроорганізми: вони споживають розчинену в стічних водах органіку. Етап біологічного очищення стічних вод мікроорганізмами може тривати від 6 до 14 годин. Для того, щоб активний мул не загинув, в аеротенки за допомогою компресорів цілодобово подається повітря. Проте бактерії можуть загинути не лише без кисню, але й від залпових надходжень токсичних речовин від сумських підприємств. Для найбільш ефективного контролю над процесами життєдіяльності біо-маси фахівці підприємства постійно здійснюють гідро-біологічний аналіз стану активного мулу.

Відокремлення активного мулу від очищених стоків відбувається у вторинних відстійниках. Надлишковий активний мул підлягає зневодненню, ущільненню та відкачується насосами на мулові майданчики. Сьогодні фахівці підприємства експериментально вивчають ефективність зневоднення сучасними дегідраторами.

Очищену воду з вторинних відстійників перед скидом до річки обов’язково знезаражують. До 2020 року дезінфекція здійснювалася рідким хлором.

Тепер при знезараженні стічної води підприємство розпочало використання гіпохлориту натрію. Його застосування не лише убезпечує здоров’я працівників, але й дозволило очисним спорудам КП «Міськводоканал» вийти з переліку потенційно небезпечних об’єктів Сумської області!

Контролює якість стічних вод після очищення на очисних спорудах та води річки-водоприймача хімічна лабораторія очисних споруд, Державна екоінспекція в Сумській області та Сумський обласний лабораторний центр МОЗ.

Ефективний строк експлуатації очисних споруд - 50 років. Очисні споруди КП «Міськводоканал» на сьогодні технічно застарілі і, хоча забезпечують переважно стабільне очищення стічних вод, без нагальної реконструкції можуть зупинитися в будь-яку мить. І альтернативи у міста наразі немає. Також актуальним залишається питання утилізації надлишкового мулу, його можливого використання як добрива у сільськогосподарському виробництві або для вироблення теплової та електричної енергії.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сумам необхідні нові артезіанські свердловини

За інформацією КП «Міськводоканал», аби забезпечити потреби жителів міста у якісній воді, необхідно будувати нові свердловини. За попередніми розрахунками, ціна будівництва однієї такої - до 30 млн. грн.

Нагадаємо, що Схему оптимізації водопостачання в місті розробили на підприємстві... Читати статтю повністю

Полигон ТБО: коллапс отменяется?

На минувшей неделе стало известно, что у Сум есть проблемы с полигонами ТБО. Так, городу срочно нужно выделить 1,54 млн. грн. на погашение задолженности за 2020 год перед Верхнесыроватским сельсоветом за аренду земельного участка под строительство 3-й и 4-й очереди полигона.

И еще... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

Нові можливості комфортного житла у центрі Сум!

Один із лідерів будівельного ринку міста Суми АТ «Сумбуд» продовжує будівництво найбільшого в нашій області проєкту - мікрорайону «Еспланада». Він складається з декількох десятків сучасних енергозберігаючих будинків, квартири в яких... Читати статтю повністю

На сумской аукцион выставили 19 автомобилей

Об этом сообщили в региональном отделении Фонда гос-имущества Украины по Полтавской и Сумской областям. В частности, на приватизацию выставляется легковой автомобиль марки Mercedes-Benz E320. Стартовая цена - 37067 грн., объект предлагается к продаже 16 июля. Также будет продан ряд... Читати статтю повністю

Зупинився ліфт: як діяти?

Міська влада обіцяє виділити додаткові кошти на капітальний ремонт підйомників

ЖителІв багатоповерхових будинків м. Суми останнім часом турбують незручності, обумовлені зупинкою роботи ліфтів обслуговуючими організаціями. Отже - як діяти, якщо у вашому будинку чи під’їзді вимкнули... Читати статтю повністю

В Сумах жэк закрыл доступ к стоянке

На прошлой неделе сумчанка Оксана Петрушенко обратилась в «Фейсбуке» к органам местного самоуправления, чтобы они разобрались в ситуации во дворе дома №50б на ул. Героев Крут. Речь идет о том, что возле пристройки к дому, где расположено ЧРСП «Рембуд», есть небольшая парковка, построенная... Читати статтю повністю

4 миллиона - чтобы предупреждать

Система оповещения о чрезвычайных ситуациях, техногенных катастрофах должна быть в каждом городе. Была она и в Сумах, хоть и плохонькая.

Каждый год на ее содержание, ремонт выделялись немалые средства. Но настал момент, когда система производства ОАО «Роменский завод АТС», которую... Читати статтю повністю

С 1 апреля поедем по-новому...

Чего сумчане хотят от будущего транспортного конкурса и перевозчиков?

По заверению мэра Сум Александра Лысенко, общественный транспорт города заработает по-новому. В приоритете будет коммунальный транспорт, которого к тому времени должно стать больше, а частные перевозчики выставят... Читати статтю повністю

Электронный билет - уже не за горами?

В Сумах выбрали тех, кто будет внедрять интеллектуальную транспортную систему

29 июня конкурсный комитет в Сумах определил субъектов хозяйствования для внедрения единой интегрированной интеллектуальной транспортной системы на территории Сумской городской громады.

Речь идет об автоматизированной... Читати статтю повністю

2021-й: на 50 евродворов больше

Со следующего года ремонтировать придомовые территории в Сумах будут микрорайонами?

Дом на ул. Р.-Корсакова, 24, в Сумах был построен в 1969 г. И как благоустроили территорию при сдаче объекта, так с тех пор ничего во дворе и не делалось, по утверждению жильцов.

От положенного тогда... Читати статтю повністю