Ділова розмова

Сумчанин став помічником Тимошенко

Вадим Лисий - про кадрові зміни в «Батьківщині» та нову роботу в центральному штабі партії

За результатами останніх виборів на Сумщині партія «Батьків-щина» представлена майже в усіх місцевих радах області. Вона посіла друге місце за кількістю обраних депутатів. А нещодавно стало відомо: сумчанина Вадима Лисого, який з 2019 року очолював партію на Сумщині, глава партії Юлія Тимошенко призначила особистим помічником і закріпила куратором області.

Паралельно відбулися й інші важливі кадрові зміни: виконуючим обов’язки голови обласного партосередку став Олександр Лисенко. А новим керівником Сумської районної партійної організації ВО «Батьківщина» - Анатолій Сагач.

Вадим Лисий - відома в Сумах і на Сумщині людина. Він не тільки депутат Сумської обласної ради, голова фракції ВО «Батьківщина», член Політичної ради партії, але й президент Федерації автоспорту Сумщини, майстер спорту, член виконавчого комітету Асоціації пляжного футболу України. Як йому нове призначення, які завдання поставлені - розмовляємо з Вадимом.

- Під час форуму громадських організацій «Сумщина - моя Батьківщина» народний депутат України Іван Крулько оголосив про кадрове підсилення центрального штабу «Батьківщини» та, зокрема, партії на Сумщині. З чим пов’язані такі зміни?

- Лідер партії неодноразово позитивно відзначала роботу команди Сумської обласної партійної організації «Батьків-щина» та мою як голови. Дійсно, зараз «Батьківщина» представлена майже в усіх місцевих радах області. Це свідчить про високу довіру виборців. На сьогодні 244 депутата щоденно плідно працюють на місцях. Вони подали найбільшу кількість депутатських запитів та звернень, що підтверджує активну та наполегливу роботу на користь громад та їх мешканців. Ми працюємо не від виборів до виборів, як це роблять інші партії, а щодня - протягом 22 років.

Навколо команди «Батьків-щина» Сумщини об’єдналася велика кількість громадських організацій та людей, які хочуть змінити майбутнє нашої країни на краще. Зокрема, представники ветеранських об’єднань учасників АТО, «Асоціація старост», «Рада старійшин Сумської області», «Рада ветеранів», «Жінки Батьківщини», «Бать-ківщина молода» та інші. Ці люди були серед членів ініціативної групи, яка виступила проти продажу української землі і за проведення всеукраїнського референдуму. Нагадаю, делегація з Сумщини була представлена в кількості тисячі людей, вони і до сьогодні готові боротися за землю разом із нашою командою.

Крім того, ми сформували потужні команди у новоутворених Сумському, Шосткинському, Роменському районах, обрали їх голів. Це досвідчені керівники, порядні люди, які неодноразово були обрані депутатами. Тож, зважаючи на результат роботи партії в області, Юлія Тимошенко і призначила мене особистим помічником.

- Що буде входити у ваші обов’язки як помічника та куратора?

- Нова посада - це нові можливості не лише для мене особисто, але і для нашої команди та малої батьківщини. Іноді важелів впливу депутатів місцевих рад недостатньо, тому необхідне втручання народних обранців. Найголовніше моє завдання - працюючи поряд із Юлією Тимошенко, доносити позицію і реальні проблеми людей на місцях для їх подальшого вирішення на рівні держави. Адже всі закони мають іти від людей, усі законопроєкти мають писатися «знизу», а не «зверху». Для прикладу: у Великобританії спочатку засіюють поле, а місцеві вже самі протоптують стежку в тому місці, де їм зручно, і після цього вже її облаштовують. Так має бути й в Україні: влада та парламент мають працювати, враховуючи думку виборців, робити все для того, аби життя людей зробити більш якісним та комфортним.

Звичайно, як автоспортсмен та член виконавчого комітету Асоціації пляжного футболу України працюватиму і на розвиток спорту. Відстоюватиму реалізацію вже давно запланованого мною проєк-ту - зведення міжнародного автодрому, що безумовно залучить додаткові інвестиції в нашу країну.

Наразі є першочергові завдання партії «Батьківщина», що дають виборці. Зокрема, захист української землі, боротьба з грабіжницькими тарифами для населення та багато інших нагальних загальнонаціональних проблем. Ми не маємо права підвести людей, які нам вірять.

- Ви будете продовжувати боротися, незважаючи на те, що ринок землі вже відкрито з 1 липня?

- Я неодноразово наголошував, що ринок землі не можна було відкривати у час війни, коронакризи, бідності, коли в країні не працюють адекватно судова і правова системи, орудують рейдери, немає підтримки фермерів, коли немає концепції ринку і країна не готова до нього організаційно, тех-нічно та фінансово. І головне - долю такого стратегічного питання, як земля, треба вирішувати на референдумі, бо земля, як і надра, за Конституцією належить народу України. І думку людей не можна ігнорувати.

Нагадаю, за опитуваннями групи «Рейтинг», понад 70% українців виступили проти продажу сільськогосподарської землі. Але Батьківщину і людей не почули, хоч народовладдя - передвиборча обіцянка президента. ЦВК під впливом влади відмовила у реєстрації ініці-ативній групі зі збору підписів із майже 12 тисяч чоловік, чим блокувала проведення референдуму.

Команда «Батьківщини» на чолі з Юлією Тимошенко оскаржує рішення у Конституційному суді. І я вірю, що правда - на боці людей.

- На сьогодні питання підвищення тарифів для населення - одне з найбільш обговорюваних. На 50% зросла вартість газу, а з серпня очікується підвищення ціни на електроенергію. Який вихід з цієї ситуації пропонує ваша партія?

- Насправді ситуація з тарифами в кожній області України вже досягла свого критичного піку. Вартість газу, електроенергії, тепла закладена в ціні продуктів. Погодьтесь, якщо хтось ще не звернув увагу на цінники в магазинах, то кожен із нас відчув це на власних гаманцях.

Чи помітили ви, як нахабно та цинічно «Нафтогаз» підвищив вартість газу в червні до 12 грн за кубометр? І яка була реакція уряду чи президента? Правильно - жодної.

А ще взимку Кабмін кревно обіцяв залишити вартість газу на рівні 7 гривень на час дії карантину. І це лише після хвилі протестів обурених несправедливими тарифами людей, які пронеслися по всій території України, зокрема й на Сумщині. Очікувано, що це була недовготривала акція милосердя від влади: з травня газопостачальник знову піднімає ціну до 8 грн, а за місяць - до 12 грн.

Але ж це не всі сюрпризи. Владна команда, слідом за збільшенням вартості газу, планує підняти ціни на електроенергію вже з 1 серпня. Вартість одного кіловату становитиме 3,5 гривні. Виникає логічне питання до президента, Кабінету міністрів України: а що, зарплати зросли і збільшилась кіль-кість робочих місць, чи, може, зросли пенсії і закінчилась епоха бідності?

Наша команда в парламенті пропонує запровадити мораторій на підвищення тарифів і ухвалити законопроєкти, які пустять на потреби людей газ вітчизняного видобутку та найдешевшу атомну електроенергію. Це все реально, тільки ж влада не надто переймається реальними проблемами людей.

- Юлія Тимошенко останнім часом об’їздила багато різних областей. Чи планується її візит на Сумщину?

- Сумщина в плані робочих поїздок Юлії Володимирівни, звичайно, є. Адже є проблеми, які можуть вирішитися на місцевому рівні, але є й ті, що потребують її втручання як народного депутата. Це й закриття освітніх і медичних закладів у деяких селах та містах, це й активізація рейдерських захоплень земель людей після відкриття ринку землі тощо. Також лідера цікавить ситуація у сфері медицини, тож планується візит у лікарні області, зустріч з їх колективами. У рамках візиту Юлія Володимирівна хоче зустрітися з громадою Сум та партійним активом. Наразі визначаємось із датою приїзду. Про це повідомимо додатково.

Ну а доти робота не завершується. Працюємо далі на благо людей!

Микола Штеба


п»ї
Читайте у цій рубриці

Будівельний флагман Сумщини

Пропонуємо готове до заселення житло!

Один із лідерів будівельного ринку області - компанія «Сумбуд» - пропонує житлову нерухомість у вже заселених у цьому році будинках - купуй і відразу заїжджай!

Йдеться про корпус №22/1 мікрорайону «Еспланада» за адресою: пр. Лушпи, 5. Також... Читати статтю повністю

Райцентру на Сумщине дадут деньги на проект «Hromada4Business. Инновации и процветание»

Тростянецкая территориальная громада победила в конкурсе проектов от Программы U-LEAD «Громада, дружественная к бизнесу». Всего по Украине поддержку получат 10 территориальных громад. Напомним, что проектные заявки на конкурс могли подавать только те громады, руководители которых... Читати статтю повністю

Всі дороги ведуть у Підопригори

Владислав Бухарєв - про святковий концерт від «Кварталу-95» до Дня незалежності України з хедлайнером Каменських і про головну його фішку

Коли, як не під час подорожей, відбуваються несподівані, але водночас і незабутні зустрічі з цікавими співрозмовниками. В залі очікувань чи на... Читати статтю повністю

На Сумщине проведут фестиваль субэтносов Украины

НовослободскаЯ громада победила в конкурсе от Украинского культурного фонда и проведет фестиваль «На гостини до горюнів», куда громада планирует пригласить украинцев, представляющих другие субэтносы и большие этнографические группы.

Цель фестиваля - знакомство с уникальной культурой... Читати статтю повністю

Про вікна, якість і не тільки

Інтерв’ю з директором заводу термозберігаючих конструкцій «МТЕРМО»

Від пропозиції директора завітати на виробництво я просто не могла відмовитися. Цікавість щодо процесу виробництва взяла гору. Тим паче, що я сама зараз обираю нові вікна для дому моїх батьків. Тому, вважаю, цей... Читати статтю повністю