Ділова розмова

Оновлення обласного медзакладу: голова облради презентував передпроєктні пропозиції щодо реконструкції онкодиспансеру

Обласна рада наполегливо працює над модернізацією обласного онкологічного диспансеру та його перетворенням на сучасний медичний заклад найвищого рівня. Щоб жителі Сумщини могли на місці проходити якісну діагностику, а також отримувати необхідну професійну допомогу.

Гарні, досвідчені спеціалісти в нас є. Це підтверджує й директор онкодиспансеру Володимир Шевченко: «В нашому медзакладі дуже потужний професійний лікарський склад. А от будівлі диспансеру необхідна повна модернізація. Як і нове дороговартісне обладнання».

Цими двома складовими наразі опікується вся область. Наприклад, сумський депкорпус виділив 15 млн грн на закупівлю сучасного комп’ютерного томографу. Реалізацію ж глобальної реконструкції взяла на себе облрада. За словами голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка, вже виготовлені передпроєктні пропозиції щодо розробки генплану території онкодиспансеру: «Спільно з керівництвом медзакладу, архітекторами та проєктувальниками ми продумали всі можливості й шляхи майбутнього оновлення. Приміщення, де сьогодні знаходиться хіміотерапевтичне (променеве) відділення, буде знесене. А саме відділення перенесуть на перший поверх головного корпусу, де вже закінчується ремонт. Також плануємо звести новий 4-поверховий хіміотерапевтичний корпус, реконструювати і добудувати три бункери: два - для низькочастотних і один - для високочастотного лінійних прискорювачів. Старий лікувальний корпус буде знесений, замість нього зробимо зручну парковку. Окрім того, розіб’ємо на Привокзальній комфортну зону відпочинку з капличкою, де пацієнти та їх родичі зможуть помолитися за здоров’я, знайти спокій та розраду в бесіді з Богом».

За словами Віктора Федорченка, щоб реалізувати всі ці грандіозні плани, область планує залучити кошти ДФРР. Адже на ремонтні роботи необхідно не менше 250 млн грн і 170 млн - на лінійні прискорювачі.

Сьогодні вже розпочато роботи в будівлі 1915 року, що на вул. Привокзальній. Тут розташується адміністрація диспансеру. Будівельники максимально намагатимуться зберегти автентичність старої забудови, її повністю реконструюють, відновлять втрачені елементи, замінять вікна, комунікації, перекриють покрівлю. Наразі розчищають дах та планують його утеплити. Також навколо території диспансеру вже починають встановлювати паркан.

Головний обласний архітектор Володимир Биков задоволений ходом робіт: «Вперше за час існування онкоцентру комплексно розробляється вся його територія. Вона визначена генпланом як медичний центр. На Привокзальній вже проведений демонтаж декількох старих та аварійних будівель, розчистка території продовжиться. Але це не означає, що тут залишиться голий пустир. Замість небезпечних бараків з’явиться затишний парк. Ми переслідуємо принцип комплексного підходу. В цьому році повинно бути прийняте остаточне принципове рішення. Проєкт буде публічно обговорюватися, це не закрита тема. Кожний має знати, що саме відбувається на території онкоцентру, як саме він перетворюється на сучасний медичний заклад».

Голова облради Віктор Федорченко впевнений, що на Сумщині з’явиться заклад, який зможе конкурувати з кращими в Україні.

«Я вважаю, створення сучасного онкодиспансеру - це справа, яку конче необхідно зробити для всієї області. І якщо ми вже взялися, то разом із обласною державною адміністрацією, зокрема її головою Дмитром Живицьким, та за підтримки народних депутатів від Сумщини доведемо її до кінця, - зауважив спікер обласних парламентарів. - Наша мета - зробити онкодиспансер, сама атмосфера в якому, так би мовити, була би лікувальною. Не кажучи вже про закупівлю гарного професійного обладнання. Якщо чогось дуже прагнути, впевнений, - все вийде! А в нас усіх є таке бажання!»

Нагадаємо, 14 вересня за ініціативою голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка керівники Сумської облради, Сумської облдержадміністрації та Сумської міськради підписали Меморандум про співробітництво - домовилися об’єднати матеріальні та фінансові ресурси для створення на базі КНП СОР «Сумський обласний онкологічний диспансер» сучасного медичного центру. Також голова облради ініціював в області справжній народний проєкт - створення благодійного фонду «Здоров’я Сумщини», який збирає кошти для реконструкції онкодиспансеру. Ця ініціатива знайшла велику підтримку серед небайдужих людей - гроші вносять і депутати, і місцеві аграрії, бізнес, прості громадяни. Адже великі справи робляться всім миром!

***

Добра справа для всієї області

Станом на 24 вересня на рахунок благодійного фонду «Здоров’я Сумщини», який збирає кошти для реконструкції онкодиспансеру, надійшло 6 млн 481 тис. 54 грн. Благодійну допомогу надали ТОВ «АВІС Україна» - 1 млн грн, СФГ «Урожай» - 1 млн грн, БФ «Технологія» - 1 млн грн, фермерське господарство «Батьківщина» та ТОВ АФ «Псел» - 640 тис. грн, ТОВ «Агрофірма «Вікторія» - 500 тис. та ін. А робітники дочірніх підприємств та головного офісу ОКАП «Сумиоблагроліс» перерахували до фонду свій одноденний заробіток - 208 тис. грн!

Долучайтеся до правильної справи й ви! Реквізити для перерахування грошей:

БО «БФ «Здоров’я Сумщини» ПАТ АБ «Укргазбанк»

МФО 320478 UA103204780000026000924904604

Контактна особа: Ольга Миколаївна Юзефович - (066) 955-66-25.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Подробности о рынке земли

Кто мешает украинцам распоряжаться своими земельными наделами

Прошло три месяца с открытия рынка сельскохозяйственной земли в Украине. За это время количество сделок по продаже земли уже превысило 26 тысяч. В Сумской области их заключено всего 1856, что непропорционально мало по... Читати статтю повністю

В Сумах хотят побыстрее запустить индустриальный парк

На совещании в Сумской мэрии 4 октября мэр Александр Лысенко напомнил, что сейчас уже идет формирование бюджета на следующий год.

Потому департаменты финансов и инфраструктуры получили поручение продумать все необходимые работы по индустриальному парку. Ведь это именно тот объект,... Читати статтю повністю

85 мільйонів - на онкодиспансер

Читати статтюДержавний бюджет за пропозицією Анни Колісник може допомогти Сумщині боротися з раком

Народна депутатка з Сумської області від партії «Слуга народу» Анна Колісник звернула увагу на проблемне питання Сумщини - онкодиспансер - та внесла пропозицію до Держбюджету-2022: профінансувати... Читати статтю повністю

Кто и на что на Сумщине получит молодежные деньги

Управление молодежи и спорта Сумской ОГА сообщает, что по итогам конкурса мини-грантов принято решение о поддержке ряда молодежных социально значимых проектов.

В частности, будет поддержано создание молодежных пространств в с. Марковка Николаевской ТГ и в Лебедине, а в с. Ульяновка... Читати статтю повністю

Камеры видеофиксации нарушений ПДД:

Читати статтюсколько их появилось в Сумах и почему были выбраны именно эти улицы?

С 8 октября в Украине заработали еще 20 комплексов автофиксации нарушений ПДД. Появились они и в Сумах. Как рассказал пресс-секретарь управления патрульной службы Сумской области Олег Сологуб, уже установлены и... Читати статтю повністю

Центру реабилитации нужна помощь города

Сумскому областному центру комплексной реабилитации для детей и лиц с инвалидностью необходима помощь города. Центр хочет реконструировать конюшню, а потому рассчитывает на частичное софинансирование.

О чем именно идет речь? Как известно, областной центр комплексной реабилитации... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

Оренда і купівля комерційної нерухомості - в самому центрі Сум!

Один із будівельних лідерів Сумщини АТ «Сумбуд» успішно розвиває напрямок комерційної нерухомості, пропонуючи орендарям і покупцям торговельні та офісні приміщення в центрі міста.

Площі, що надаються в оренду, позитивно... Читати статтю повністю