Ділова розмова

Проїзд подорожчав, що далі?

Андрій Кисіль: «Підвищення вартості проїзду в громадському транспорті не має достатнього обґрунтування»

ТранспортнІ тарифи в Сумах збільшено в півтора рази. За проїзд автобусом та тролейбусом із 16 жовтня сумчани сплачуватимуть шість гривень, а не чотири, як раніше; маршруткою - десять замість семи, а до Піщаного - взагалі 13. Учні молодших класів добиратимуться на навчання та додому за п’ять гривень.

Відповідне рішення прийняв на своєму засіданні виконавчий комітет Сумської міськради. Проголосували за нього практично одноголосно - утримався лише представник партії «Сила і Честь». Чому СіЧ не стала голосувати та яка позиція політсили щодо перевезень у громадському транспорті, пояснив голова Сумської обласної організації політичної партії «Сила і Честь» Андрій КИСІЛЬ:

- Зауважимо, що попередньо колеги з інших політичних сил заявляли: нізащо не допустять підвищення вартості проїзду комунальним і маршрутним транспортом. Що примусило їх різко змінити свою позицію, можна лише здогадуватися. Втім, для нас важливішим видається пояснити сумчанам, чому «Сила і Честь» не підтримала рішення про різке збільшення ціни проїзду.

По-перше, ми розуміємо, наскільки знецінена за останні роки репутація депутатів та чиновників. І ті, й інші вже сприймаються народом як такі собі «обіцялкіни», що розкидаються авансами наліво й направо, а реально для людей нічого не роблять. Вважаємо, цьому треба покласти край. Людина при посаді повинна нарешті усвідомити, що треба ВІДПОВІДАТИ за свої слова та вчинки. Пообіцяв не голосувати за підвищення тарифів - дотримуйся обіцянки. Або взагалі нічого не обіцяй. З цього починаються порядок і повага до влади.

Також певні, що підвищення вартості проїзду не має достатнього економічно-фінансового обґрунтування. Учасники громадських обговорень раз по раз звертали увагу перевізників на неправильні підрахунки при визначенні нової ціни, а навзаєм чули якісь малозрозумілі відмовки з інформацією про кількість шин чи акумуляторів у транспортному засобі.

Ну, і без системного підходу, саме по собі, зростання тарифу не вирішить проблеми - хіба зменшить збитковість транспорту на деякий час. Вже підраховано, що подорожчання проїзду витягне з гаманця середньостатистичної сумської родини додаткові щонайменше півтисячі гривень. За що сплачуватимуться такі, загалом немалі, гроші: за обдерті салони «з вітерцем» взимку і задухою о теплій порі року, провалені підлоги, розхитані двері? Гадаю, рішення щодо збільшення вартості проїзду слід було приймати в унісон зі спеціальною програмою, котра б передбачала розширення парку комунальних автобусів і тролейбусів, посилення вимог до технічного стану транспорту, умов перевезення пасажирів у маршрутках, виділення коштів для покриття пільг. Треба також посилити контроль за виконанням графіку перевезення приватниками. Не є таємницею, що ті практично не виїжджають на маршрути рано-вранці або пізно ввечері, коли людей на зупинках небагато.

Сфера громадського транспорту сьогодні як ніколи потребує турботи - і виважених, дійсно фахових управлінських рішень. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Неутешительная аналитика сумского ученого:

экономика Сумского района - на уровне маленькой Сент-Люсии, что в Карибском море...

Недавно сумчанин, кандидат экономических наук Валерий Борзунов вновь озвучил неутешительную аналитическую справку о состоянии сумской и украинской экономики. На этот раз речь шла об анализе экономического... Читати статтю повністю

«Электронный билет» в этом году не заработает

Деньги (2,6 млн. грн.), которые закладывались в бюджете Сумской громады на изготовление электронных карт для бесплатного проезда льготников в общественном транспорте, на сессии Сумского горсовета 29 сентября сняли и перенаправили на другие нужды.

Напомним, что в июне текущего года... Читати статтю повністю

Кожне підприємство - на вагу золота!

У Сумах із робочим візитом перебував співголова ПП «Опозиційна платформа - За життя» Юрій Бойко

ПолІтик зустрівся з працівниками ПАТ «Сумихімпром». Під час спілкування він наголошував, що керівництво держави повинне негайно втрутитися в ситуацію з цінами на газ та знайти механізми... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

Квартира з індивідуальним плануванням у центрі Сум? Це реально!

Один із лідерів будівельного ринку області - компанія «Сумбуд» - пропонує жителям Сум, області, і не тільки, нові квартири в 11-поверхових будинках на пр. Лушпи, 5, у мікрорайоні «Еспланада».

Це найновіший молодіжний... Читати статтю повністю

Появятся ли в Сумах новые «Руты»?

Читати статтю6 октября в Сумах на маршруте №20 (аэропорт - ул. Ковпака) работал новенький зеленый автобус средней вместимости. Пассажиры удивлялись: неужели в областном центре решили обновить пассажирский транспорт?

К сожалению, пока нет. Это был всего один демонстрационный день работы автобуса... Читати статтю повністю

Зачем сумскому департаменту внедорожник?

В связи с образованием Сумской территориальной громады специалистам департамента обеспечения ресурсных платежей теперь время от времени необходимо выезжать за пределы города.

В частности, на объекты и земельные участки, размещенные в труднодоступных отдаленных местах присоединенных... Читати статтю повністю