Люди

Тони, крейсер «Москва»!

Двоє підлітків із Сум створили гру, де треба топити російські кораблі

БЛИЗЬКО тижня тому вийшла патріотична міні-гра, де потрібно нищити російські кораблі та зомбі-солдатів, які намагаються висадитися на український острів.

Гра нагадує про події першого дня війни - 24 лютого 2022 року, коли «русскій корабль» був посланий захисниками острову Зміїний у всім відомому напрямку, а також про події 14 квітня, коли той самий крейсер «Москва» був потоплений ЗСУ.

Гру створили два розробника з дитячої студії Martian Teapots із Сум - 3D-художник Степан, 17 років, та програміст Тимур, 14 років. Координував хлопців засновник студії Ілля Сафронов.

Про сюжет гри

Ілля Сафронов, засновник Martian Teapots: «Спочатку виникла ідея створити міні-гру для геймджему на підтримку України Stand With Ukraine Jam. Я вивчив усі ігри на тему війни, які були на той момент, щоб не повторюватися. Тоді всім зайшла тема тракторів, які крадуть російські танки, тому всі робили ігри про трактор і ніхто не робив про кораблі.

Ідея була в тому, щоб російський корабель йшов туди, куди йшов з 24 лютого. Тоді ще кораблі не топили, ну хіба що десантний.

Степан: «Але так співпало, що гра вийшла майже одразу після затоплення «Москви». Якраз коли я закінчив робити модельки і залишалося тільки загрузити їх в гру, вийшла новина про те, що крейсер «Москва» згорів і затонув.

Ілля: «Я почав підганяти хлопців, і ми менш ніж за тиждень все закінчили і релізнули.

Коли я побачив гру Musk vs Putin, сподобалась ідея того, що гра збирає донати для України. Тому й наша перша ідея - створити ще один привід для збору коштів на воєнні потреби. На сторінці гри є посилання на фонд «Повернись живим».

Ну і, звісно, була розважальна мета - зняти стрес, потопити російський корабель і отримати задоволення».

Секретний рівень

Ілля: «Цю невеличку гру ми зробили на базі нашого основного проєкту Trash is Fun, де вже є свої напрацювання і механіки. Там 5-й рівень - це якраз морський рівень, тому тема дуже близька до корабля, і це зробити було найлегше. Влітку ми плануємо випустити Trash is Fun в Steam, а міні-гра з кораблем має стати секретним рівнем основної гри.

Розробка поміж уроків та обстрілів

«По суті, гру зробили удвох Тимур та Степан. Я займаюсь лише тим, що вчасно їх підштовхую», - каже Ілля.

Степан: «Зараз я дистанційно закінчую 11-й клас. Взагалі, роблю гру у вільний від навчання час, але буває, що і на деякий уроках - вони інколи дуже boring (як це українською?..). На проєкті я арт-директор: слідкую, щоб все гарно виглядало. Але зараз мені не дуже подобається, як виглядає гра. В мене з собою лише ноут і немає потрібних програм для 3D, а комп залишився в Україні.

Добре, що раніше я вже зробив «бандерівське смузі» (зброя в грі) та зомбі, яким у міні-грі просто домалював російський шолом, автомат і пов’язку. Бандерівське смузі - це один із видів зброї в грі.

Я зараз у спокійному місці, не в Україні, тому проблем особливо не було. Та в мене є молодші брат і сестра - доводиться працювати під дуже голосними криками».

Тимур: «Я сидів удома або періодами в студії. Якщо вдома, то це з 9.00 до 00.00, або й до 2 ночі - або робив уроки, або займався грою. Весь цей час я залишався в Сумах. В нас постійні тривоги, було чутно обстріли, але все нормально. Колись там далеко-далеко бомбануло так, що вимкнуло електрику, і це була дійсно проблема.

Так що проблеми починаються не тоді, коли обстріли, а тоді, коли відключають Інтернет. Ось тоді дійсно складно.

В місто потрапляли бомби, здається, лише два рази. А так ми до цих обстрілів звикли».

Коли чекати продовження

Ілля: «Якщо ми побачимо потужний фідбек, можливо, будемо далі розвивати гру з кораблем. Є можливості для росту - можна додати більше рівнів, зробити геймплей складнішим».

Степан: «Можу розказати один інсайд. Я хочу зробити персонажа Патрона - ту відому собачку-сапера. Щоб за нього можна було грати як за одного з героїв».

Станом на 24 квітня у гри було 113 завантажень. Люди приходять переважно з DOU та YouTube, де про гру є невеличкий ролик. Ви можете допомогти юним геймдизайнерам, скачавши гру за лінком.

Що таке Martian Teapots

Це навчальна геймдев-студія в місті Суми. Основний проєкт, який вона зараз робить, - Trash is Fun, гра про екологію, яка навчає сортувати сміття. Діти відвідують студію як гурток і самостійно ведуть всю розробку. Дорослі лише допомагають як консультанти. Як розповідає Ілля Сафронов, за 2-3 роки в студії діти збирають собі круте портфоліо, з яким далі можуть працювати й заробляти.

Джерело: https://dev.ua/


п»ї
Читайте у цій рубриці

Врятувати ноги вже не було шансів...

Як від знущань окупантів 28-річний тростянчанин втратив обидні ступні

АНАТОЛІЮ Філіпову 28 років. Під час окупації він залишився в рідному Тростянці. Морозного вечора молодий чоловік йшов до товариша, коли на вулиці його зупинили російські солдати - схопили і прив’язали до стовпа.... Читати статтю повністю

14-річний Влад допомагає відновлювати Охтирку

МІСТО-ГЕРОЙ Охтирка, яке дуже постраждало від російської агресії, відновлюється! І заслуга в цьому людей, які не можуть стояти осторонь: волонтерів, небайдужих і звичайних охтирчан, яким болить доля рідного дому.

Виявляється, серед них є й юні помічники - як ось Влад, про якого розповів... Читати статтю повністю

Як конотопчанка - навідниця САУ підсмажує ворога

КОНОТОПЧАНЦІ Тетяні Чубар усього 23 роки. П’ять із них дівчина віддала службі у ЗСУ.

Від початку військового нападу росії на Україну вона воює в 58-й окремій мотопіхотній бригаді ім. Гетьмана Івана Виговського, служить навідницею самохідної артилерійської установки.

23-річна білявка,... Читати статтю повністю