Новини

Хто отримає продуктові набори?

У Сумах почали роздавати гуманітарну допомогу від держави для формування місячного запасу

МАЙЖЕ два місяці тому Кабмін затвердив ухвалу, в якій населення України пообіцяли забезпечити продуктовими наборами та санітарно-гігієнічними товарами. Ця акція разова, тож розраховувати на те, що подібна гуманітарна допомога видаватиметься всім щомісяця, - не варто.

У Сумах перші 5200 продуктових наборів зможуть отримати пільгові категорії населення. А ось хто, де і коли це може зробити, що входить до проднабору - розповіли на брифінгу в Сумській міськраді.

- Продуктові набори видають населенню для формування місячного запасу. Це свого роду НЗ, який має бути в резерві у громадян на випадок особливого періоду, хоча, звичайно, ніхто не забороняє використовувати ці продукти на власний розсуд, - повідомив заступник міського голови Станіслав Поляков. - З 10 травня ми плануємо розпочати видачу цієї гуманітарної допомоги. Насамперед ці набори отримають сумчани пільгових категорій. Це багатодітні сім’ї, в яких виховується троє та більше дітей; сім’ї, де є діти з інвалідністю; опікуни, під опікою яких перебувають повнолітні недієздатні особи; внутрішньо переміщені особи, які з 24 лютого переїхали до Сумської міської тергромади та перебувають на обліку в департаменті соціального захисту населення. На наступному етапі, орієнтовно через тиждень, допомогу отримають сумчани з інвалідністю, спочатку ті, хто має I або II групу, далі - III та інші пільгові категорії. Потім уже решта, про що буде повідомлено пізніше на сайті Сумської міськради. Усього ми розраховуємо роздати 130 тис. наборів, які придбано за рахунок держбюджету. Ми дещо затрималися з формуванням продуктових наборів, бо доукомплектовували їх продуктами, яких бракувало, адже поставки йдуть з різних кінців України. Загалом на всю область закуплено 528 тисяч наборів.

Що в наборі?

До них входять продукти тривалого зберігання за затвердженим Кабміном переліком. Це 2 кілограми круп, по кілограму цукру, макаронів та хлібобулочних та кондитерських виробів, це може бути печиво, пряники, сухарі або цукерки, 1 літр соняшникової олії, 2,5 кг консервів, м’ясних чи рибних, 5 л молока тривалого зберігання або його замінник - 2 кг згущеного молока та 200 грамів чаю або кави. Постановою допускається відхилення ваги до 20%. Вага наборів досить значна - 10 кг, так що ми розфасували їх у два пакети.

Де будуть видавати?

- Видача проводитиметься у трьох пунктах: школа №7 (вул. Л. Українки, 23); школа №10 (вул. Новомістенська, 30) та школа №23 (пр. М. Лушпи, 36), - продовжила директор департаменту соцзахисту населення Тетяна Масік. - Кожен визначається, який із пунктів ближче до його місця проживання, і там зможе отримати набір. Пункти працюватимуть з 10.00 до 16.00. Перша хвиля видачі - від 10 до 13 травня.

Отримувати набори краще особисто. Для цього з собою необхідно мати такі документи: паспорт; довідку про присвоєння ІПН; документи, що підтверджують статус особи (посвідчення, довідки, рішення суду тощо). Якщо людина має кілька статусів, то надаватиметься продовольчий набір тільки по одному з них. Під час видачі буде проводитись онлайн-облік тих, хто отримав проднабір, так що схитрувати та взяти у двох місцях або два рази - не вийде. Якщо людина не має можливості самостійно прийти за набором, то за неї це може зробити інша людина - родич або сусід, але вони повинні мати як оригінали документів людини, за яку отримують набір, так і власний паспорт, і в базі буде зроблена відповідна позначка. На багатодітні сім’ї, незалежно від кількості дітей, у першій хвилі будуть видаватися два набори, а решта - пізніше, коли ми їх дофасуємо.

* * *

Проконсультуватися щодо умов та порядку отримання гуманітарної допомоги можна за телефонами: 050-407-83-84, 050-407-81-27. Вони працюватимуть у будні протягом робочого дня. За цими номерами можуть звертатися також сумчани, які не мають можливості отримати цю гуманітарну допомогу ні особисто, ні за допомогою інших.

- Закликаємо сумчан - не треба створювати черги, намагатися взяти набори першого ж дня. Усі, хто має відповідний статус, їх отримають, - запевнив Станіслав Поляков.

Ніка Слобідська


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сумські зоозахисники просять місцевих жителів про допомогу

Сумське товариство захисту тварин терміново відкриває збір по акції «Шматочок м’яса для пухнастого друга»: «Зараз із запасів залишилося майже нічого, розтягуємо задоволення, так би мовити, аби хоч пахло…»

Нагадаємо, товариство опікується близько 300 тваринами. Це можливо тільки завдяки... Читати статтю повністю

МВС отримало понад 32 тис. звернень від росіян про розшук своїх військових в Україні

До Міністерства внутрішніх справ України вже надійшло загалом близько 32 тис. звернень про розшук російських солдатів. Про це заявив радник міністра внутрішніх справ України Віктор Андрусів: «Велика масовість була десь на початку березня, а наразі це вже більш звичайна ситуація. Ми... Читати статтю повністю

У Сумській обладміністрації - серйозні скорочення

ГОЛОВА обласної державної адміністрації - керівник ОВА Дмитро Живицький підписав розпорядження, в якому йдеться про зменшення граничної чисельності структурних одиниць ОДА.

Так, департаменту економічного розвитку і торгівлі Сумської облдержадміністрації - на три одиниці; департаменту... Читати статтю повністю

Екоінспектори оцінюють збитки, завдані нафтогазовидобувному комплексу на Сумщині

Держекоінспекція у Сумській області оцінює збитки, завдані довкіллю внаслідок збройної агресії рф проти України, та готує відповідні матеріали Міністерству з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України для підготовки позову в Міжнародний суд ООН. Так, наразі встановлено,... Читати статтю повністю

У Глухові ворог розбомбив кладовище, де поховані євреї - жертви погрому 1918 року

8 травня у Глухівській громаді Шост-кинського району росіяни розбомбили єврейський цвинтар. Про його обстріл повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Він зазначив, що для росії немає нічого святого і росіяни не відрізняються від фашистів, які... Читати статтю повністю

Окупанти перетворили Тростянецький залізничний вокзал на буцегарню

У Тростянці, який пережив жорстокі часи російської окупації, виявили штаб ворога, розміщений у будівлі залізничного вокзалу. У підвальному приміщенні окупанти облаштували катівню, а на другому поверсі малювали карти бойових дій.

Про такі жахіття після візиту до міста повідомив член... Читати статтю повністю

Благодійники допомагають Сумщині з обладнанням

СУМСЬКА область продовжує отримувати благодій-ну допомогу. В регіон надходять не тільки продукти харчування, одяг та медикаменти, а й необхідне для лікувальних закладів медичне обладнання.

Минулого тижня від громадян Великобританії надійшло сучасне дороговартісне медобладнання. Благодійні... Читати статтю повністю

Укрпошта розпочала передплату видань на II півріччя 2022 року

СЕРЕД широкого переліку різних популярних видань - місцева преса, тематичні видання, періодика для розвитку дітей та багато інших. Газети та журнали можна передплатити для себе, батьків, бабусь та дідусів у селах.

Передплата періодичних видань під час війни набуває особливого змісту,... Читати статтю повністю

В Охтирці розчистили завали в зруйнованому краєзнавчому музеї

Охтирський міський краєзнавчий музей, який розташований на головній вулиці міста в історичній будівлі, зазнав нищівних руйнувань від російських окупантів. У цьому будинку жила історія, яка розповідала про Охтирку та її творців з XVII століття і до жахливої ночі з 7 на 8 березня цього... Читати статтю повністю