Феміда

Рятувалися і мало не потрапили до рф!

МЕШКАНЦІ села Новоселівка Донецької області стали жертвами шахраїв, які замість того, щоб евакуювати людей в безпечне місце, завезли автобус із біженцями в зруйноване ворогом село за 600 кілометрів. Ми поспілкувалися з новосельчанами та почули їхню історію з перших вуст.

«Вісім років ми жили під кулями в рідній домівці на Донеччині, - розповідає 34-річна Валентина. - Виїхати могли, але не хотіли лишати звичне життя: я працювала вчителькою в школі, чоловік - майстром зварювальних робіт, а син, якому десять років, мав тут багато друзів серед однолітків. Та коли відбулося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, ми були готові кинути все й тікати звідти, аби врятуватися. Вирватися з палаючого Ясинуватського району було неможливо, тому ми 36 діб фактично жили в підвалі. Батьківський дім, у якому ми мешкали, був зруйнований вщент. Ми розуміли, що, навіть якщо настане мир, виходити з укриття нам все одно нікуди, та й не факт, що взагалі вдасться колись із нього вийти, адже бомбардування було страшне, і ніхто не знав, що буде наступної миті». Тож родина вирішила тікати з цього пекла.

Прямісінько до агресора?

Фахівці МНС допомогли виїхати до Червоноармійську. Потім потягом доїхали до Дніпра. Десять днів жили у небайдужих людей. Але що далі? Наталія знайшла в Інтернеті оголошення, що волонтери допомагають перевезти мешканців із зон активних бойових дій у безпечне місце. Куди саме - жінка навіть і не цікавилася, адже була впевнена, що за таку велику суму - 400 доларів з кожного пасажира - їх відвезуть хоч на край світу. «Нам було все одно, що це буде за країна, - аби не бомбили! - каже вона. - У мікроавтобусі було десять пасажирів, їхали довго, годин шість, подолали майже шістсот кілометрів. Дорога була важка, а ми - втомлені та згорьовані - не дуже слідкували за маршрутом. Їдемо - та й їдемо. Аж раптом нас зупинила поліція. Виявилося, що ми в селищі Велика Писарівка на Сумщині, на кордоні з Росією! Тож їхали ми, виявляється не на Захід, а прямісінько до агресора?! Ми одразу зрозуміли, що ледь не втрапили в халепу. Адже дуже вже було схоже на те, що «волонтери» мали на меті доправити нас, мешканців Донеччини, до Росії...»

Зруйноване селище - не гірше Великої Британії

Селище, в якому закінчився маршрут пасажирів завдяки поліції, знаходиться в двох кілометрах від ворожого кордону. Не дивно, що воно першим потрапило під удар. Коли від однієї з вулиць залишились самі руїни, мешканці масово евакуювалися. А ті, хто залишився, оселилися в підвалі місцевої лікарні і мешкають там досі. Коли сталася ця неприємна пригода з біженцями, яких ошукали шахраї, не було домівок навіть для місцевих мешканців. А тут ще й гості... Але місцева влада знайшла спосіб, як допомогти людям. Одну родину влаштували в сусідньому селі. А ще дві, з малолітніми дітьми, залишилися в В. Писарівці. Валентині з чоловіком та сином запропонували на вибір два варіанти: самим орендувати будинок за невеличку плату або ж безкоштовно пожити деякий час у лікарні. Сім’я вирішила, що в окремій домівці їм буде зручніше. З роботою парі теж допомогли: чоловіка запросили працювати зварювальником, а жінку - начальником станції юних натуралістів. Син буде відвідувати школу. Що ж стосується іншої родини, то молодому подружжю з двома маленькими дітьми тимчасово надали прихисток небайдужі громадяни.

Подарунок долі - добрі люди

Як вимушені переселенці розцінюють все, що з ними сталося? Кажуть - як подарунок долі! «Тут дуже добрі люди», - говорить Валентина. Дійсно, жінку вразило те, що великописарівці, які й самі залишилися без домівок, майна і всього нажитого, охоче діляться останнім - несуть біженцям хто чашку, хто тарілку, хто рушничок, хто картоплю. Ну, а в майбутнє співрозмовниця дивиться оптимістично: мовляв, нічого страшного! Все відбудуємо й заживемо! У громаді ж сподіваються, що шестеро переселенців залишаться тут надовго.

«Зараз, весною, в нас дуже красиво! - каже голова Великописарівської громади Людмила Бірюкова. - Не дивно, що гості одразу закохалися в наше селище! Тут є все для їх діточок: садочок, школа, дитячий майданчик і гарна дорога до нього!» Керівниця дуже рада, що в громаді з’явилися саме такі мешканці: які не тікають з неї, а навпаки, їдуть її піднімати.

Оксана Ковальова


п»ї
Читайте у цій рубриці

Зухвалі майстри інтернет-афер

ВІД злочинних дій зловмисників 11 травня постраждали двоє жителів Сумського району. В одному випадку громадянин намагався через Інтернет при-дбати автомобіль та відправив за нього передоплату, в іншому - людину одурив аферист, який назвався працівником банку.

До поліції досить часто... Читати статтю повністю

Деталі першого обвинувального акту проти російського окупанта, який вбив жителя Сумщини

ОБВИНУВАЧЕНИЙ військовий рф знаходиться під вартою в Україні. Поліцейські зібрали всю належну доказову базу для того, щоб відправити його за ґрати за вбивство мирного жителя Сумщини.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін розповів у прямому ефірі всеукраїнського... Читати статтю повністю

Намагався влізти у відділення банку, бо стомився

Близько другої години ночі 10 травня на пульт централізованого спостереження управління поліції охорони надійшов сигнал тривоги з одного з відділень банку, що знаходиться в Сумах. Тож за адресою негайно виїхала група реагування поліції охорони. На місці правоохоронці виявили чоловіка,... Читати статтю повністю

Пустила пожити - втратила шість тисяч

До поліцейського офіцера громади 10 травня звернулася 82-річна мешканка одного з сіл Охтирського району та повідомила, що з її будинку зникли гроші. В ході перевірки було встановлено, що в кінці лютого потерпіла у зв’язку з бойовими діями дозволила тимчасового пожити в своєму будинку... Читати статтю повністю

Запідозрив у зраді і вбив

10 травня близько 18.30 до Роменського райвідділу поліції від лікаря швидкої допомоги надійшло повідомлення, що від травм, несумісних із життям, померла 38-річна жителька міста. На місце виїхала слідчо-оперативна група. Під час огляду місця події в квартирі на підлозі поліцейські... Читати статтю повністю

Розбираючи снаряд, втратив руку...

Минулого тижня до чергової частини від-ділення поліції № 3 (м. Лебедин) Сумського райуправління поліції надійшло повідомлення з обласної лікарні, що до них з діагнозом «травматична ампутація лівої кисті» було доставлено 43-річного жителя одного з сіл Сумського району. Як з’ясувалося,... Читати статтю повністю