Будьмо здорові!

Війна: як не втрапити в «емоційну яму»?

ГНІВ, страх, занепокоєння, розгубленість і тривога - наша психіка була просто не готова до такого перебігу подій, саме тому зараз ми вкрай вразливі до різного ступеня почуттів. Окрім постійної загрози фізичних травм, багато українців переживають травми психологічні.

Люди вже понад два місяці живуть у стані стресу та шоку. Цього разу ми підготували поради психологів про методи боротьби зі страхом і стресом під час війни.

Пам’ятаємо, що наші емоції нормальні. Кожен з нас має право на злість, ненависть, смуток. Головне - не зануритися у цей стан надовго. Шукаємо різні «якорі», які за необхідності витягнуть нас.

Плануємо. Хоча б свій день і рутинні справи. Звісно, наскільки це дозволяють умови, де ми перебуваємо.

Спілкуємось із друзями та рідними. Можливо, вони потребують підтримки, а може, саме нам зараз важливо, щоб вислухали і зрозуміли.

Когнітивні задачі. Щодня вивчаємо щось нове: іноземні слова, читаємо корисні статті, готуємо нові страви (за можливості).

Пам’ятаємо про свої цінності та «якорі». Це люди, речі (духовні або матеріальні), які можуть повернути вас до стану спокою. Можна зайнятися новою справою, спортом - будь-чим, що вимагатиме зосередженості, терпіння та в свою чергу відволіче від негативних думок.

Які емоції під час війни є нормальними, а які ні?

Будь-яка психотравматична подія викликає стрес. У стані сильного стресу будь-які емоції є нормальними, незвичною є їхня відсутність. Головне - навчитися спрямовувати емоції, адже часом буває забагато злості від того, що людина хоче вбити ворога. Втім, замість того щоб брати зброю і йти воювати, вона починає злитись і дратувати людей, які знаходяться поруч. Це не допомагає.

Емоційні коливання. Як зарадити в такому випадку? Чи можливо себе якось підтримати при потраплянні в «емоційну яму»? Емоційні гойдалки - звична річ. Емоції мають змінювати одна іншу - це нормально. Людина не може постійно радіти чи сумувати. Під час війни коливання настрою загострюються: людина вже не радіє - у неї ейфорія, вона не сумує - сприймає новину з жахом. Втім, це теж нормально. Важливо виганяти всі ці емоції: хочеться поплакати - плачте, хочеться посумувати - посумуйте. Емоції послідовно змінюватимуть одна одну, їх важливо проживати і відпускати, аби залишатися в ресурсі.

Війна - це втрати. Чи можна себе якось підготувати до них? Існує два постулати: перший - приймаємо, що життя не буде таким, як до цього. Другий - далі життя буде тільки кращим. Кращим за найпіковіший момент в минулому житті. У тому, що не буде, як раніше, немає нічого поганого. Будьмо чесними: і до війни не всі були щасливими. Все одно були люди, які мали токсичних колишніх, партнерів-аб’юзерів, не дуже цікаву роботу. Дехто мав невпорядковане житло і їв з негарного посуду. Ми заведемо собі новий красивий посуд, збудуємо дім, зрештою, дім - це не адреса, дім - це те, що людина створює самостійно.

Глибина переживання простих насолод у час війни - дуже висока. Ви зовсім по-іншому можете сприймати смак ранкової кави, свіжого хліба, обійми рідних. Знаходьте те, за що ви можете подякувати новому дню. Смійтеся, не стримуйте себе. Це не соромно! Це зараз ліки для українців. Сміх не лише знижує напругу, а й допомагає відсторонитися від гірких і важких думок. Це як сльози, тільки інший «заряд» розрядки. Гортайте перед сном меми, а не читайте новини в телефоні за весь день. Відмовтесь від накручувань! У такій ситуації дуже легко розкачати негативні емоції на максимум. А можна, навпаки, навчитись самозаспокоєнню - молитись, медитувати. Домовтесь із собою: «Якось я із цим упораюсь! Що б не було - упораюсь». Віримо в перемогу і ЗСУ!


п»ї
Читайте у цій рубриці

Кропива ти моя, кропива!

УПРИРОДІ існує багато трав - деякі з них потрібно шукати, купувати або вирощувати. Кропива ж росте переважно поблизу людського житла, проте її корисні властивості часто недооцінюються.

За вмістом корисних речовин рослина перевершує багато культурних рослин, хоча вважається бур’яном.... Читати статтю повністю

Відтерміновуємо посивіння волосся: кілька ефективних лайфхаків

Поява сивого волосся пов’язана з ослабленням функції клітин-меланоцитів, які продукують меланін, що забезпечує волоссю його природний колір. Попри це, відтермінувати початок посивіння цілком можливо. Найшвидшим і дієвим способом позбавлення від сивини є фарбування волосся, але, на... Читати статтю повністю