Будьмо здорові!

Готуємо ніжки до босоніжок

ЛІТО вже на носі! Готувати ноги до «виходу в світ» потрібно вже зараз, хоча погода досі не радує. Та все ж маємо надію, що скоро суттєво потеплішає і нам вдасться змінити закрите взуття на відкриті босоніжки. Ми підкажемо, як підготувати ноги до літа в домашніх умовах.

Якщо ви вирішили привести ноги в порядок, не звертаючись за допомогою до фахівців, - спочатку необхідно позбутися грубої і сухої шкіри стоп. Найпро-стіше, що можна зробити, - 10-15 хв. потримати ноги в теплій мильній воді. У неї можна додати трохи лимонного соку. Після спеціальною щіткою для ніг або пемзою зніміть омертвілий епі-дерміс. Далі поліруємо наші ніж-ки спеціальним скрабом або пілінгом. Скраб для ніг неодмінно повинен бути з великими частками. Наприклад, з виноградних кісточок, подрібненої горіхової шкаралупи. Також приготувати скраб для ніг в домашніх умовах можна з морської солі і оливкового масла, меленої кави, питної соди, вівсяної крупи. Після чищення не забудьте зволожити ноги жирним живильним кремом. Зробіть масаж ніг. Для цього можна купити спеціальну щітку, масажну ванночку для ніг.

Корисні ванночки

Розпарювання за допомогою ванночок - один із найдоступніших і простих способів догляду за шкірою стоп. Основою ванночок є тепла (гаряча) вода, а в якості активних компонентів можуть виступати різні засоби, які знайдуться в кожному домі.

Морська сіль. Розведіть у теплій воді кілька ложок морської солі і потримайте в цьому розчині ноги близько 20 хв. Також в таку ванночку можна додати різні ефірні олії - евкаліпта, цитрусових або лаванди. Це не тільки розм’якшить стопи, але й зніме втому з ваших ніг.

Сода. Содово-мильна ванночка допомагає позбутися від загрубілої шкіри найбільш ефективно. На 2 л води вам знадобиться 35 г соди і 20 г мила.

Перекис водню. Такі ванночки не тільки розм’якшують, а й знезаражують шкіру, а отже, незамінні для тих, хто страждає на грибкові захворювання. Розведіть перекис в пропорції 6:1 в гарячій воді і потримайте ноги 10 хв. Загрубілу шкіру після процедури буде дуже легко прибрати пемзою.

Позбавляємося від тріщин

Із віком шкіра на ступнях втрачає природні жир і вологу, що призводить до надмірної сухості та появи тріщин. А через сандалі чи інше відкрите літнє взуття до них буде проникати багато бруду, що збільшує ризик зараження. Зволожуйте чисті п’яти за допомогою лосьйону або олії, а потім надягайте чисті бавовняні шкарпетки. Таку процедуру корисно робити на ніч.

Освітліть жовті нігті. Якщо ви часто наносите лак, особливо темного кольору, можливо, навіть після його зняття на нігтях залишається слід. Щоб видалити плями та освітлити нігті - протріть їх шматочком лимона протягом приблизно однієї хвилини.

Щоб прибрати тріщини і не допустити поширення інфекції, можна зробити аплікації для п’ят: для цього підійде «Левомеколь» або інша антисептична мазь. Процедура робиться на ніч: на п’яти наносимо мазь, потім закриваємо зверху спонжем (ватним диском), фіксуємо, щоб аплікація не сповзла. Можна обернути стопу харчовою плів-кою і надіти носок. В середньому процедуру повторюють раз на 10 днів. Використовуємо ванночки з кислим середовищем: грибок не любить кислоту. Найпрос-тіший і найдоступніший спосіб - це ванночки для ніг з оцтом.

Якщо ноги пітніють

Існує ефективний спосіб для зменшення потовиділення ніг: заваріть декілька чайних ложок чорного чаю, дайте йому охолонути, додайте два літри холодної води й опустіть ноги у ванночку на 30 хв. Робіть це протягом тижня. Таніни у чорному чаї допоможуть уповільнити вироблення поту. Якщо у вас часто піт-ніють ноги - можна застосовувати тальк або спеціальні дезодоранти для ніг. Також підійдуть трав’яні ванночки. Лист шавлії має дезінфікуючу й в’язку властивість. До того ж ванни з шавлією розм’якшують шкіру і усувають натоптиші. 5 ст. л. аптечної шавлії треба запарити літром окропу і витримати на маленькому вогні 15 хв. У теплому настої тримати ступні ніг 20 хв.

А ванночки з дубовою корою не тільки помітно зменшать піт-ливість ніг, а й підлікують дрібні тріщини на ступнях. 200 г дубової кори залити літром окропу і варити на маленькому вогні 20 хвилин (цієї кількості відвару вистачить на чотири процедури). Стакан дубового відвару перемішати з літром теплої води і витримувати ступні ніг протягом 20 хв. Невикористаний концентрований розчин зберігати в холодильнику.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Проблеми зі шлунком через стрес?

ЯК говорять - де тонко, там і рветься. Якщо стан стресу зберіга-ється надовго, то рано чи пізно це може позначитися на здоров’ї.

Зазвичай люди знають своє вразливе місце в організмі, яке в першу чергу відгукується на напругу. У когось це жіночі або чоловічі захворювання, у інших... Читати статтю повністю

Корисна зелень із грядки

Весняна зелень містить рекордну для сезону кількість вітамінів, тому її варто включати до свого раціону. Пропонуємо топ-сімку корисних і поживних рослин, які в багатьох ростуть на городі, дачі чи присадибній ділянці.

1. Черемша

Черемша, дикий часник або ведмежа цибуля - рослина,... Читати статтю повністю

Листковий пиріг із сирно-щавлевою начинкою

Інгредієнти: 0,5 кг листового тіста, 300 г свіжого щавлю, 300 г бринзи, 50 г вершкового масла, сіль, перець.

Приготування: щавель перебрати, дрібно порізати. Високу форму вистелити пергаментом для випікання. Покласти половину розкачаного листкового тіста. Викласти половину щавлю,... Читати статтю повністю