Наше місто

Які об’єкти будуватимуть, незважаючи на війну?

ЗАЗВИЧАЙ кожного року місто планує певну кількість великих об’єк-тів, які буде втілено в життя протягом цього часу. Але військова агресія росії призвела до зміни багатьох планів, у тому числі й будівельних. Від чого довелося відмовитися в сфері будівництва, а які об’єкти, навпаки, доведеться втілити в життя в непростому 2022-му?

Нагадаємо, що при обговоренні проєкту бюджету міста на 2022 рік серед об’єктів нового будівництва лунали парк культури та відпочинку «Чешка» - 24 млн грн, благоустрій прилеглої до ЦМЛ території - 2 млн, капремонт 1-го поверху хірургічного відді-лення 5-ї лікарні - 2 млн, 5 млн планували кинути на сквер «Романтика», а реконструкція фонтану «Садко» оцінювалася у 7,5 млн.

Проте зараз, розповів міський голова Сум Олександр Лисенко, довелося тимчасово поставити хрест на багатьох мріях. «Казначейство сьогодні не пропускає ті види робіт, які не стосуються критичної інфраструктури. Наприклад, навіть капітальний ремонт доріг не є критичною інфраструктурою. Тому капітально ми їх і не ремонтуємо - робимо тільки середній поточний ремонт. Полігон ТПВ, який нам необхідно завершити, також не відноситься до робіт, які можуть фінансуватися, - зауважив він. - Два тижні тому Кабмін прийняв зміни до переліку об’єктів, які можуть бути про-фінансовані з міського бюджету. Ми їх чекали, але і в них немає полігонів. Тому зараз ми готуємо листа від управління капітального будівництва. До речі, не тільки Суми зацікавлені в цьому питанні. Адже в багатьох містах сьогодні йде будівництво полігонів, і воно зупинене. Ми вже підтвердили фінансування на 21,7 млн грн, але казначейство поки що не пропускає цю суму. Тому чекаємо наступних змін від Кабміну. Взагалі ми плануємо в цьому році завершити полігон».

Крім того, мер додав, що недавно в міськраді відбулася нарада депутатів, а також представників основних напрямків - департаменту інфраструктури, управління капітального будів-ництва, транспортного відділу. «Я запропонував надати першочергові об’єкти, які необхідно ремонтувати. А перед ними - ті, без яких ми просто не зможемо пережити зиму, - продовжує мер. - І в нас у цьому переліку - переобладнання «Сумитеплоенерго» (яке вони зроблять за свій рахунок), ремонт КППВ (17 млн грн, які нам доведеться виділяти з бюджету, оскільки СМНВО таки має намір передати нам котельню, плюс приблизно 3 млн на регламентні роботи, закупку реагентів, т. ін.). Ще один важливий пункт - силовий кабель, який іде від вул. Г. Кондратьєва, в районі військкомату, до тяглового мосту. Його в землі дуже розмолотило під час бомбардувань, і потрібно повністю перекладати. Ще одне серйозне питання - це підстанція. Нам потрібно ремонтувати дві електропідстанції, а вартість однієї стаціонарної підстанції сягає приблизно 65-70 млн грн. Тому ми вирішили купити пересувну підстанцію. В Україні їх було дві - в Черкасах і в Києві. В Києві вона активно використовується. Ми просили її десь на пів року, але отримали відмову: вони самі по черзі ремонтують свої підстанції, і пересувна в них постійно задіяна. Так, як і ми плануємо зробити зі своєю. На таку станцію ми запланували 17 млн. Якщо ми це зробимо, наші тролейбуси зможуть нормально рухатися центром міста, без задіяння автономної ходи.

Ще один об’єкт - каналізаційний колектор на вул. Прокоф’єва та Зеленко. Там було таке розриття, як будинок, нам довелося навіть вивозити землю, роботи виконувалися на глибині

6 метрів... І більше поки що нічого не плануємо - ніяких скверів, парків, фонтанів».


п»ї
Читайте у цій рубриці

Підвищення тарифів на проїзд не буде!

БУКВАЛЬНО кілька тиж-нів тому в Кременчуці збільшили тарифи на проїзд у громадському транспорті. З 1 червня в тролейбусах вартість проїзду - 10 грн, а в комунальних автобусах - 12. У приватних же автобусах вартість одного квитка становить 15 грн ще з 26 травня.

Заговорили про можливість... Читати статтю повністю

У Сумах орендарів комунальної власності планують звільнити від орендної плати

НА сайті Сумської міської ради 31 травня з’явився проєкт рішення про звіль-нення орендарів від орендної плати за користування майном комунальної власності Сумської міської територіальної громади на період дії воєнного стану.

Міська влада хоче зробити це з метою підтримки підприємців... Читати статтю повністю