Будьмо здорові!

Водний баланс - що пити влітку?

ІЗ першими днями червня стало відчутно тепліше. Тож погрітися гарячим чаєм чи кавою, що ми робили майже всю весну, вже зовсім не хочеться!

Як обіцяють синоптики, погода влітку може принести українцям чимало сюрпризів, втім, не виключають традиційних спекотних та посушливих днів. Для того щоб допомогти організму пережити спеку з мінімальними втратами, потрібно знати, що пити, адже одні напої втамовують спрагу, а інші - її провокують.

У рейтингу найкорисніших літніх напоїв на першому місці, звичайно ж, проста вода. Кількість випитої води в день має бути не менше 2 літрів, а влітку до цієї цифри можна додати ще 0,5 літра. А ось температура води повинна бути не нижче 7-15 градусів. Саме така вода найкраще втамовує спрагу! Також воду можна трохи підсолювати (з розрахунку 2 г солі на 2 л води) - щоб уникнути втрати солей, які виводяться з організму з потом.

Наступним корисним літнім напоєм рейтингу є зелений чай - холодний або гарячий. Випиваючи в день 3-4 чашки зеленого чаю без цукру, ви відмінно тонізуєте організм і прискорюєте обмін речовин. При бажанні в чай можна додавати шматочки лимона. Не завадить трішки меду. Якщо ви віддаєте перевагу чорному чаю, то намагайтеся не міцно заварювати напій, а ще краще буде додавати в заварку листя смородини або суниці.

Третє місце між собою поділили натуральний квас, фреші, морси, лимонади або компоти також натурального приготування. Пам’ятайте, що квас посилює апетит, тому не варто надто ним захоплюватися, а пакетовані соки краще не пити, оскільки в них міститься багато цукру, який тільки посилює спрагу.

Дуже корисні влітку і кисломолочні напої: кефір, айран, ряжанка, йогурти. Вони не тільки допомагають впоратися зі спрагою, але й корисні для роботи органів травлення. До того ж, випиваючи на ніч склянку кисломолочного напою, ви запобігає появі ранкових набряків, що є частою реакцією організму на спеку.

Якщо є рейтинг найкорис-ніших напоїв, логічно припустити існування своєрідного антирейтингу літніх напоїв. Очолює його холодне пиво. Незважаючи на гадану прохолоду, яка відчувається після келиха пива, насправді цей напій викликає зневоднення організму, втім, як і весь алкоголь. Ілюзія прохолоди створюється за рахунок бульбашок газу, яким насичений напій.

Друге почесне місце антирейтингу займають газовані напої. Всі вони містять цукор, до того ж у великих кількостях, а цукор не тільки шкідливий для організму, але і викликає спрагу, тому, випиваючи баночку газованої води, ми хочемо пити ще і ще.

На останньому щаблі антирейтингу знаходяться кава, какао і гарячий шоколад. Якщо ви прихильник ранкової кави, на літо радимо вам змінити цю звичку, адже кава і кавові напої сприяють втраті організмом води і посилюють теплообмін. Якщо без кави вам важко прокинутися і влитися в нормальний робочий ритм, радимо вам випивати вранці склянку води з 20-25 краплями настоянки лимонника, елеутерококу або женьшеню - і прилив сил вам гарантовано!

Пропонуємо рецепт лимонаду, який обожнюють і діти, і дорослі. Ми звикли купувати його в магазині, а втім, приготувати корисні напої дуже легко, використовуючи сезонні інгредієнти. Рецепт розрахований на велику порцію, якої вистачить на 3-4 людини.

Інгредієнти: вода - 8 склянок; лимон - 1 шт.; огірок свіжий - 1 шт.; імбир подрібнений свіжий - 1 ст. ложка; полуниця - 100 г; гілочка свіжої м’яти. Приготування займає декілька хвилин.

Очистити огірок від шкірки, нарізати тонкими кружальцями. Лимон також нарізати тонкими кружечками разом зі шкіркою. Натерти імбир, помити полуницю та м’яту.

Покласти всі інгредієнти в заздалегідь підготовлену ємність. Це може бути каструля, глечик або просто скляна банка. Перемішати, залишити напій в холодильнику на ніч. Смакуйте та будьте здорові!


п»ї
Читайте у цій рубриці

Антицелюлітні скраби

Класичний скраб готується шляхом змішування кавової гущі з водою кімнатної температури - до консистенції каші. Ця суміш наноситься на проблемні зони, проводиться масаж протягом 15-20 хвилин. Після - все змивається теплою водою. Для досягнення кращого ковзання по тілу додайте до кавової... Читати статтю повністю

На туляремію захворіло двоє дітей Як уберегтися від зараження?

НА відпочинку в бабусі в одному з сіл району двоє дітей із Шостки підхопили туляремію. Вони були госпіталізовані до медичного закладу, де пройшли лікування в стаціонарі.

Як зазначають фахівці, Сумщина є активним природним вогнищем деяких особливо небезпечних інфекцій, спільних для... Читати статтю повністю

Скраби для обличчя

Скраб із кави та меду з додаванням оливкової олії має омолоджуючий ефект, сприяє розгладженню зморшок, усуває сухість та лущення шкіри. Щоб його приготувати, необхідно розігріти 1 ч. ложку меду, додати по столовій ложці кави і оливкової олії. Зробивши легкий масаж за допомогою отриманої... Читати статтю повністю

Диво-капуста броколі: в чому секрет?

КАПУСТА броколі - популярний овоч серед тих, хто намагається правильно харчуватися і вести здоровий спосіб життя. Та й не дивно: броколі вживали в їжу ще древні греки. І вже тоді вона рекомендувалась лікарями як засіб для нормалізації маси тіла, очищення організму і попередження... Читати статтю повністю

Кавовий скраб для тіла: унікальні властивості

Скраб із кави користується великою популярністю серед косметологів. Вони цінують натуральний продукт за приголомшливий результат, адже він добре розщеплює підшкірний жир, тонізує шкіру та виводить зайву рідину. Величезний плюс такого скрабу полягає в його доступності. Все, що потрібно,... Читати статтю повністю