Соціум

Коли поїздка - квест на виживання

Як на Сумщині відновлювалося транспортне сполучення - на прикладі одного маршруту

ШЛЯХ від Сум до Пожні, а точніше - до підірваного мосту, що веде до Великої Писарівки, непростий. Але водій мікроавтобусу Дмитро Авраменко, що обслуговує рейс, долає ці 85 кілометрів попри всі ризики та довозить пасажирів живими та неушкодженими.

Що вдома сидіти?

40-річний Дмитро за кермом досить давно, він - досвідчений водій. 24 лютого, з моменту повномасштабного вторгнення ро-сійського агресора, чоловік зрозумів, що одного дотримання ПДР для безпеки пасажирів тепер недостатньо. Тому через активне бомбардування транспортний зв’язок тимчасово був припинений, і два місяці його мікроавтобус на маршрут не виходив. Відновився рух лише 20 квітня. Чи було тоді страшно? Дмитро чесно відповідає: «Дуже! Але ж і ворожа куля може влучити де завгодно, тож ховайся чи не ховайся, та якщо тобі треба сьогодні залишити цей світ, ти неодмінно його залишиш. Що вдома сидіти? Краще вже на роботі знаходитись, а там - як вийде».

У кожного своє завдання

Так у квітні маршрут і був відновлений. Але ж люди ще сиділи в укриттях та пошкоджених будинках без світла... Перші три дні пасажиропотік був дуже слабенький: виручка з проданих білетів ледь покривала витрати на паливо. «Нашкрібали копійки на заправку», - так каже про той важкий період Дмитро.

Але все ж таки життя на місці не стоїть, теплі останні дні квітня зробили свою справу, змусивши громадян вийти з домівок та укриттів і готуватися до свята Світлої Пасхи. Люди їхали ску-повуватися до Краснопілля і Сум: жартували, сміялися. А от водієві було не до жартів. «Я ж не пісок везу, а людей», - каже Дмитро, адже його робота напряму пов’язана з ризиком і відповідальністю за кожного пасажира.

Так, водій маршрутки не вдягнений у військову форму і не озброєний. Але він теж виконує важливе завдання - довезти пасажирів цілими і неушкодженими!

Під обстрілами

Одного разу, коли проїжджали між селами Хмелівка і Мезенівка, в полі тривала автоматна стрільба. На допомогу прийшов військовий автобус, який взяв пасажирську маршрутку під свій супровід і вивіз у безпечне місце. «А через два тижні - знову стрілянина! Доїхали до блокпосту, що біля Мезенівки, а далі нас не пустили через смертельну загрозу. Довелося розвернутися, тікати назад. По-різному бувало... Взагалі в нас уже є людина, яка моніторить ситуацію і інформує, а ми приймаємо рішення, чи варто виходити в рейс», - каже Дмитро. Звісно, така інформованість вирішує ряд питань. Але ворожа армія непередбачувана, тож ніколи не знаєш, чого очікувати наступної миті...

Нікому ні навчатися, ні працювати?

Як війна вплинула на транспортний бізнес в цілому і безпосередньо на конкретний маршрут в соціально-економічному плані? Відповідь була цілком прогнозована: пасажиропотік значно скоротився. І справа тут не в небезпеці і не в дефіциті пального, що само по собі виправдовує збільшення вартості квитка. А в тому, що нікому вже до Сум і їздити! Якщо раніше багато молоді добиралося до навчальних закладів, розташованих в обласному центрі, то з настанням війни кожен вчиться дистанційно - з того місця, де йому зручно. Те ж саме - і з роботою.

І все ж таки їх мало, але вони є - пасажири, яким необхідно їз-дити у справах до районного та обласного центрів. Дмитро бореться за кожного з них. Намагається догодити, аби всім було зручно і комфортно. Єдина вимога, яку він зараз виставляє, так це - жодних розмов про війну, обстріли та окупацію. «Я прошу людей, щоб говорили краще про свої городи!» - каже водій.

Оксана Кузнєцова


п»ї
Читайте у цій рубриці

Біля 40 будинків - непридатні для проживання

Читати статтюНАРІВНІ з іншими населеними пунктами, які постраждали від навали російського агресора, зазнало руйнувань і місто Суми. Для кожної постраждалої сім’ї чи підприємства відбудова - дуже вартісна справа.

Саме тому в Сумах, не чекаючи, поки проєкт закону про відшкодування вартості пошкоджень,... Читати статтю повністю

Дах тече після ремонту...

Читати статтюРЕМОНТ даху в багатоповерхових будинках - справа нелегка, бо в більшості випадків потребує дуже багато коштів, які обчислюються не одним десятком тисяч гривень. І дуже прикро, коли після ремонту, в який люди вкладають власні фінанси, проблема не вирі-шується і вода, як і раніше,... Читати статтю повністю

Сумщина продовжує відновлюватися

НАСТАНЕ день, коли ми відбудуємо наші міста, селища і села, які так жорстоко понівечили російські окупанти. Відновлення Сумщини вже відбувається, незважаючи на під-ступні дії ворога на прикордонні. Нехай не так швидко і масштабно, адже по собі ро-сіяни лишили знищені дороги, житлові... Читати статтю повністю

Як пройшов минулий тиждень на Сумщині?

7 червня - в ніч на 7 червня російський ворог обстріляв Середина-Буду. Обстріл почався близько 5-ї ранку, було сім пострілів з міномета 120 мм калібру з боку села зерново брянської області, за ними відкрили й артилерійський вогонь. Щонайменше шість будинків, господарча споруда та... Читати статтю повністю