Будьмо здорові!

Удар фосфорною зброєю: перша жертва

13-річний хлопчик із Юнаківської громади отримав опіки та потрапив до лікарні

ВОРОГ цинічно обстрі-лює Сумську область, майже щодня гатячи по прикордонним селам та містечкам зі стрілецької зброї, мінометів, артилерії та використовуючи дрони. Минулого тижня, 23 червня, окупанти перейшли межу варварства й застосували заборонені боєприпаси - фосфорні снаряди.

Так, за повідомленням Оперативного командування «Північ», близько 17-ї години з території росії ворог із «Градів» обстріляв Юнаківську громаду. Було за-фіксовано 30 прильотів. Відомо, що дісталося селам Кияниця та Іволжанське.

Унаслідок обстрілів, за ін-формацією обласної прокуратури, на території власного по-двір’я від палаючих уламків 13-річний хлопчик отримав тер-мічні опіки ніг. Він потрапив у зону ураження, коли проходив по траві. Був одягнений у шорти - тож постраждала нижня частина ніг. Дитина була госпіталізована до Сумської обласної дитячої лікарні. За словами директора медзакладу Ігоря Змислі, під час госпіталізації у пацієнта на ниж-ніх кінцівках були ознаки хі-мічного опіку легкого ступеня. «Дитину поклали до нас 23 червня - ми залишили хлопчика в лікарні як для спостереження за процесом загоєння, так і для того, щоб уникнути можливих віддалених наслідків для його здоров’я, - повідомив директор дитячої лікарні. - Адже при ураженні фосфорними боєприпасами - за рахунок високої температури горіння фосфору в повітрі при контакті з киснем - постраждалі отримують опіки. Також небезпечним є вдихання парів горіння фосфору, яке може мати наслідки для дихальної системи та загалом для всього організму. Якщо б це був прямий контакт із фосфором, який горить, то наслідки були б дуже тяжкі. Ці боєприпаси належать до зброї масового знищення, адже створюють великі осередки пожеж, а люди отримують дуже серйозні опіки. Особливо в суху погоду, що спричиняє займання. Слава Богу, що того дня йшов дощ.

На щастя, все обійшлось. У дитини були незначні опіки з почервонінням. Їй надали відпо-відну допомогу. Хлопчикові стало краще, симптоми зникли, і вже наступного дня за наполяганням батьків його виписали додому. Життю дитини нічого не загрожує».

Як відзначають спеціалісти, фосфорні боєприпаси є самозапальним матеріалом, тобто загораються спонтанно. Тепло, що виділяється при реакції, на-стільки сильне, що речовина спалахує жовтим полум’ям і виділяє густий білий дим. Ця хімічна реакція продовжується, доки весь матеріал не вигорить або не буде перекритий доступ кисню.

Фосфорні опіки шкіри глибокі та болючі - зазвичай це некротична ділянка жовтуватого кольору та з характерним запахом часнику. Така зброя з застосуванням фосфору особливо підступна: якщо людина потрапила під її дію - може згоріти аж до кістки. Без специфічного лікування розвивається системна токсичність. Ранніми ознаками інтоксикації фосфором є біль у животі, жовтуха та запах часнику з рота. Для лікування таких хворих потрібно спеціально навчений медичний персонал. Як зазначив Ігор Змисля, лікарі закладу пройшли від-повідне теоретичне навчання та готові до надання медичної допомоги при можливих випадках.

Чим небезпечна фосфорна зброя?

Фосфор, який використовують у боєприпасах, має досить високу температуру горіння (до 800°C) та може розповсюджуватися на значну територію - до кількох сотень квадратних мет-рів. Говорячи про зброю з білим фосфором, найчастіше згадують фосфорні бомби. Але цією речовиною можуть начиняти міни, артилерійські снаряди, ракети і гранати. Щодо фосфорної бомби, то її найчастіше нашпиговують тисячами маленьких кульок із фосфором і підривають на висоті 200-250 метрів.

Через високу температуру горіння плавляться метал, дерева, тіла тварин і людей. У радіусі 150 метрів поряд з епіцентром вибуху у людей навіть під одягом може повністю обвуглиться шкі-ра. Саме тому у 1977 році Женевською конвенцією про захист жертв війни застосування фосфорних бомб та інших снарядів з білим фосфором поблизу та всередині населених пунктів було заборонено. Згідно з міжнародним законодавством, таку зброю можна використовувати лише в разі обстрілу військових об’єк-тів.

Що робити, якщо контакту з фосфорною зброєю уникнути не вдалося?

Якщо мають місце фосфорні опіки шкіри, зніміть увесь одяг, використовуючи гумові рукавички;

щоб видалити зі шкіри частинки фосфору, найкраще підій-де промивання холодною водою (але будьте обережні, щоб запобігти розвитку гіпотермії);

прикрийте уражені ділянки шкіри та частини тіла чистою вологою серветкою;

не використовуйте вату та перекис водню (!), адже коли перекис розпадається - утворю-ється вода та кисень, який і викликає загоряння фосфору;

якщо під рукою є знеболювальне та/або заспокійливе - прийміть їх;

не наносьте на опіки та рани ніякі мазі!

Якщо людина проковтнула чи вдихнула білий фосфор:

якнайшвидше залиште місце атаки;

якщо є порушене дихання, займіть зручне положення, яке забезпечить прохідність дихальних шляхів і полегшить дихання;

не провокуйте блювоту - рвотні маси можуть викликати опіки під час контакту зі шкірою.

Якщо фосфорна бомба влучила у приміщення:

не намагайтесь загасити пожежу!

варто швидко вийти з диму, закривши ніс і рот вологою ганчіркою;

пийте багато води, мінеральної води чи молока.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Дієта для гіпертоніка: як знизити тиск без ліків

Дотримання дієти при гіпертонічній хворобі є головним способом стабілізації підвищеного артеріального тиску. Тому хворі повинні виключити з раціону цілий список шкідливих продуктів.

Не рекомендовані для вживання:

1. Гострий перець, консервація, копченості (в тому числі тушонка й... Читати статтю повністю

Такі надокучливі натоптиші...

НАТОПТИШІ на ногах є скупченням відмерлих ороговілих клітин. Вони формуються в міс-цях найбільшого тиску на стопу - тому часто виникають при носінні тісного, вузькою незручного взуття. Особливо при ходьбі на високих підборах, коли навантаження на стопу розподіляється нерівномірно.... Читати статтю повністю

На які хвороби вказують набряки ніг?

Кардіологи зазначають, що при появі набряків ніг перше, що слід зробити, - пробігтися очима по списку препаратів, які людина приймає. Наприклад, такі проблеми можуть викликати блокатори кальцієвих каналів. У цьому випадку їх потрібно замінити іншими засобами. Друге - слід перевірити... Читати статтю повністю

Рукола - поживна та корисна!

Читати статтюРУКОЛА, пряна трава з італійською назвою, не так давно ввійшла до нашого раціону, але дуже багатьом припала до смаку. Як і інша листова зелень, рукола має цілий ряд корисних властивостей, а ще - легкий гіркуватий гірчичний присмак, який надає будь-якій страві пікантності.

Багато... Читати статтю повністю