Люди

Удар фосфорною зброєю: перша жертва

13-річний хлопчик із Юнаківської громади отримав опіки та потрапив до лікарні

ВОРОГ цинічно обстрі-лює Сумську область, майже щодня гатячи по прикордонним селам та містечкам зі стрілецької зброї, мінометів, артилерії та використовуючи дрони. Минулого тижня, 23 червня, окупанти перейшли межу варварства й застосували заборонені боєприпаси - фосфорні снаряди.

Так, за повідомленням Оперативного командування «Північ», близько 17-ї години з території росії ворог із «Градів» обстріляв Юнаківську громаду. Було за-фіксовано 30 прильотів. Відомо, що дісталося селам Кияниця та Іволжанське.

Унаслідок обстрілів, за ін-формацією обласної прокуратури, на території власного по-двір’я від палаючих уламків 13-річний хлопчик отримав тер-мічні опіки ніг. Він потрапив у зону ураження, коли проходив по траві. Був одягнений у шорти - тож постраждала нижня частина ніг. Дитина була госпіталізована до Сумської обласної дитячої лікарні. За словами директора медзакладу Ігоря Змислі, під час госпіталізації у пацієнта на ниж-ніх кінцівках були ознаки хі-мічного опіку легкого ступеня. «Дитину поклали до нас 23 червня - ми залишили хлопчика в лікарні як для спостереження за процесом загоєння, так і для того, щоб уникнути можливих віддалених наслідків для його здоров’я, - повідомив директор дитячої лікарні. - Адже при ураженні фосфорними боєприпасами - за рахунок високої температури горіння фосфору в повітрі при контакті з киснем - постраждалі отримують опіки. Також небезпечним є вдихання парів горіння фосфору, яке може мати наслідки для дихальної системи та загалом для всього організму. Якщо б це був прямий контакт із фосфором, який горить, то наслідки були б дуже тяжкі. Ці боєприпаси належать до зброї масового знищення, адже створюють великі осередки пожеж, а люди отримують дуже серйозні опіки. Особливо в суху погоду, що спричиняє займання. Слава Богу, що того дня йшов дощ.

На щастя, все обійшлось. У дитини були незначні опіки з почервонінням. Їй надали відпо-відну допомогу. Хлопчикові стало краще, симптоми зникли, і вже наступного дня за наполяганням батьків його виписали додому. Життю дитини нічого не загрожує».

Як відзначають спеціалісти, фосфорні боєприпаси є самозапальним матеріалом, тобто загораються спонтанно. Тепло, що виділяється при реакції, на-стільки сильне, що речовина спалахує жовтим полум’ям і виділяє густий білий дим. Ця хімічна реакція продовжується, доки весь матеріал не вигорить або не буде перекритий доступ кисню.

Фосфорні опіки шкіри глибокі та болючі - зазвичай це некротична ділянка жовтуватого кольору та з характерним запахом часнику. Така зброя з застосуванням фосфору особливо підступна: якщо людина потрапила під її дію - може згоріти аж до кістки. Без специфічного лікування розвивається системна токсичність. Ранніми ознаками інтоксикації фосфором є біль у животі, жовтуха та запах часнику з рота. Для лікування таких хворих потрібно спеціально навчений медичний персонал. Як зазначив Ігор Змисля, лікарі закладу пройшли від-повідне теоретичне навчання та готові до надання медичної допомоги при можливих випадках.

Чим небезпечна фосфорна зброя?

Фосфор, який використовують у боєприпасах, має досить високу температуру горіння (до 800°C) та може розповсюджуватися на значну територію - до кількох сотень квадратних мет-рів. Говорячи про зброю з білим фосфором, найчастіше згадують фосфорні бомби. Але цією речовиною можуть начиняти міни, артилерійські снаряди, ракети і гранати. Щодо фосфорної бомби, то її найчастіше нашпиговують тисячами маленьких кульок із фосфором і підривають на висоті 200-250 метрів.

Через високу температуру горіння плавляться метал, дерева, тіла тварин і людей. У радіусі 150 метрів поряд з епіцентром вибуху у людей навіть під одягом може повністю обвуглиться шкі-ра. Саме тому у 1977 році Женевською конвенцією про захист жертв війни застосування фосфорних бомб та інших снарядів з білим фосфором поблизу та всередині населених пунктів було заборонено. Згідно з міжнародним законодавством, таку зброю можна використовувати лише в разі обстрілу військових об’єк-тів.

Що робити, якщо контакту з фосфорною зброєю уникнути не вдалося?

Якщо мають місце фосфорні опіки шкіри, зніміть увесь одяг, використовуючи гумові рукавички;

щоб видалити зі шкіри частинки фосфору, найкраще підій-де промивання холодною водою (але будьте обережні, щоб запобігти розвитку гіпотермії);

прикрийте уражені ділянки шкіри та частини тіла чистою вологою серветкою;

не використовуйте вату та перекис водню (!), адже коли перекис розпадається - утворю-ється вода та кисень, який і викликає загоряння фосфору;

якщо під рукою є знеболювальне та/або заспокійливе - прийміть їх;

не наносьте на опіки та рани ніякі мазі!

Якщо людина проковтнула чи вдихнула білий фосфор:

якнайшвидше залиште місце атаки;

якщо є порушене дихання, займіть зручне положення, яке забезпечить прохідність дихальних шляхів і полегшить дихання;

не провокуйте блювоту - рвотні маси можуть викликати опіки під час контакту зі шкірою.

Якщо фосфорна бомба влучила у приміщення:

не намагайтесь загасити пожежу!

варто швидко вийти з диму, закривши ніс і рот вологою ганчіркою;

пийте багато води, мінеральної води чи молока.


п»ї
Читайте у цій рубриці

«Життя собаки звичайного»

Читати статтюУПЕРШІЙ половині червня відбулась онлайн-церемонія нагородження переможців Міжнародного мультимистецького літературного конкурсу «Дитяча Коронація слова». Серед тріумфаторів - 15-річна охтирчанка Вероніка Батюк.

Оповідання юної талановитої письменниці «Життя собаки звичайного»... Читати статтю повністю

Сумський кулібін і ВАЗ на дровах

Читати статтюМешканець Сумщини в пошуках альтернативи бензину та газу переробив свій легковик

УКРАЇНЦІ вже кілька місяців потерпають від нестачі пального та того, скільки воно зараз вартує, причому великої різниці - бензин, газ чи дизпаливо - немає... Але є ентузіасти, які знайдуть вихід із... Читати статтю повністю