Будьмо здорові!

Рукола - поживна та корисна!

РУКОЛА, пряна трава з італійською назвою, не так давно ввійшла до нашого раціону, але дуже багатьом припала до смаку. Як і інша листова зелень, рукола має цілий ряд корисних властивостей, а ще - легкий гіркуватий гірчичний присмак, який надає будь-якій страві пікантності.

Багато людей, відчувши цей смак один раз, не можуть його забути. А дізнавшись, чим корисна рукола, - стають її шанувальниками назавжди.

У багатьох країнах донедавна її вважали бур’яном, і лише років двадцять тому почали активно вживати в їжу в Італії. Звідти вона успішно поширилася на весь світ. Проте вона далеко не нова у харчуванні людства: древні римляни вважали її чудовим афроді-зіаком. Рукола багата на різноманітні компоненти, кожен з яких сам по собі корисний для людського організму. А поєднуючись в одній рослині, вони роблять її справжньою оздоровчою їжею, адже ці листочки містять клітковину, сахариди, насичені жирні кислоти, ефірні олії, флавоноїди, алкалоїди, органічні кислоти (зокрема лінолеву, оле-їнову, ерукову), дубильні речовини, глікозиди, вітаміни С, А, К, Е та групи В, мінерали, макро- і мікроелементи, в тому числі немало йоду. І все це при мізерній калорійності: лише 25-30 кілокалорій у 100 грамах.

Позитивно впливає на процеси травлення

При вживанні руколи значно підвищується вироблення шлункового соку, посилюється перистальтика кишечника, процес перетравлення їжі прискорюється. Особливо слід звернути увагу на неї тим, хто хворіє на виразку шлунка. Рукола ефективно бореться з пошкодженнями стінок шлунка, значно зменшує розміри вже утворених виразок, попереджує утворення нових навіть при порушенні дієти. Американські лікарі цілком офіційно використовують її в дієтичному харчуванні, рекомендованому при цій хворобі. Ця гострого смаку травичка нормалізує і прискорює обмінні процеси, завдяки чому покращується робота всіх систем. Така властивість особливо цінна для схуднення. Зайві кілограми «тікають» набагато швидше завдяки активізації спалювання жирів, а також за рахунок збільшення витрат енергії.

Рукола та кровоносна система

Цінна рослина й для здоров’я судин. По-перше, тому що змінює співвідношення між «поганим» і «добрим» холестерином на користь останнього, а по-друге, тому що зміцнює судинну стінку. А це - надійний захист від її пошкодження атеросклеротичними бляшками. Користь цієї трави безсумнівна і для тих, хто дбає про активне статеве життя. Завдяки стимуляції кровообігу та посиленню енергетичного обміну в чоловіків посилюються лібідо і потенція, нормалізується ерекція.

До того ж рукола є природним антисептиком завдяки високому вмісту фітонцидів та ефірних олій. Вони ефективно борються з вірусами і бактеріями. Тому з’їдена рослина допомагає швидше впоратися із застудними захворюваннями та кашлем, а накладене зовні подрібнене листя може допомогти при лікуванні на-гнійних уражень шкіри. Цим рецептом користувалися ще в Римській імперії. Завдяки високому вмісту антиоксидантів рукола має помітну дію проти старіння та профілактує онкологічні захворювання. Слабка сечогінна дія нормалізує водно-сольовий баланс, виводить надлишок рідини, токсини і шлаки, так що вживання такого продукту - чудове очищення. Однак саме через цю властивість ті, у кого є в нирках камінці, повинні споживати її обережно, щоб не спровокувати напад ниркової кольки.

Цей листковий овоч практично не має протипоказань до вживання в їжу. Єдине категоричне протипоказання - харчова алергія, однак на практиці вона трапляється дуже нечасто. Обережними слід бути тим, хто хворіє на сечокам’яну хворобу. Матерям, які годують дітей груддю, слід взяти до уваги, що рукола може змінити смак молока.

Як використовувати руколу? Якщо ви досі не захопилися цією корисною рослиною, бо не знали, до чого її використати, пропонуємо перелік ідей. Гострувато-пряний смак і тонкий аромат руколи добре комбінуються з іншими овочами в салатах. Її можна додавати в перші страви, до тушкованих овочевих гарнірів, класти на щойно спечену піцу. Цілі листки - оригінальний гарнір до м’ясних і рибних страв, прикраса для бутербродів. Подріб-нене листя можна додавати в домашній сир, натуральний йогурт, до соусів та м’ясного фаршу. Любителі екзотики можуть вирощувати руколу як мікрозелень і отримувати подвійну користь разом із естетичним задоволенням.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Дієта для гіпертоніка: як знизити тиск без ліків

Дотримання дієти при гіпертонічній хворобі є головним способом стабілізації підвищеного артеріального тиску. Тому хворі повинні виключити з раціону цілий список шкідливих продуктів.

Не рекомендовані для вживання:

1. Гострий перець, консервація, копченості (в тому числі тушонка й... Читати статтю повністю

На які хвороби вказують набряки ніг?

Кардіологи зазначають, що при появі набряків ніг перше, що слід зробити, - пробігтися очима по списку препаратів, які людина приймає. Наприклад, такі проблеми можуть викликати блокатори кальцієвих каналів. У цьому випадку їх потрібно замінити іншими засобами. Друге - слід перевірити... Читати статтю повністю

Такі надокучливі натоптиші...

НАТОПТИШІ на ногах є скупченням відмерлих ороговілих клітин. Вони формуються в міс-цях найбільшого тиску на стопу - тому часто виникають при носінні тісного, вузькою незручного взуття. Особливо при ходьбі на високих підборах, коли навантаження на стопу розподіляється нерівномірно.... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!