Феміда

Про махінації, халати та посівну картоплю

На Сумщині до правоохоронців було подано чотири заяви, що стосувалися проблем із гуманітаркою

ІЗ 24 лютого область отримує гуманітарну допомогу - від міжнародних організацій, благодійників, українських підприємств, небайдужих людей і держави. Скільки всього продуктових наборів отримали мешканці? Як вони розподіляються по громадах? Чи існує звітність із цього питання? Як вирішуються спірні або проблемні моменти? Чи є в нас «гуманітарні» махінації?

Про все це минулого тижня розповів заступник голови Сумської ОВА Олег КОВАЛЬ, який опікується соціальними питаннями, в тому числі забезпеченням постачання та розподілу гуманітарної допомоги:

- Ми досить довго просто тихо робили свою справу. Вважаю, що державні службовці, робітники органів місцевого самоврядування виконують робочу роль у питанні гуманітарної допомоги. Ми не є людьми, які її надають. Ми передаємо допомогу, забезпечуємо доставку, розподіл, зберігання - і повинні прозвітувати, де ця гуманітарна допомога. Тому

18 березня в області було створено головний гуманітарний штаб у Сумах і ще п’ять районних штабів. А 1 квітня голова ОВА затвердив розпорядження щодо процедури визначення потреб, розподілу та звітування про гуманітарну допомогу.

Від колег із Вінницької області ми отримали програмне забезпечення, в нього вноситься інформація від 51 тергромади щодо необхідності гума-нітарної допомоги. Ми передаємо її до Офісу президента (Help UA), і на базі цих даних нам надсилається допомога по нашій потребі, яку визначають громади.

Із початку війни гуманітарна допомога надходила в Суми по гуманітарних коридорах із Полтавського хабу. Таким чином в Суми надійшло біля 1800 т гуманітарної допомоги. Після звільнення області вся робота була переміщена в обласний центр, і основна маса допомоги надходила залізничним транспортом та автотранспортом - безпосередньо в тергромади. З початку співпраці з «Укрзалізницею» на Сумщину надійшло біля 10 тисяч тонн гумдопомоги - це 538 вагонів.

Щодо державних наборів - ми повинні отримати їх на область більше пів мільйона. Мета цих наборів - забезпечити родину запасами продуктів харчування на якийсь час. Тому прохання до мешканців області - спробуйте не вживати одразу ці продукти, а зберігати їх - звичайно, якщо є така можливість.

Гуманітарна допомога: як перевірити?

- Починаючи з 24 лютого громади вносять до комп’ютерної програми 100% інформації про розподіл допомоги: вказуються дані про людину (ПІБ, населений пункт, номер телефону). І все можна перевірити. Наприклад, фонд Ахметова (вони надіслали 3000 пакунків, ще 2000 - під’їжджають) чітко поставив умову, що вони будуть перевіряти розподіл особисто. Ми надаємо інформацію з номерами телефонів людей, щоб до кожного можна було додзвонитися.

Якщо ТГ не внесе дані, які надають можливість перевірити роботу, ми одразу порушуємо питання стосовно дій посадовців у цих громадах. Позиція щодо можливого розкрадання або продажу гумдопомоги сьогодні дуже жорстка.

Я знаю, що таке гуманітарна катастрофа - перебував у окупації в Бучі - без води, без тепла, без їжі. Тому контроль з моєї сторони - особистий. Я сам звертаюся до поліції. Ні одна людина, яка може бути пов’язана з махінаціями з гуманітарною допомогою, не залишиться без покарання. В кожній громаді є фотозвіти з людьми, яким надається гумдопомога, - вони закриті. Але якщо буде потреба для правоохоронних органів - все можна буде перевірити.

Питання час від часу з’являються. Наприклад, було повідомлення по одній із громад - що людина вдома в себе наскладувала багато гумдопомоги. Поліція перевірить - можливо, це помилка. Я попереджаю: чиновники, бійтеся, а громадян закликаю - інформуйте, ставте питання. Кожен повинен отримати допомогу!

Чому допомогу отримують одні категорії людей?

Зараз виходить, що допомогу отримують одні й ті самі люди - вразливі верстви населення. І навіть від держави проднабори отримали не всі мешканці, як було заявлено, а тільки багатодітні, люди у віці та інші пільговики. Ніхто не рахує тих, хто просто опинився без роботи й не може стати на облік у центрі зайнятості... Чи отримають допомогу від держави дійсно всі мешканці області? Адже при статистичних цифрах у більш ніж мільйон загальна потреба населення області у продовольчих наборах, за інформацією Сумської ОВА, чомусь визначена всього в 528 тисяч: Сумський район - 221,1 тисячі, в тому числі Суми - 130,8, Конотопський район - 99,2, Охтирський район - 61,3, Роменський район - 54,8, Шосткинський район - 91,6 тисячі...

- На початку програми ми подавали потребу на 800 тис. наборів, - каже Олег Коваль. - Але потім були проведені перемовини з громадами і визначена потреба приблизно на

500 тис. наборів. Громади самостійно визначили ці потреби. Чому допомога зменшена? Тому що міжнародні організації і українські фонди надають свої пакунки. Є дуже важливий проєкт - World Central Kitchen (у них дуже великі продуктові набори) - від них Суми отримали 645 т, Тростянець - 927 т, Охтирка - 172 т допомоги. Тому громади визначили, що їм потрібно трішки менше допомоги, не така велика кількість.

До речі, допомога від держави не має визначених категорій! По категоріям роздають допомогу, яка надходить в обмеженій кількості - це, як правило, міжнародна допомога. Від держави продуктові набори повинні отримати всі!

- Скільки часу це займе?

- Ця програма - щоб підтримати мешканців і вітчизняний бізнес. Всі продукти намагаються закупити в Україні. І потужності української промисловості не завжди спроможні швидко забезпечити певну кількість товару. Тому є затримки з поставками. Я сподіваюсь, що формування й роздача державної допомоги займе ще днів тридцять. Може, трішки більше. Допомога повинна надійти в усі громади.

Чому в проднаборах вартісне печиво та «Кока-кола»?

- Державну допомогу приймають штаби допомоги - Суми і п’ять райцентрів. На залізницю до них прибувають вагони з пакунками, які формуються в Полтаві. Буває, такі пакунки надходять недоукомплектовані, тоді вони чекають доукомплектації. Щоб швидше доукомплектувати набори, іноді з поточної гуманітарки, яка надходить від партнерів, беремо те, чого не вистачає. Наприклад, уряд Швейцарії закупив для нас велику кількість тушонки - ми її передаємо на штаби, щоб вони доукомплектували пакунки там, де консервів не вистачало. Потім склад, який знаходиться в райцентрі, запрошує до себе представників тергромади і видає їм пакунки по актам. А територіальна громада вже відпо-відно до списків роздає допомогу.

- Як у проднаборах опинилося вартісне печиво «Орео» чи «Кока-кола»?

- «Кока-кола», «Орео» - це все товари з контейнерів із Одеського порту, вилучені військовою адміністра-цією і розподілені між Харківською та Сумською областями. Ми отримали на Роменський штаб 42 таких контейнери. Там було печиво і горох, оброблений для посіву. Зараз ми вирішуємо, що з ним робити.

Коли вилучаються контейнери, вони, як були запломбовані на експорт, так до нас і надходять. На більшості вагонів із продуктами є просто загальний напис: «Їжа, напої» - це все, що ми знаємо. Що в середині, яка кількість - невідомо. І так майже по всій гуманітарній допомозі, яка до нас надходить. Наприклад, були написи «Необхідне для сну» - там виявилась постільна білизна (деяка кількість), а все інше - вода. І «Орео» прийшло в такому ж контейнері. Коли нам не вистачило на державну допомогу печива, то й поклали «Орео». У нас найкращі побажання по відношенню до мешканців. На жаль, є непорозуміння в цьому питанні...

Чи забезпечені потреби громад, які сьогодні регулярно обстрілюють?

- Всі вагони, які зараз завантажуються, йдуть у віддалені громади - Шосткинський район, Конотопський, у Велику Писарівку. Всі вони в нас на першому місці. Громади повідомляють нам, що їм потрібно. Глухівська тергромада з початку можливості доставки гумдопомоги отримала

142 т (медикаменти, продукти харчування, товари для дітей та ін.) - на кількість населення 38 тис. осіб на 1 січня (мінус приблизно 30%, що виїхали, - 30 тис. населення), Буриньська міська ТГ - 112 т на 21 тис. населення (15-17 тис. осіб), Краснопільська ТГ - 81 т на 19 тис. населення, Боромлянська - 142 т на 6 тис. населення, Лебединська міська ТГ - 27 т на 41 тис. мешканців, Тростянецька ТГ - 1800 т на 29 тис. мешканців (25 тис.), Суми - 963 т на більше 200 тис. населення.

Якщо поділити кількість отриманої допомоги на кількість населення, в нас є громади, люди в яких з початку можливості отримання допомоги на середину червня повинні були отримали по 72 кг гуманітарки, включаючи дітей.

Про махінації з гуманітаркою: «Святі люди!»

- Було багато звернень до поліції з приводу гуманітарної допомоги?

- У порівняні з іншими областями України в нас практично немає махінацій з гуманітаркою. У нас - святі люди! У 98-99% випадків. Було всього чотири звернення до правоохоронців - повідомлення про продаж гумдопомоги, про пропажу однієї фури в Полтаві, була заява про погрозу моєму життю і ще одна заява. Одна в суді, по одній - ще йде розслідування, інші закриті, бо не підтвердилися.

Наприклад, була ситуація з накидками, які прийшли з Польщі, - шість платформ по два контейнери. В документах написано: «Їжа, вода, медикаменти, халати». Відкриваємо вагон - в середині накидки ковідні, одноразові. Довелося звертатися до органів - де ж наша допомога? Порушили кримінальну справу, написали запит на митницю, звірили пломби - все гаразд. Виявилося, це була партія, в якій були халати, вода, консерви і т.д. Один вагон вони завантажували консервами, один - водою, один - халатами. І по «щасливій» випадковості всі халати приїхали до нас! Інші товари поїхали на інші території... З іншого боку, був випадок, коли до нас заїхала посівна картопля - дуже вартісна, з Франції. Звісно, ми не змогли її віддати. Ми переадресували її по області, і в нас (Конотопський, Шосткинський, Роменський райони) тепер ростиме закордонна картопля. Те ж стосується і ДСНС - коли з Великої Британії до нас приїхало обладнання, воно теж залишилося на Сумщині. Там були насоси, спеціальні тенти, драбини, генератори, компресори, одяг, обладнання для дихання. А ще прийшли пожежні станції й мобільні генератори! Ми працюємо на те, щоб у нас залишилося якомога більше необхідних і корисних речей. Бо наступний етап нашого життя буде непростим - відбудова області!

* * *

Гарно, що влада дуже серйозно ставиться до питання гуманітарної допомоги. Але проблемних моментів ще вистачає. Олег Коваль каже, що завдання ОВА - забезпечити доставку допомоги, прийняти й передати в гуманітарні районні штаби і далі - в тергромади: «Найголовніше - ми продовжуємо просити гумдопомогу. Докладаємо всіх зусиль. Наша задача - організувати доставку до нас і далі до людей. Відповідальність, щоб кожна банка, кожен набір дійшов до людини, - за головою тергромади. Це місцеве самоврядування. Форми взаємодії і звітування складні. Більшість громад із нами співпрацюють. Там, де ми чогось не розуміємо, звертаємось до правоохоронців. Наша задача - щоб гумдопомога не лежала на складах у тер-

громадах, а була роздана людям».


п»ї
Читайте у цій рубриці

«Герої» в погонах - під розслідуванням

Чи можна знімати дії поліцейських на телефон під час воєнного стану?

ЖИТЕЛЬКА Роменського району виклала в соцмережі запис свого спілкування з місцевою поліцією. Ситуація досить неоднозначна, жінка розмовляла на підвищених тонах і відкрито, що важливо, знімала на телефон весь процес.... Читати статтю повністю

Викрав легкове авто разом із водієм!

Сумський апеляційний суд відмовив у пом’якшенні вироку зухвалому зловмиснику

СУМСЬКИЙ апеляційний суд відмовив у пом’якшенні вироку викрадачу автомобіля, який разом із транспортним засобом викрав і водія!

Пресслужба судової установи нагадує, що свого часу чоловік попросив мешканця... Читати статтю повністю

Ділки контролювали збір коштів у Сумській колонії

СУМСЬКА обласна прокуратура затвердила та 29 червня направила до суду обвинувальний акт стосовно трьох чоловіків, які організовували злочинні зі-брання та поширювали злочинний вплив в установі виконання покарань (ч. 2 ст. 255-1 та ч. 1 ст. 255-2 КК України).

Двоє з них відповідатимуть... Читати статтю повністю

Трагічний постріл

На Сумщині дядько випадково вбив 7-річного племінника

НАША країна кожного дня несе великі втрати на фронті протистояння з росією. Страшно, що війна торкнулася не тільки дорослих, а й маленьких українців. Так, за інформацією ювенальних прокурорів, на 4 липня внаслідок збройної агресії... Читати статтю повністю

У Шостці 3-річна дівчинка випала з третього поверху

ПРО дитину, яка випала з вікна квартири на третьому поверсі, в поліцію повідомили медики. Співробітники поліції виїхали негайно. Як попередньо встановили правоохоронці, до трагедії призвело відчинене вікно в одній із кімнат.

Коли бабуся, яка наглядає за дитиною, відволіклася на... Читати статтю повністю