Соціум

Сумщина: інструменти відновлення

СОТНІ житлових будинків, підприємств, доріг на Сумщині були зруйновані та понівечені росіянами. Із 51 громади області постраждали 25.

На 5 липня в області пошкоджено 2215 об’єктів, більше половини з них (1450) - приватний сектор, житлові будинки і майже 200 - багатоквартирні, 600 - соціальна інфраструктура (лікар-ні, заклади освіти тощо). З п’яти районів найбільше постраждали Охтирський (1054 об’єкта), Сум-ський (784) і Конотопський (249). В більшості випадків все можна відбудувати, зробити поточний і капітальний ремонт. Повністю зруйнованих об’єктів у нас 160...

- Ще в квітні ми збиралися комісією і визначили ряд першочергових об’єктів, що підлягають відновленню. Таких в області 266, - розповів заступник голови Сумської ОВА Олег Клименчу--ков. - Згідно з постановою Кабміну, на відновлення чотирьох областей - Сумської, Київської, Житомирської та Чернігівської - виділено 1 млрд грн, по 250 млн на кожний регіон. Для більшої ефективності та синхронізації дій кошти резервного фонду держбюджету було розподілено за чотирма напрямками. Так, 70 міль-йонів передбачено на відновлення багатоквартирних будинків, адмінбудівель, лікарень. Ще 70 мільйонів - на об’єкти тепло-, енергопостачання, в тому числі на Охтирську ТЕЦ. На заклади осві-ти - дитячі садки, школи, один вищий навчальний заклад - передбачено 60 млн грн. 50 мільйонів виділено на експлуатаційне утримання та дрібний поточний ремонт місцевих доріг, пошкоджених ворожою технікою чи бойовими діями.

Які саме фінансові інструменти використовує Сумська обласна адміністрація для відновлення об’єктів?

- У нас є не тільки 250 міль-йонів, виділених Кабміном у квіт-ні Сумщині на першочергове від-новлення, - продовжує Олег Клименчуков. - Мається на увазі поточний ремонт, встановлення вікон, дверей, мереж тепло-, енерго- та водопостачання, капітальний ремонт дахів у містах Суми, Охтирка, Тростянець, Лебедин. Вже укладено 66 відповідних угод, платіжні документи зареєстровані в казначействі на загальну суму понад 50 млн, люди взяли аванси, кошти почали освоювати, деякі об’єкти вже здаються. В першу чергу ремонтуються багатоповерхові будинки. Зрозумійте, щоб почати ремонт однієї приватної оселі, необхідно стільки ж часу, документів та узгоджень, скільки на ремонт одного багатоквартирного будинку. Тому той ресурс, який є, треба направити на них, щоб якомога більше людей мали нормальний дах над головою. Потім послідовно будемо переходити на приватний сектор.

Є ще один інструмент - діє постанова Кабміну №169, розроблена програма по виділенню коштів на придбання 15 позицій будівельних матеріалів. Попередньо на нашу область передбачалось 135 млн. У нас була проведена величезна робота, 14 наших постраждалих громад взяли участь у цій програмі. Сподіваюсь, найближчим часом надійде фінансування - і громади напряму з держави зможуть отримати будівельні матеріали для ремонту приватних садиб і інших об’єктів. Виникає питання: чому інші ТГ не подали заявку? Так, цей процес нелегкий, громадам потрібно скласти акт пошкоджень. На сьогоднішній день маємо трохи більше половини. Я не хочу звинувачувати громади, можливо, у них є брак кадрів, бо комісія має включати людей із будівельною освітою. Але якби в області були всі первинні документи, ми б набагато швидше могли вкладати договори і починати відбудову. А так виходить, що над одним будинком вже працюють, а до другого не дійшли, бо немає актів...

І третій інструмент, який, можливо, не найпотужніший по сумах фінансування, але це перший крок. Фонд «Держмолодьжитло» для вимушено переселених осіб, які потребують житла, закупив перші 12 квартир (10 у Сумах і дві - в Ромнах), які будуть надані багатодітним сім’ям в оренду за 1 грн. Квартири мають бути повністю опоряджені, з мінімальним набором техніки, меблів. Плануємо, що через місяць ця послуга вже буде працювати і перші сім’ї заїдуть в оселі. Фінансування цієї програми - 19 млн.

Вікторія Ростоцька


п»ї
Читайте у цій рубриці

Спортивні новини

Сумські скороходи зайняли весь подіум

13-14 липня в Луцьку відбулися Всеукраїнські змагання з легкої атлетики, де прийняли участь майже 200 легкоатлетів із 16 регіонів України, у тому числі й 11 сумчан.

Спортивна ходьба, 10000 м у дівчат: Софія Криловецька була єдиною учасницею... Читати статтю повністю

«42 доби ми прожили в підвалі»...

Як на початку війни мешканці Веретенівки перенесли жахи ворожого прильоту

МІКРОРАЙОН Веретенівка в Сумах одним із перших постраждав від злочинних діянь російського агресора. Ввечері 26 лютого ворог обстріляв житловий масив, принісши в життя мирних руйнування та смерті. Одноповерховий... Читати статтю повністю

Ще одне хоспісне відділення

ЛЮДИ, які страждають від важких, почасти невиліковних захворювань, потребують особливої уваги. Адже, коли лікування не дає позитивних результатів, хворий залишається один на один зі своїми страхами.

Такі пацієнти потребують не просто знеболення, а повноцінної допомоги в паліативному... Читати статтю повністю

Сонце для армії: яке воно?

НЕМОЖЛИВО зараз воювати, не маючи енер-гії для підзарядки телефонів, дронів, рацій, тепловізорів тощо. Вирішувати цю проблему допомагають зарядні станції «Сонце для армії», які працюють на сонячній енергії. Їх виготовляє київська команда волонтерів.

- А починалося все в квітні цього... Читати статтю повністю