Будьмо здорові!

Чи треба класти хліб у холодильник?

Розвінчуємо міфи про їжу та напої, в які люди вірять до сих пір

КОЛИСЬ давно людина їла тільки те, що давала природа. Так у її життя ввійшли м’ясо тварин і птахів, риба, молоко, злаки, сіль, овочі, фрукти, ягоди, мед, спеції. Це було природним харчуванням, паливом для організму.

З розвитком технологій стали з’являтися продукти, виготовлені на основі натуральних компонентів. А вже в сучасному світі в хід пішли різні добавки, створені на основі хімічних складових. Це пов’язано з необхідністю виготовляти більшу кількість дешевих продуктів, які доступні всім. Так з’явилася реклама, яка говорила про їх користь. А з нею - й різні міфи. Поговоримо?

Чи корисні продукти без солі?

Сіль корисна для людини тим, що вона містить більше 84 мікроелементів, необхідних організму. Виключення її з раціону може викликати проблеми зі здоров’ям. Починає боліти голова, з’являється втома, інші симптоми, які можуть привести до небажаних наслідків. Надмірне споживання цього продукту призводить до підвищення артеріального тиску. Тобто все добре в міру.

Маргарин корисніший за масло?

Масло - натуральний продукт, який виробляється на основі молока. Воно містить велику кількість корисних елементів, в тому числі насичені жири. Звичайно, споживати цей продукт треба в певних нормах, особливо тим, хто не бажає набрати зайву вагу. Твердження, що маргарин корисніший за масло, не зовсім вірне, оскільки продукт містить велику кількість трансжирів. Він з’явився як замінник вершкового масла і виглядом нагадує його. В сучасних марках маргарину містяться смакові добавки, покликані імітувати смак вершкового масла, але він не може за складом замінити його. Тому порівнювати їх не зовсім коректно, оскільки це два абсолютно різних продукти.

Споживання натуральних продуктів

Цей тренд на сьогодні актуальний. Натуральні продукти - мрія багатьох людей. Це дійсно так. Тут існує одне «але». Чи можна бути впевненим, купуючи натуральне м’ясо, молоко, фрукти, особливо овочі, що це дійсно натуральний, екологічно чистий продукт?

Чи можна з упевненістю стверджувати, що овочі вирощені на натуральному чорноземі без добрив, а свиням, коровам або курям не давали антибіотики або стимулятори росту, що яблуні чи інші фруктові дерева не обробляли хімічними речовинами проти черв’яків або захворювань? У споживача немає таких гарантій.

Чи корисно тримати хліб у холодильнику?

До цієї ідеї схильні багато людей, які помилково вважають, що хліб необхідно зберігати в холодильнику. На їхню думку, саме холодильник допоможе запобігти передчасному псуванню хлібних продуктів. Наскільки вірна ця ідея? В історичному досвіді не знайдеться опису того, що хліб потрібно зберігати в холодному місці, незважаючи на те, що його випікали відразу на тиждень у великій кількості на всю сім’ю. Навпаки, вважалося, що під дією холоду з нього швидко випаровувалася волога і він ставав твердим. Якщо подивитися на упаковку хліба, то ви не знайдете там рекомендацій тримати хліб в холодильнику, а якщо вони є, то помилкові - з однієї вельми переконливої причини, яка трохи відрізняється від народної мудрості. Крохмалі, що знаходяться в хлібі, поглинаючи вологу, кристалізуються, а це сприяє тому, що хліб стає твердішим.

Селера спалює зайві калорії

Дуже часто при рекламі цього продукту стверджується, що в селері так мало калорій, що її вживання сприяє тому, що вона поглинає їх надлишок з інших продуктів і виводить з організму. Це в корені невірно. Жоден продукт ні за яких обставин не може поглинати калорії. Якщо вже зайві калорії потрапили в організм, їх потрібно витрачати за допомогою фізичних навантажень або скоротити вживання.

Заміна шоколадних батончиків на мюслі

Безсумнівно, мюслі корисні для людини, бо складаються з натуральних продуктів. Але батончики, виготовлені з мюслі, не можуть бути кориснішими за шоколадні з однієї простої причини - і ті, й інші містять велику кількість цукру. А сам по собі шоколад корисний за своїм складом. Тому батончики з шоколаду і з мюслі тут знаходяться на рівних.

Вживання гострої їжі веде до виразки шлунка

На сьогодні доведено, що виразки в шлунку утворюються через бактерії helicobacter pylori. Гостра їжа не може привести до виразок у здоровому шлунку, вона по-своєму корисна. Але якщо у вас проблеми з ШКТ або тим біль-ше виразка, то гостра їжа дійсно шкідлива, бо виступає в ролі подразника, що не сприяє загоєнню.

Про користь соку без цукру

Звичайно ж, ви бачили на упаковці з соком напис, що він виготовлений без цукру. Але це зовсім не означає, що в ньому його немає. Це неповна інформація, введення споживача в оману. Па-м’ятайте, що в будь-якому соку, навіть якщо в нього не додавали цукор, міститься його велика кількість. Натуральні соки корисні, але в розумних межах.

Шоколад як причина прищів

Кажуть, що шоколад, як і будь-яка жирна їжа, сприяє появі у молодих людей прищів на обличчі. Чи правда це - невідомо. Звичайно, потрібно ще раз сказати про міру споживання. Пам’ятайте, що надмірне вживання жирів і цукру може спровокувати появу прищів. Ну а шоколад, як і інші продукти, можна їсти в розумних межах - в іншому випадку є загроза алергії.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Як вибирати пшоняну крупу?

Вибираючи пшоняну крупу, зверніть увагу на зовнішній вигляд зерен. Якщо крупа блідо-жовта, то каша вийде не розсипчастою, а розмазаною і з бідним вмістом поживних речовин. Найсмачніша та найкорисніша каша виходить із крупи яскраво-жовтого кольору.

На відміну від інших круп, які можна... Читати статтю повністю

Все, чого ви не знали про пшоняну кашу

ПРО пшоно відомо досить давно. Протягом століть жителі Африки, Індії та Китаю готували з «золотої крупи» каші, супи, пиво, квас, борошно та хлібобулочні вироби. В Україні пшонка була основною стравою на столі. З часом з’явилися інші крупи, а пшоно відійшло на задній план. Дарма!

Хоча... Читати статтю повністю

Чим замінити майонез у салаті?

Майонез - дуже жирний і калорійний продукт, від якого масово відмовляються прихильники здорового харчування. Тож ми зібрали найкра-щі натуральні заправки, які з легкістю замінять його в будь-якому салаті. Повірте, так буде ще смачніше!

Натуральний йогурт

Густий білий несолодкий... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!