Будьмо здорові!

Чим замінити майонез у салаті?

Майонез - дуже жирний і калорійний продукт, від якого масово відмовляються прихильники здорового харчування. Тож ми зібрали найкра-щі натуральні заправки, які з легкістю замінять його в будь-якому салаті. Повірте, так буде ще смачніше!

Натуральний йогурт

Густий білий несолодкий йогурт - це легка та дієтична заправка, яка ідеально підійде для будь-якого овочевого салату. Він має ніжну текстуру, збалансований смак із легкою кислинкою та невисоку жирність. Завдяки цьому - і смакує чудово, і фігурі не шкодить.

Бальзамічна заправка

Візьміть оливкову олію, бальзамічний оцет, діжонську гірчицю, сіль і трішки меду за смаком. Ретельно перемішайте соус у чашці і полийте страву. Ця легка та вишукана заправка ідеально підійде для рибних та м’ясних салатів із салатною зеленню. На її приготування знадобиться не більш ніж три хвилини.

Яєчний соус

Ця заправка ідеально підійде для «Цезаря» та інших м’ясних салатів. Готується теж дуже просто. Два варені жовтки розітріть із 2 ч. л. гірчиці. Додайте 2 ст. л. лимонного соку, 100 мл олії, сіль та перець за смаком. Ретельно перемішайте - і можна заправляти салат.

Горіховий соус

Надзвичайно смачна заправка, яка підійде до будь-якого салату. Щоправда, її приготування займе трішки більше часу. Підсмажте 200 г чищених грецьких горіхів на сухій сковороді без олії та перебийте їх у блендері. Додайте два варених жовтки, 2 ст. л. олії, 2 ч. л. гірчиці, 2 зубки часнику, а також сіль, перець та лимонний сік за смаком. Ще раз перебийте у блендері та розбавте водою до консистенції густої сметани. Готово!

Рослинні олії

Якщо ви хочете відчути натуральний смак інгредієнтів салату, спробуйте обмежитися олією. Щоправда, рафінована для цього не дуже підходить - її краще використовувати для смаження. А до салату радимо додавати олію першого холодного віджиму, вона набагато смачніша і корисніша. Обирайте будь-яку на свій смак: оливкову, лляну, обліпихову чи класичну соняшникову.

Спробуйте ці заправки - і ви більше не захочете класти майонез у свій салат.

Помідор - такий яскравий та корисний!

Наближається сезон городніх помідорів, які багаті на антиоксиданти. Зокрема, в цьому овочі містяться каротиноїди. Так називають спеціальний тип антиоксидантів, здатних захистити шкіру людини від сонячних променів. Проведене у 2017 році дослідження, опубліковане на Scientific Reports, довело, що вживання помі-дорів скорочує ризик сонячних опіків та розвитку пухлин, спричинених УФ-випромінюванням.

З іншого боку, помідори позитивно впливають на настрій людини. Проведене дослідження стверджує, що люди, які включали овоч у раціон 2-6 разів на тиждень, на 46% рідше розповідали про легкі або важкі симптоми депресії в порівнянні з тими, хто налягав на них нечасто. Імовірно, забезпечувати подібний ефект можуть антиоксиданти, зокрема лікопін.

Проте помідори стануть не найкращим вибором для тих, хто має кислотний рефлюкс, оскільки можуть розвиватися печія, здуття живота чи розлад шлунку. Дієтологи пояснюють, що у свіжих овочах багато лимонної та яблучної кислоти, вони підвищують кислотність шлунку. При кислотному рефлюксі вживати овоч можна, але в невеликих обсягах.

Також помідори покращують засвоєння заліза. Останнє важливо для виробництва гемоглобіну та міоглобіну, зазначені білки задіяні у транспортуванні кисню до м’язів та органів по всьому тілу. У помідорах міститься достатньо вітаміну C. Він потрібен у тому числі для виробництва колагену, що сприяє, серед іншого, загоєнню ран.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Все, чого ви не знали про пшоняну кашу

ПРО пшоно відомо досить давно. Протягом століть жителі Африки, Індії та Китаю готували з «золотої крупи» каші, супи, пиво, квас, борошно та хлібобулочні вироби. В Україні пшонка була основною стравою на столі. З часом з’явилися інші крупи, а пшоно відійшло на задній план. Дарма!

Хоча... Читати статтю повністю

Чи треба класти хліб у холодильник?

Розвінчуємо міфи про їжу та напої, в які люди вірять до сих пір

КОЛИСЬ давно людина їла тільки те, що давала природа. Так у її життя ввійшли м’ясо тварин і птахів, риба, молоко, злаки, сіль, овочі, фрукти, ягоди, мед, спеції. Це було природним харчуванням, паливом для організму.

З... Читати статтю повністю

Як вибирати пшоняну крупу?

Вибираючи пшоняну крупу, зверніть увагу на зовнішній вигляд зерен. Якщо крупа блідо-жовта, то каша вийде не розсипчастою, а розмазаною і з бідним вмістом поживних речовин. Найсмачніша та найкорисніша каша виходить із крупи яскраво-жовтого кольору.

На відміну від інших круп, які можна... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!