Будьмо здорові!

Кабачок - дієтичний та корисний!

КАБАЧОК - це різновид гарбуза, разом з ним він був завезений до Європи в XVI столітті. Спочатку він використовувався лише як декоративна рослина поряд із завезеною тоді ж картоплею. Про корисні властивості цього овочу європейці дізналися в XIX столітті, коли стали вживати його в їжу.

Кабачок дуже низькокалорійний - в 100 г свіжого продукту міститься всього 24 кілокалорії. Про користь кабачка можна судити за його вітамінним складом. В ньому є вітаміни груп А, В, С, Н, PP і знаменитий вітамін молодості - Е (токоферол), природний антиоксидант, що допомагає організму боротися з вільними радикалами і сповільнювати старіння. Завдяки великому вмісту вітаміну С і бета-каротину, що сприяють зміцненню організму, кабачки корисні для людей із ослабленим здоров’ям і дуже добре підходять для дитячого харчування.

Корисні властивості кабачків помітні і при аналізі мінерального складу цього овочу. Тут є калій, натрій, магній, фосфор і залізо. До того ж співвідношення калію і натрію таке, що вживання кабачків виводить надлишки натрієвих солей із організму. Корисні кабачки для людей, які страждають на гіпертонію і серцево-судинні захворювання. Завдяки поєднанню заліза і вітаміну С кабачки необхідні в раціоні харчування людей, які страждають на анемію.

Через низький вміст грубих волокон страви з них дуже м’які і ніжні. У них багато пектину, що сприяє легкому засвоєнню їжі. Крім того, пектин допомагає вивести з організму зайвий холестерин. Корисні кабачки і для тих, хто страждає на гепатит, холецистит, жовчнокам’яну хворобу, хронічний коліт, атеросклероз, хронічний нефрит і пієлонефрит. Це є наслідком високого вмісту води в кабачках - 95% загальної маси плоду, завдяки чому вони мають сечогінну дію, нормалізують водно-сольовий обмін і очищають кров.

Кабачки не мають власного яскраво вираженого смаку, а тому легко поєднуються з будь-якими продуктами. Кабачки можна вживати в сирому вигляді, роблячи з них салати. Їх можна смажити, тушкувати, фарширувати, солити і маринувати. А хто ж не знає кабачкової ікри, яка може служити і соусом, і закускою! І всі ці страви не тільки смачні, але й корисні. Кабачкові страви покращують перистальтику кишківника та сприяють виведенню жовчі.

Лікувальні властивості соку і насіння кабачка

У кулінарії вживають не тільки м’якоть кабачків, але і їх свіжий сік. Незвичайний напій чудово втамовує спрагу, очищає організм від токсинів і ліквідує набряки, нормалізує апетит. Вживання соку добре позначається на стані волосся та шкіри. Ще одна цінна складова кабачків - це їх насіння. Воно не тільки сприяє очищенню організму й підвищенню імунітету, але і добре допомагає від паразитів. Кабачкове насіння можна їсти сирим, а можна висушити в духовці або обсмажити без олії. За день рекомендується вживати не більше 20 насінин.

Відвар від глистів

Щоб позбутися паразитів, потрібно залити 50 г очищеного кабачкового насіння склянкою окропу, перемішати і кип’ятити ще 20 хвилин. Після цього протягом 1,5-2 годин відвар настоюється на водяній бані. Після цього напій проціджують, остуджують і п’ють рівними порціями тричі на день.

Напій при цукровому діа-беті

Пом’якшити симптоми діабету і поліпшити самопочуття допоможе наступний напій:

сушене кабачкове насіння очищають від лушпиння і перетирають;

потім отриманий порошок заливають кип’яченою водою і додають трохи меду;

готову рідину п’ють 5-7 разів на тиждень.

Напій допомагає роботі печін-ки й нирок, які при діабеті піддаються особливим навантаженням.

Застосування кабачка в домашній косметології

Кабачок високо цінується в рецептах домашньої косметології, оскільки сприяє оновленню клітин шкіри і наповнює силою волосяні цибулини. При зовнішньому застосуванні користь соку з кабачків і м’якоті ще краща!

Кабачкові маски нормалізують жирність шкіри, звужують пори, позбавляють обличчя від набряків і прибирають перші зморшки.

Маска для жирної шкіри

Столову ложку кабачкового соку змішують із яєчним жовтком;

збивають;

наносять суміш на обличчя на 20 хвилин, а потім змивають теплою водою.

Для волосся

Вітаміни та мікроелементи в кабачках живлять шкіру голови, відновлюють пошкоджене волосся і сприяють прискореному росту нового. Наприклад, для зміцнення волосся можна зробити простий ополіскувач. Потрібно віджати м’якоть кабачка, а потім промити волосся отриманим соком після звичайного шампуню.

Ще одна маска для зміцнення, що надає волоссю силу і блиск, робиться з декількох інгредієнтів:

кабачковий сік змішують з молоком;

додають трохи оливкової олії;

наносять рідку маску на шкіру голови і на волосся по всій його довжині.

Цю маску рекомендується робити перед миттям голови - приблизно за півгодини.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Знімаємо зубний біль в домашніх умовах

Зубний біль дуже важко переноситься і вважається одним із найбільш нестерпних. Тому знімати його потрібно перед походом до стоматолога, а не замість нього. Якщо затягнути з візитом до лікаря - можна втратити зуб назавжди. Як позбавитися зубного болю в домашніх умовах?

Холод

Прикладіть... Читати статтю повністю

Як зберігати малину, щоб ягоди не втратили корисні властивості

Сезонна ягода малина - чудове джерело корисних вітамінів і мікроелементів. Якщо вам потрібно зберегти плоди надовго, то найкраще їх заморозити. Як зберегти малину на невеликий термін?

По-перше, важливо не брати пом’яті ягоди, оскільки пошкоджена малина зберігатиметься менше. А значить,... Читати статтю повністю

Ні - літнім набрякам ніг!

ВАТЯНІ, опухлі й нерідко натерті навіть зручним взуттям ноги можуть зіпсувати все літо. І це пов’язано не тільки з улюбленими босоніжками чи вживанням великої кількості рідини, а й з іншими причинами: зайвою вагою, сидячим способом життя, роботою на ногах, тісним одягом, а також... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!