Ділова розмова

На збір коштів - 833 роки

Як та за чиї гроші сьогодні встановлюють лічильники газу?

Якщо цього року у вашій квартирі встановлять лічильник газу за кошти газорозподільної компанії - вам пощастить у 100 разів більше, ніж призерам державних лотерей. Адже в таких лотереях призовий фонд становить не менше ніж 50% зібраної виручки.

А на встановлення лічильників у чинній ціні газу Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) передбачила лише 0,5% - тобто 3,5 копійки з кожного сплаченого кубометра газу. Що робити?

Зовсім нещодавно, 19 січня 2018 року, набрав чинності оновлений закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». У ньому визначено новий крайній термін для встановлення лічильників газу в усіх без винятку споживачів природного газу - тепер тотальний приладовий облік витрат блакитного палива слід забезпечити протягом трьох років, до 1 січня 2021 року. Що потрібно встигнути зробити до цього терміну і де на це взяти гроші?

Хто не встиг...

Приладовий облік налагоджений майже у всіх домогосподарствах, де витрати на газ відчутні для сімейних бюджетів. Зараз, за даними держрегулятора НКРЕКП, - в Україні лічильники газу встановлені майже у 90% споживачів газу. Для прикладу, споживачі, які використовують газ на опалення, забезпечені лічильниками майже на 100%, а для підігріву води (через газові водогрійні колонки) - на 93%. Інша справа з мешканцями квартир, котрим потрібен невеликий обсяг газу лише для плити, на якій вони готують і розігрівають сніданки та вечері, і рідко коли - обіди («плиточники»). Серед цієї категорії споживачів лічильники газу є у 62%. На початок 2018 року лічильники газу не встановлені в 1,4 млн. квартир, із яких 92% використовують газ лише на плитах для приготування їжі, а решта 8% - також і для підігріву води в колонках.

Ціна питання

Для того, щоб повністю закрити питання обліку споживання газу шляхом установлення вимірювального обладнання, потрібно 5,6 млрд. грн. - у таку суму обійдеться встановлення лічильників для 1,4 млн. споживачів газу. Усі з них розраховують, що отримають прилад безкоштовно. Але правда така: газорозподільні компанії фінансують встановлення лічильників за кошти своєї тарифної виручки, яка входить у розрахунок щомісячної плати за газ. І тут такі цифри: загальний тариф на розподіл у ціні газу становить 7% (з 6,96 грн. близько 0,51 грн.). А з цих 51 копійок державний регулятор НКРЕКП наказав направляти 7% саме на установку лічильників (усіх типів - і загальнобудинкових, і квартирних). Таким чином, з вартості кубометра газу на лічильники припадає всього 3,5 копійки. Мало того, що це мізерні кошти, на увагу заслуговує такий момент: фактично за встановлення лічильників сплачують ті, хто споживає великі обсяги газу, тобто використовують його для опалення. Парадоксально, але в них вже є лічильники газу, які вони переважно встановлювали за свій кошт.

Термін окупності - в далекому майбутньому

Нині проблема установки лічильників газу стосується лише третини власників квартир із плитами. За даними операторів газорозподільних мереж, середньомісячний обсяг споживання газу в «плиточників» коливається в межах від 8 до 11 куб. м - така різниця в споживанні залежить, наприклад, від сімейних традицій та регіональних особливостей. Цікаво, що деякі клієнти газових компаній категорично проти установки у них лічильників. Наприклад, «самогонники» або ті, хто нелегально встановив у себе газові котли, - і таких чимало. Особливо в багатоповерхівках невеликих міст, де через розвал комунального господарства припинено гаряче водопостачання і виникають часті перебої з теплом. Їх цілком влаштовує оплата за газ за нормами, адже фактичне споживання у них в кілька разів більше. Але навіть у любителів домашньої кулінарії і міцних напоїв власного виробництва обсяги споживання газу суттєво менші, ніж ті, які фіксують на своїх лічильниках власники будинків із газовим опаленням. Тому за такого невеликого споживання газу мало хто із «плиточників» ставив прилад обліку за свій кошт - на відміну від тих, хто користується газом або колонкою. Дійсно, за щомісячних витрат на газ в межах 60-80 грн. навряд чи виникне особливе бажання викласти зі своєї кишені від 3000 до 4600 грн. за установку лічильника, адже це можна порівняти з оплатою споживання газу за п’ятирічку.

Із вартості кубометра газу всього 3,5 копійки йде на безкоштовні лічильники. За такого рівня фінансування знадобиться 833 роки, щоб забезпечити «плиточників» приладами обліку.

Якщо потрібну кількість лічильників для «плиточників» фінансувати із грошей, закладених саме на ці прилади в тарифі (ті самі 3,5 копійки з кубометра), то за середнього рівня споживання газу у «плиточників» цей термін для них складе... 833 роки. Тож пропонується платити всім споживачам газу, але навіть у такому разі термін збору цільових грошей із тарифу охопить майже 9 років. Таким чином, лишається лише три варіанти для того, щоб своєчасно, до 2021 року, встановити лічильники всім споживачам газу. Перший - підключити бюджетне фінансування, як це і передбачено законом. Другий варіант - встановлення саме за кошти споживачів газу. До того ж закон обіцяє, що буде підготовлений механізм повернення таких витрат. Нарешті, найпростіший та найбільш прозорий спосіб - збільшити в три рази кошти у тарифі розподілу газу на встановлення лічильників.

За чий кошт фінансують роботи з оснащення лічильниками газу в населення:

коштів операторів ГРМ на відповідній території;

коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів;

інших джерел, не заборонених законодавством. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Cтроительный флагман Сумщины: «Эспланада»: новые технологии

Строительство самого большого за последние десятилетия проекта - микрорайона «Эспланада» - идет полным ходом. Он состоит из нескольких десятков энергосберегающих домов с индивидуальным отоплением, подземного паркинга, школы и детсада. Сверху над подземным паркингом планируется разместить... Читати статтю повністю

10 миллионов в год - на адвокатов?

Сумской горсовет просит ВР вернуть ему право представлять свои интересы в судах

На последней сессии 25 июля депутаты Сумского горсовета приняли обращение к ВР с просьбой внести изменения в Конституцию Украины и вернуть органам местного самоуправления право самостоятельно представлять... Читати статтю повністю

Депутаты дали добро на кредит

На сессии 25 июля депутаты Сумского горсовета без всяких возражений дали добро на взятие городом кредита в Европейском инвестиционном банке (ЕИБ) - 5,2 млн. евро на финансирование проекта «Повышение энергоэффективности в дошкольных учебных заведениях Сум».

Напомним: речь идет о... Читати статтю повністю

Город изменил условия выплат Почетным гражданам

Как известно, в Сумах для Почетных граждан города установлен целый ряд льгот, компенсаций и гарантий, которые предоставляются за счет горбюджета. В частности - компенсация стоимости санаторно-курортного лечения, 100%-ные льготы на оплату жилищно-коммунальных услуг, ежемесячное денежное... Читати статтю повністю

Чем Сумщина привлекла китайцев?

На базе СНАУ планируют создать Центр высоких технологий в сельском хозяйстве

На протяжении последних нескольких лет делегации из Поднебесной не раз посещали Сумщину. Чтобы привлечь КНР в качестве потенциального инвестора и партнера для сотрудничества, им презентовали всевозможные... Читати статтю повністю

Центр админуслуг: обновление

В Сумах появятся два территориальных подразделения ЦПАУ

В Сумском центре предоставления админуслуг (ЦПАУ), что на ул. Горького, 21, действительно созданы комфортные условия и для посетителей, и для работников центра.

Светлые просторные помещения, стеклянные двери, чтобы посетители... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: аренда и покупка коммерческой недвижимости - в самом центре города!

Один из строительных лидеров Сумщины - ПАО «Сумстрой» - успешно развивает направление коммерческой недвижимости, предлагая арендаторам и покупателям торговые и офисные помещения в центре Сум. Площади, предоставляемые в аренду, отличаются не только удобным расположением, но и просторностью,... Читати статтю повністю