Соціум

Нова українська школа: освітнє середовище, що належить дітям

Інтерактивне середовище, в якому знайдеться місце всім і кожному, де найменша деталь відіграє провідну роль, а між вчителем і учнем не існує прірви непорозуміння, - усе це про школу.

Хтось скаже, що подібне ніщо інше, як утопія, проте педагоги, котрі рік пропрацювали за сучасним державним стандартом початкової освіти, готові заперечити. Свої аргументи вони представили на розсуд колег і громадськості на щорічній обласній конференції педпрацівників Сумщини.

Захід відбувався в доволі незвичному форматі. Сцена зовсім не нагадувала місце для виступів, а радше стала імпровізованим навчальним кабінетом новітньої школи, що наочно демонструвала переваги отримання знань через гру. Одначе не обійшлося без офіційної частини.

На урочистості завітав заступник голови облдержадміністрації Микола Подопригора. Він відзначив: «Мета конференції - це взаємодія. Сьогодні відбувається унікальна реформа вітчизняної освіти. Її якість залежить саме від взаємодії всіх гілок влади, тому що освітня реформа торкнеться кожного громадянина - держава конкретно відчує її вже через 12 років».

У своїй промові посадовець наголосив, що на Сумщині освітяни, влада, громадськість тісно співпрацюють, а наслідком такої спільної праці є перебування області в п’ятірці кращих за результатами ЗНО і те, що у нас найліпші показники матеріально-технічного забезпечення шкіл.

Але одними словами Микола Анатолійович не обмежився. Він вручив обласні премії імені А.С.Макаренка і почесні грамоти голови ОДА педагогічним працівникам, які зробили значний внесок у розвиток освіти Сумщини. До того ж передав нагрудні знаки «Василь Сухомлинський» від Міносвіти.

«Ми всі розуміємо, що треба змінювати освіту. З початком навчального року стартувала Нова українська школа. А це новий рівень, з яким ми увійдемо до європейського освітнього простору. Це - велика відповідаль-ність і для влади, і для вчителів, бо саме вам довірено найбільше багатство нашої країни - діти. Ви ділитеся з ними своїми знаннями, досвідом, вчите їх українським традиціям та історії», - продовжив, виступаючи перед присутніми на заході, голова Сумської обласної ради Володимир Токар.

Він запевнив, що депутатський корпус облради ніколи не залишався осторонь проблем освітян, тож і надалі підтримуватиме усі починання в цій галузі. Також Володимир Миколайович нагородив відзнаками обласної ради й цінними подарунками найкращих працівників галузі.

Зрозуміло, що без всеохоплюючої підготовки не обійшлося. Трансформації мали відбутися у трьох головних напрямках: освітньому середовищі, змісті освіти та перепідготовці вчителів. На цих основних позиціях коротко зупинилася під час виступу директор департаменту освіти і науки Сумської ОДА Вікторія Гробова.

«Сумщина зробила впевнений крок вперед. До впровадження реформи ми ретельно готувалися, експериментували, а наразі вже завершуємо облаштування нового освітнього простору, закупівлю необхідного обладнання. На початок серпня нам вдалося використати держсубвенцію на 73%, - розповіла очільниця департаменту. - Нова українська школа має на меті виховати особистість, патріота, талановитого випускника, який потрібен сьогодні суспільству. Такий випускник генеруватиме свіжі ідеї, він стане новатором».

За її словами, діти, переступивши поріг школи 1 вересня, побачили щирість, відвертість, готовність до партнерства, командної роботи. Аби слова не залишалися словами, Вікторія Гробова в імпровізованому навчальному кабінеті школи нового зразка разом із малечею вирішувала математичні приклади, збирала конструктори і знаходила країни на глобусі.

Про свої здобутки в контексті змін на конференції розповіли тренер НУШ із охтирської школи Оксана Гетьман, учасники пілотних проектів із сумських шкіл №27 Ірина Ягупа та №30 Лариса Сопіна. Крім того, до слова були запрошені директор опорної школи Зоя Нечипоренко, яка презентувала очолюваний нею навчальний заклад, завідувач обласного ресурсного центру з підтримки інклюзивної освіти Юлія Дідоренко, що детально зупинилася на отриманні освіти дітьми з особливими потребами, та завідувач навчально-методичного центру психологічної служби Ірина Марухіна, яка повідала про те, як створити простір, дружній до дитини. Голова Краснопільської селищної ради Краснопільського району Юрій Яремчук окреслив пріоритети органів місцевого самоврядування в реалізації завдань, прописаних у концепції «Нова українська школа». Також присутні на заході довідалися про аспекти формування управ-лінських компетентностей в умовах реформування освіти від начальника відділу освіти, молоді та спорту Березівської сільської ради Глухівського району Ірини Перерви.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Новая школа - пока без учебников

Как известно, в этом году объявлен старт новой украинской школе, которая для нынешних первоклассников должна стать увлекательным и комфортным местом для получения знаний.

3 сентября окрепшие и подросшие ребята с новыми силами отправились осваивать науку. Всего по области, как сообщила... Читати статтю повністю

Воспитание побоями

8-летняя Полина, над которой издевается мать, пропала вместе с ней

Не всем детям повезло почувствовать, что такое настоящая материнская любовь. Так случилось и с 8-летней сумчанкой Полиной, которую, по словам бабушки Пелагеи Яковлевны, мама бросила на ее попечение. Сама же уехала... Читати статтю повністю

В Герасимовке открыли новую школу

ДлЯ жителей с. Герасимовка Роменского района 1 сентября стало двойным праздником. В День знаний здесь открыли долгожданную обновленную общеобразовательную школу I-II ступеней на 120 мест, где за парты сели 84 ученика, из которых 12 - первоклассники!

Школа в селе была построена еще... Читати статтю повністю

Память о войне жива

Сумчане тепло отметили 75-летие освобождения Сум от фашистских захватчиков

Сумы не случайно празднуют День города в первые выходные сентября. Этот праздник приурочен ко второму дню рождения города - дате его освобождения от фашистских захватчиков.

Оккупация города, длившаяся почти... Читати статтю повністю

Школьник сел на четыре года

Правоохранители не зря постоянно просят родителей уделять больше внимания своим детям. Ведь нередко случается, что подростки, предоставленные сами себе, совершают преступления, еще не понимая, как это отразится на их дальнейшей жизни.

А выйдя из мест лишения свободы, уже не могут... Читати статтю повністю

Горели? Справляйтесь сами...

Когда с экрана телевизора или в газетной публикации рассказывают об очередном пожаре в жилом доме, большинство из нас уверены, что с нами этого не случится - ведь в постели пьяными не курим, утюг включенным не оставляем, надеемся, что и замыкание в электропроводке не произойдет.... Читати статтю повністю

Удивительная сила любви

Читати статтюВ этом году в Сумах популярный проект собрал 21 золотую супружескую пару

Традиционный проект «Золото родного города», который в Сумах проводится ко Дню города уже восьмой раз, не теряет своей популярности.

В этом году в центральную городскую библиотеку им. Шевченко пригласили... Читати статтю повністю

ВНО-2018: итоги и планы

Традиционно в конце августа Харьковский региональный центр оценивания качества образования (ХРЦОКО) подытоживает результаты проведенной кампании ВНО.

Напомним, на протяжении двух последних лет 11-классники сдают два обязательных теста (украинский язык и литературу, математику или... Читати статтю повністю

«Аленькому цветочку» - современный пищеблок

В конце августа родителей воспитанников сумского детского сада №36 поставили в известность, что с 6 сентября пищеблок закрывается на ремонт. Некоторые мамы озадачились: «Почему как раз накануне нового учебного года? И куда девать детей?

Почему нельзя было заняться ремонтами летом,... Читати статтю повністю

Где и когда должно быть тихо?

Еще в октябре прошлого года в Сумах были обнародованы разработанные для областного центра правила соблюдения тишины не только в общественных местах, но и в спальных микрорайонах. И вот на минувшей неделе они наконец были утверждены Сумским горсоветом.

Как же теперь у нас будут... Читати статтю повністю