Ділова розмова

Укргазбанк - гарантія для українців

Кирило Шевченко: «Ми не просто державний банк, а стратегічно важливий для безпеки держави»

-Вперше державний банк увій-шов до п’ятірки найстійкіших банків України. Причому всі сусіди - провідні банки Європи. Укргазбанк має прибуток у 538 млн грн за 10 місяців цього року і входить у четвірку найбільших банків за розміром активів. Вас влаштовують такі показники?

- Я радий, що нам вдалося досягти високих результатів і вдається достойно конкурувати з українськими «дочками» найавторитетніших європейських банків. Особливо з огляду на нещодавнє минуле. Ще у 2015-му році за активами Укргазбанк був на 17-му місті з часткою ринку менше 2%. Зараз ми на 4-му місці з часткою ринку близько 6%. І у 2015-му ми були єдиним банком, який спрацював у прибуток, - починали рік зі збитку у 2,8 млрд грн, а наприкінці року отримали прибуток у понад 250 млн грн. Вже у 2016-му, коли була затверджена стратегія GreenBanking, Укргазбанк вийшов на лідируючі позиції. З початку 2018 року приріст нашого «зеленого» портфелю становить вже більше 7,8 млрд грн. І ми продовжуємо активно розвиватися за заданим вектором і докладаємо максимум зусиль, аби посилювати свої позиції. Виходячи з цього, без сумніву, Укргазбанк має дійсно хороші результати.

- Практично 100% капіталу Укргазбанку належить державі. Як це впливає на роботу банку? І які, на ваш погляд, кроки з боку держави повинні бути першочерговими, аби не допустити чергової кризи?

- Укргазбанк не просто державний банк, а з 2015 року входить до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Три роки поспіль, з 2015 року, Укргазбанк не потребував докапіталізації, тобто грошей у держави ми не брали. Однак, без сумніву, те, що Укргазбанк належить державі, - це додаткова гарантія для українців. Держава ніколи не залишить напризволяще своїх громадян. Тому за вклади в Укргазбанку, за його операційну та фінансову надійність кожен наш клієнт може бути спокійний.

Що стосується внутрішньої політики, то, як тільки починаються активні політичні події у країні, першою завжди страждає банківська система. Звичайно, криза 2008 року відрізняється від кризи 2014 року, а та, у свою чергу, - від викликів 2018-го, але зараз ми все ж реагуємо набагато краще. Основне - це уникнути паніки серед населення. Ми вже знаємо, як інформаційні атаки можуть створювати такі настрої і підігрівати їх штучно.

Також багато залежить і від регулятора - Національного банку. Наскільки оперативно він реагує на зовнішні виклики, наскільки грамотно взаємодіє з банками. І варто відзначити, що керівництво НБУ - на висоті. Днями я брав участь у його робочій зустрічі з очільниками найбільших 40 банків країни, що була присвячена зокрема підготовці банківського сектору до роботи у найбільш екстремальних умовах.

Так от, Національний банк не бачить ризиків для безперебійної роботи банківського сектору навіть у разі запровадження воєнного стану. Ліквідність банківського сектору становить близько 75 млрд грн, золотовалютні резерви України становили 16,7 млрд дол. США і є достатніми для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку. Відтак, регулятор не має підстав для запровадження адміністративних заходів на грошово-кредитному та валютному ринках.

Оперативний огляд поточної ситуації на банківському ринку, проведений під час зустрічі, показав правильність дій уряду та регулятора під час проведення очищення ринку від фінансових установ, що виявилися нежиттєздатними. Всі банки України на сьогодні демонструють достатню адекватність капіталу, відповідність чинним нормативам й здатні підтримувати стабільність фінансової системи держави на високому рівні.

- До речі, днями Верховна Рада прийняла рішення про введення воєнного стану у деяких областях України терміном на 30 днів, починаючи з 9.00 28 листопада 2018 року. Як це вплине на роботу банківської системи у цілому та роботу Укргазбанку зокрема?

- Як і наш регулятор, абсолютно не вбачаю жодних причин для хвилювання: введення воєнного стану жодним чином не вплине на роботу банківської системи: жодних обмежень на зняття готівки та на валютному ринку не вводиться, підкріплення готівкою банкоматів здійснюється у звичайному режимі, а власне НБУ за крайньої потреби готовий підтримати банки ліквідністю.

У той же час Укргазбанк як стабільна та надійна банківська установа, що належить державі, продовжує свою роботу у штатному режимі. Своєчасно і в повному обсязі ми виконуємо і будемо виконувати надалі свої зобов’язання перед клієнтами, забезпечуватимемо безперебійне проведення платежів, інкасацій, поповнення банкоматних і термінальних мереж. У штатному режимі будемо здійснювати видачу коштів, виконання платежів і переказів юридичних та фізичних осіб. Не будуть застосовуватися жодні обмеження стосовно рахунків клієнтів Укргазбанку чи режиму роботи всієї нашої мережі відділень, незалежно від того, розташовані вони у зоні дії воєнного стану чи ні.

Те саме одразу можу сказати і стосовно депозитів наших клієнтів - оскільки вони розміщені у державному Укргазбанку, надійність збереження вкладів та відсотків за ними гарантовані. Наш банк за будь-яких обставин своєчасно і в повному обсязі виконує свої зобов’язання перед клієнтами. Всі відсотки будуть нараховуватися та виплачуватися відповідно до депозитної програми та депозитного договору - тобто кожен вкладник

отримає всі свої відсотки за вкладом своєчасно та у повному обсязі відповідно до умов укладеного договору.

Окремо хочу зазначити щодо дострокового розірвання депозитних вкладів - якщо воно не передбачене договором, то, згідно Цивільного кодексу та банківського законодавства, це неможливо. Але по закінченні терміну дії вкладу кожен отримає свої кошти у повному обсязі, враховуючи відсотки.

- А як щодо кредитування?

- Як і з будь-яким іншим напрямом роботи. Кредитні заявки надаються та розглядаються у встановленому порядку. Якщо ж у когось є кредит в Укргазбанку і він обслуговується у відділенні, де зараз введено воєнний стан, то і тут не відбудеться жодних змін звичного порядку. Ані умови, ані форми обслуговування такого кредиту переглянуті не будуть і, як і раніше, здійснюватимуться відповідно до умов підписаного кредитного договору. Погашення чергового платежу кредиту та відсотків буде здійснюватись відповідно до умов кредитного договору.

Те саме стосується й усіх банківських операцій у дистанційних каналах, по зняттю готівки, транзакцій по картах чи розрахунках у торговельній мережі - вони доступні без будь-яких обмежень. Ліцензія НБУ №123 від 06.10.2011 р.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Cтроительный флагман Сумщины: на Эспланаде - новый дом!

Компания «Сумстрой» сообщает, что началась продажа квартир в 10-этажном доме по адресу: пр. Лушпы, 5, корпус 22/1 (микрорайон «Эспланада»). В корпусе - 100 квартир, общий строительный объем - 31,7 тыс. куб. м. Расположен дом в центральной части Сум, в 150 метрах от реки Псел, 300... Читати статтю повністю

На соцзащиту - 82 миллиона

НесмотрЯ на нелегкие во всех отношениях времена для бюджета Сум, сокращать расходы на социальную помощь для своих граждан в следующем году город не собирается.

В программе «Город Сумы - территория добра и милосердия» на 2019-2021 годы, которую депутаты Сумского горсовета утвердили... Читати статтю повністю

Эспланада: будет новый конкурс?

Главный горархитектор и активисты настаивают на разработке абсолютно нового ДПТ

На ноябрьской сессии Сумского горсовета снова говорили об эспланаде - микрорайоне, ограниченном ул. Харьковской, пр. Лушпы и ул. И.Сирко (Коротченко), который как раз сейчас строится в Сумах.

Напомним,... Читати статтю повністю

Збирачі трофеїв - ФК «LS Group»

Кубок регіонів - найпрестижніший футбольний турнір Сумщини в форматі Кубка регіонів УЄФА

28 листопада виконавчий комітет Федерації футболу Сумської області затвердив результати розіграшу «Кубка регіонів Федерації футболу Сумської області», який в форматі Кубка регіонів Федерації... Читати статтю повністю

10 сумских АТОшников купили жилье за счет горбюджета

В Сумах 10 участников АТО воспользовались разовой целевой материальной помощью на покупку жилья за средства горбюджета.

Всего на 2018 год для выплаты такой помощи по программе «Социальная поддержка участников АТО и членов их семей» из городской казны выделен 21 млн. грн. Определено... Читати статтю повністю

Cтроительный флагман Сумщины: несмотря на зиму, эспланада продолжает расти!

Строительство самого большого за последние десятилетия проекта - микрорайона «Эспланада» - ведется полным ходом, несмотря на зиму. Один из лидеров строительного рынка в нашем регионе - компания «Сумстрой» - продолжает возводить в центре Сум, возле реки Псел, между двумя самыми посещаемыми... Читати статтю повністю

Вместо одного главврача - два директора

Функции руководителя медучреждения разделили на управленческие и медицинские

Минздрав не перестает удивлять своими новшествами. Не так давно улеглись страсти с фельдшерами экстренной медпомощи, которых хотели переименовать в парамедиков, как профильное министерство взялось за руководителей... Читати статтю повністю

Открытка к Новому году: просто и приятно!

Сумская дирекция НАСК «ОРАНТА» предлагает поздравить тех, кто уже на заслуженном отдыхе

Новый год, без сомнения, - один из самых любимых праздников не только детей, но и взрослых. Ведь у него есть свое, особое очарование. Это и всем знакомая суета, когда надо нарядить елку, накрыть... Читати статтю повністю

Хотели перенести на следующий год...

В Сумах ускорят работу по подготовке детализированной схемы размещения рекламоносителей

На последнем заседании Сумского горисполкома неожиданно выяснилось, что утверждение детализованной схемы размещения рекламных носителей в Сумах (в том числе в центре - на Харьковской, Покровской... Читати статтю повністю

Центр успешных специалистов

Молодых, активных и целеустремленных приглашают на учебу!

Сфера торговли дает массу возможностей для успешного развития собственной карьеры и самосовершенствования. Высококвалифицированных специалистов для нее готовят и в Сумах - в учебном заведении «Сумской центр профессионально-технического... Читати статтю повністю