Ділова розмова

«Грантожери» виходять на полювання?

Тільки за останній час громадські «активісти» «з’їли» 3 млн. грн.

Ви знаєте, чим схожий звичайний сумський активіст, «експерт із розвитку демократії», на сумського ж бомжа? Тим, що вони обидва зазвичай ніде не працюють і живуть на чиїсь подачки. А чим вони відрізняються, знаєте? Тим, що подачки бомжу дозволяють лишень не померти від голоду, а ось подачки «активісту» можуть дорівнювати зарплатам найвищого керів-ництва області.

Чим живуть ті, хто десятиліттями повчає нас «цінностям»; хто від нашого імені просуває «передові реформи»; хто на власний розсуд визначає: кому з них бути «моральним лідером», а кому з нас - «дрімучим ватником і ворогом народу»? Давайте відкриємо цю завісу.

«Закордон нам допоможе»

Уряди багатьох іноземних країн, їхні недержавні фонди навряд чи здогадувалися, до чого може призвести їхнє бажання допомогти нам здолати корупцію, збудувати вільну конкуренцію, адаптуватися до світових ринків тощо. Бо як тільки в Україну зайшли гранти (іноземні гроші, за які можна проводити різні громадські проекти), майже одразу з’явилися «грантожери» - хитрі місцеві ділки, що взялися «освоювати» ці десятки і сотні тисяч доларів та євро.

Ви маєте знати, що в Сумах розпорядниками іноземних грошей досить часто чомусь виявляються особи з близького оточення колишнього нардепа Олега Медуниці. І коли ви бачите якісь круглі столи із незрозумілими темами, акції протесту, полум’яні виступи «активістів» чи телевізійні ефіри, де нас повчають, як аборигенів, знайте: це відбувається, скоріше за все, не на голому ентузіазмі «активістів», а за цілком конкретні іноземні гроші.

Щоб зрозуміти масштаб такого «платного активізму», наведу кілька цифр. Тільки протягом останніх місяців і лише від Міжнародного фонду «Відродження» (Фонд Дж. Сороса) громадські організації, які так чи інакше мають відношення до екс-нардепа О.Медуниці, «з’їли» понад три мільйони гривень.

Це ГО «Бюро аналізу політики» (колишній голова - Олег Медуниця, серед експертів - Олег Очкалов (екс-помічник нардепа Медуниці, Андрій Букін (екс-помічник нардепа Медуниці) - 324 тисячі грн., ГО «Студія правових і соціальних досліджень» (керівник - той самий Андрій Букін, екс-помічник нардепа Медуниці; зареєстрована ця контора у квартирі на вул. Прокоф’єва) - два гранти на загальну суму 1,07 млн. грн., інші організації - 1,8 млн. грн.

А тепер скажіть: чи відчули ви результати від діяльності цих організацій? Чи взагалі ви знали про їх існування та роботу?

Гонорари, як у зірок естради

Близько однієї тисячі доларів - такий гонорар за концерт отримував нинішній президент України Володимир Зеленський під час роботи в «Студії «95 квартал». Тільки уявіть: провідний актор, керівник і засновник величезної компанії, автор багатьох номерів «Кварталу» В.Зеленський отримував гонорар близько 27000 гривень.

Для порівняння, один із сумських «освоювачів» грантів лише з одного проекту виписав собі гонорар у... 90000 гривень. При тому що весь бюджет виділеного гранту - трохи більше 300000 грн.

Не маю жодного сумніву: якби іноземні донори відкрили доступ до фінансових звітів тих, кого прийнято називати «сумськими грантожерами», ми б виявили не просто маніпуляції, а, швидше за все, банальне розкрадання грантових грошей.

Яким чином грантожерам вдається надурити іноземні організації та держави?

Зокрема, десятки тисяч гривень можна списати на проведення виїзних заходів, круглих столів, тренінгів, які насправді ніхто й ніколи не проводив. Достатньо лише за невеличкі гроші (особисто в руки директору якоїсь бази відпочинку) купити квитанції та розрахункові документи (несправжні, звісно ж) і підкласти їх до фінансового звіту.

На так зване «висвітлення у ЗМІ», чи «промоцію», як вони це називають, легко списуються навіть сотні тисяч гривень. Просто до фінансового звіту «грантожери» можуть підкласти не записи реальних програм чи відеосюжетів (на яких видно тривалість, дату, кількість виходів), а папірець - «ефірну довідку». Туди можна вписати неіснуючі насправді ефіри вартістю в десятки тисяч гривень. Перевірити правдивість такої фільчиної грамоти наївним іноземцям буде майже неможливо.

А ще додайте сюди «соціологічні дослідження», які в реальності можна не проводити, друкування і розповсюдження матеріалів (зробили 100 примірників брошури, а відзвітували про 5 тисяч), і так далі, і тому подібне.

Як ми бачимо, за бажання з кожного мільйона іноземного гранту без проблем можна вкрасти або привласнити 700-800 тисяч.

Як ви думаєте, за такі гроші можна «поборотися за розвиток демократії»?

Наївні іноземці - щастя грантожера

Вже багато років наші іноземні партнери витрачають в Україні чималі гроші і, напевно, дивуються - чому ж така низька ефективність?

Може, саме тому, що замість обіцяних їм програм і проектів наші грантожери займаються цинічним обдурюванням?

Увімкніть телевізор: на телеканалі, який контролює директор-грантожер, сидить в ефірі грантожер-соціолог і розкриває тему актуальності та потрібності чергового проекту депутата-грантожера. Знайома картина, чи не так?

А тепер зверніть увагу на найближче оточення колишнього нардепа Медуниці. На їхні біографії - де, ким і скільки вони пропрацювали. На їх участь в «активізмі». Порівняйте злети їхньої кар’єри з кар’єрою Медуниці - хто, коли і які посади посів. Повірте, цікавих збігів буде багато.

У цих «громадських активістів», «експертів», «молодих реформаторів» із оточення Медуниці є одна особливість: практично всі вони в своєму житті не працювали в реальному секторі економіки, не відроджували підприємства, ні піднімали бізнес. Життя майже всіх із них - це зайняття «активізмом» із перервами на займання непоганих посад в органах влади. В гіршому випадку - «незалежна журналістика».

І зараз, очевидно, в них буде проблема. Медуниця більше не народний депутат України. Отже, і доступу до владних кабінетів буде значно менше. А солодко харчуватися десь треба?

Висновок дуже простий. Скоріш за все, вже незабаром і колишній нардеп, і його «бойові соратники» знову почнуть місцеву виборчу кампанію задля можливості повернутися до освоєння вже не грантових, а бюджетних грошей.

Грошей у наївних іноземців вистачає. Тож наші «грантожери» починають полювання? ІП

Олександр Соколов, сумський правозахисник


п»ї
Читайте у цій рубриці

Эспланада: известная и неожиданная

Читати статтюЗдесь будет не один, а три садика, школа и суперсовременный жилой комплекс!

В конце августа Сумской горисполком утвердил детальный план территории эспланады - большого нового микрорайона между ул. Харьковской, пр. Лушпы и ул. И.Сирко.

Этот проект обсуждался несколько лет, прошел... Читати статтю повністю

Каждому дереву - бирку

Из Украины в страны ЕС импортируется больше незаконной древесины, чем из любой другой страны мира, и больше, чем из стран Латинской Америки, Африки и Юго-Восточной Азии вместе взятых.

Такие данные летом прошлого года опубликовала британская неправительственная организация Earthsight,... Читати статтю повністю

На варті сумських лісів

Лісівникам урочисто подякували за зберігання одного з найголовніших природних ресурсів Сумщини

Минулими вихідними в Кролевці лісівники Сумщини відзначали своє професійне свято - День працівника лісу. Іменини були подвійними, адже цього року Сумському обласному управ-лінню лісового... Читати статтю повністю

В Сумах штрафуют предпринимателей

С середины августа в областном центре начались проверки заведений общепита, в том числе - и ларьков с фастфудом. Основанием для них стали многочисленные жалобы сумчан на увиденные в этих заведениях нарушения. Об этом ВШ сообщили в управлении безопасности пищевых продуктов и ветеринарной... Читати статтю повністю

За восемь месяцев - минус 50 миллионов

Город подал на облсовет 4 иска из-за перерегистрации областных коммунальных учреждений

На аппаратном совещании в Сумской мэрии 9 сентября доклад начальника департамента финансов Сумского горсовета Светланы Липовой о печальных показателях выполнения горбюджета за восемь месяцев снова... Читати статтю повністю

Каникулы в Германии: полезное приключение!

Читати статтюКак сумские ребята из студии STARTjunior провели время, наслаждаясь отдыхом и общением

Лето - отличное время для путешествий, ярких эмоций и новых знакомств. А для сумских школьников, посещающих студию немецкого языка STARTjunior, - это еще и шанс открыть для себя Германию - страну... Читати статтю повністю

Вам 40? Тогда - на маммографию!

Диагностический центр на Ковпака, 18, приглашает женщин бесплатно обследоваться

Страх перед таким заболеванием, как рак молочной железы, знаком большинству женщин. Чтобы понять причину такого беспокойства, достаточно обратить внимание на статистику: ежегодно в Украине им заболевают... Читати статтю повністю