Ділова розмова

Зупинився ліфт: як діяти?

Міська влада обіцяє виділити додаткові кошти на капітальний ремонт підйомників

ЖителІв багатоповерхових будинків м. Суми останнім часом турбують незручності, обумовлені зупинкою роботи ліфтів обслуговуючими організаціями. Отже - як діяти, якщо у вашому будинку чи під’їзді вимкнули ліфт?

Ще з радянських часів жителі багатоповерхових будинків звикли, що ремонти і обслуговування ліфтів - не їхня справа, цим має займатися жек і міська влада. Однак у 2018 р. все змінилося - вступив у дію закон «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Тепер відповідальність за всі примі-щення будинку, інженерні мережі та ліфти несуть саме мешканці будинку. Це логічно - адже в багатоквартирних будинках, як правило, 99,9% квартир давно приватизовано. Управитель (жек, керуюча компанія) тільки обслуговує будинок, збираючи за цю послугу кошти із його мешканців. Тому тепер оплачувати ремонт ліфтів мають також жителі будинку. Це варто розуміти - ні міська влада, ні інші державні організації не зобов’язані цього робити.

«Але ж ми платимо за ліфт кожного місяця, чому маємо платити додатково за ремонт?» - запитає хтось із жителів будинку. Справа в тому, що вартість капітального ремонту підйомника чи його заміна не входить до тарифу за обслуговування ліфту, який зараз оплачують власники. В складових тарифу - тільки вартість електроенергії, яку використовує ліфт, а також поточне технічне обслуговування і ремонт.

Капітальний ремонт одного ліфту, в залежності від його типу, зараз коштує дуже дорого. Розуміючи непросте фінансове становище більшості мешканців багатоповерхових будинків, Сумська міськрада затвердила відповідну програму співфінансування ремонту ліфтів, яка діє вже декілька років. Згідно з програмою, міський бюджет оплачує 90% вартості ремонту ліфту, а мешканці будинку - 10% вартості. У рішенні міськради передбачені також інші частки співфінансування: «70% на 30%» та «50% на 50%». Однак порядок використання двох

останніх ще не прийнятий, тож діє схема за частками співфінансування «90% на 10%». У мешканців будинку є ще одна можливість оплати ремонту ліфту - залучити кошти депутата міськради по виборчому округу. Кожний рік міський бюджет виділяє депутатам кошти на депутатську діяльність. Для цього слід зустрітися з депутатом і написати відповідну заяву. Знайти прізвище свого депутата по округу можна на сайті міськради smr.gov.ua у розділі «Міська рада - Депутати».

Слід розуміти, що іншого шляху немає: мешканці жодного будинку у місті не можуть розраховувати, що міська влада повністю оплатить ремонт ліфту у їх будинку чи під’їзді.

Отже, що робити, якщо управитель (жек, керуюча компанія) зупинив ліфт у вашому будинку? Передусім дізнатися через гарячу лінію чи безпосередньо причину такої зупинки. Подальша процедура затверджена міською радою у рішенні №6369 МР від 29 січня 2020 року. Якщо закінчився строк експлуатації ліфту (він становить 25 років), необхідно провести технічне обстеження його стану. Якщо підйомник має задовільний технічний стан, його строк експлуатації буде подовжено. Обстеження проводить спеціалізована фірма, послуги якої треба оплатити. Якщо у будинку немає об’єднання власників (ОСББ) чи будинкового комітету, необхідно створити ініціативну групу для проведення загальних зборів мешканців квартир чи будинку. Ці збори обирають відповідальну особу, яка буде займатися збором коштів. Протокол зборів необхідно направити до міської ради і управителя (жеку, керуючої компанії). Зараз обстеження стану ліфту коштує до 4 тис. гривень, тож мешканці багатоповерхівки зможуть швидко зібрати необхідну суму. Кошти треба буде внести на спеціальний рахунок, який за проханням мешканців відкриває управитель (жек, керуюча компанія). Чим швидше це відбудеться, тим швидше пройде обстеження і ліфт увімкнуть знову. Однак є шлях уникнути збору коштів на обстеження: обрана зборами відповідальна особа може направити лист у жек (керуючу компанію), згідно з яким кошти, зібрані на поточний ремонту ліфту, можна спрямувати на обстеження його технічного стану.

Якщо обслуговуюча організація з’ясувала, що ліфт потребує капітального ремонту чи заміни, мешканцям доведеться збирати на це кошти. Спочатку на других загальних зборах мешканців будинку чи під’їзду треба вирішити, який вид робіт буде проводитися із ліфтом. Існує три варіанти: капітальний ремонт, модернізація чи повна заміна. Від вибору мешканців буде залежати загальна ціна робіт: за діючими тарифами вона складає суму від 450 тис. грн. до 1 млн гривен. Відповідно, від цього залежить сума розміром в 10% частки співфінансування, яку повинні зібрати мешканці будинку (під’їзду). Подробиці варіантів вибору ремонту можна дізнатися у департаменті інфраструктури міста. Для збору коштів за зверненням уповноваженої особи також відкривається відповідний рахунок.

Далі необхідно подати пакет документів у департамент інфраструктури, перелік яких можна уточнити там само за тел. (0542) 700-594.

Однак слід розуміти - коштів у міському бюджеті на ремонт ліфтів у 2021 р. у рамках 90% частки фінансування виділено недостатньо. Тому існує відповідна черга, сформована за принципом часу подачі документів. Із існуючою чергою можна ознайомитися на сайті міськради у розділі «Городянам - Інформаційні матеріали - Інформаційні матеріали по ЖКГ».

Міська влада, з огляду на багаточисельні звернення жителів багатоповерхових будинків, обіцяє виділити додаткові кошти на капітальний ремонт ліфтів під час перегляду бюджету за підсумками першого півріччя 2021 року. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сумам необхідні нові артезіанські свердловини

За інформацією КП «Міськводоканал», аби забезпечити потреби жителів міста у якісній воді, необхідно будувати нові свердловини. За попередніми розрахунками, ціна будівництва однієї такої - до 30 млн. грн.

Нагадаємо, що Схему оптимізації водопостачання в місті розробили на підприємстві... Читати статтю повністю

С 1 апреля поедем по-новому...

Чего сумчане хотят от будущего транспортного конкурса и перевозчиков?

По заверению мэра Сум Александра Лысенко, общественный транспорт города заработает по-новому. В приоритете будет коммунальный транспорт, которого к тому времени должно стать больше, а частные перевозчики выставят... Читати статтю повністю

В Сумах жэк закрыл доступ к стоянке

На прошлой неделе сумчанка Оксана Петрушенко обратилась в «Фейсбуке» к органам местного самоуправления, чтобы они разобрались в ситуации во дворе дома №50б на ул. Героев Крут. Речь идет о том, что возле пристройки к дому, где расположено ЧРСП «Рембуд», есть небольшая парковка, построенная... Читати статтю повністю

Электронный билет - уже не за горами?

В Сумах выбрали тех, кто будет внедрять интеллектуальную транспортную систему

29 июня конкурсный комитет в Сумах определил субъектов хозяйствования для внедрения единой интегрированной интеллектуальной транспортной системы на территории Сумской городской громады.

Речь идет об автоматизированной... Читати статтю повністю

Полигон ТБО: коллапс отменяется?

На минувшей неделе стало известно, что у Сум есть проблемы с полигонами ТБО. Так, городу срочно нужно выделить 1,54 млн. грн. на погашение задолженности за 2020 год перед Верхнесыроватским сельсоветом за аренду земельного участка под строительство 3-й и 4-й очереди полигона.

И еще... Читати статтю повністю

На сумской аукцион выставили 19 автомобилей

Об этом сообщили в региональном отделении Фонда гос-имущества Украины по Полтавской и Сумской областям. В частности, на приватизацию выставляется легковой автомобиль марки Mercedes-Benz E320. Стартовая цена - 37067 грн., объект предлагается к продаже 16 июля. Также будет продан ряд... Читати статтю повністю

Як працюють «нирки» Сум?

Через скільки етапів проходять стоки, потрапляючи в місцеві очисні споруди?

ІсторІЯ сумських очисних споруд починається з 50-х років минулого сто-ліття. Перші очисні споруди були розташовані поблизу озера Чеха (тепер це вулиця Замостянська) і мали максимальну потужність 18 тис. куб.... Читати статтю повністю

Будівельний флагман Сумщини

Нові можливості комфортного житла у центрі Сум!

Один із лідерів будівельного ринку міста Суми АТ «Сумбуд» продовжує будівництво найбільшого в нашій області проєкту - мікрорайону «Еспланада». Він складається з декількох десятків сучасних енергозберігаючих будинків, квартири в яких... Читати статтю повністю

2021-й: на 50 евродворов больше

Со следующего года ремонтировать придомовые территории в Сумах будут микрорайонами?

Дом на ул. Р.-Корсакова, 24, в Сумах был построен в 1969 г. И как благоустроили территорию при сдаче объекта, так с тех пор ничего во дворе и не делалось, по утверждению жильцов.

От положенного тогда... Читати статтю повністю

4 миллиона - чтобы предупреждать

Система оповещения о чрезвычайных ситуациях, техногенных катастрофах должна быть в каждом городе. Была она и в Сумах, хоть и плохонькая.

Каждый год на ее содержание, ремонт выделялись немалые средства. Но настал момент, когда система производства ОАО «Роменский завод АТС», которую... Читати статтю повністю