Ділова розмова

Дитячі та спортивні майданчики: хто їх ремонтує і встановлює в Сумах?

ВсІ хочуть, щоб їхні діти гралися безпечно, а вони самі - мали можливість займатися спортом на відкритому повітрі. Отже, хто в Сумах опікується встановленням і обслуговуванням різних дитячих і спортивних майданчиків?

Типова ситуація - поряд із багатоквартирним будинком є старий дитячий або спортивний майданчик, який потребує ремонту або заміни. Сумчани часто не знають, куди необхідно звертатися з цим питанням.

Якщо в будинку створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), то дитячим майданчиком має опікуватися саме ОСББ. Якщо ж ОСББ немає, за належним станом майданчика має слідкувати управитель будинку (раніше жек). Згідно з тимчасовими правилами утримання та експлуатації майданчиків, затвердженими у 2014 році, він зобов’язаний робити плановий огляд майданчика один раз на місяць, позапланові огляди майданчику і щорічний основний огляд. У результаті щорічного огляду складається відповідний акт. Якщо майданчик необхідно відремонтувати, жителі будинку мають звернутися до управителя з відповідною заявою.

Краще, щоб це звернення було підкріплено рішенням будинкового комітету чи загальних зборів жителів будинку. У ньому має бути вказано, що ремонт майданчика має виконуватися першочергово. Адже зазвичай управитель в першу чергу витрачає кошти на критичні потреби будинку - ремонт даху чи комунікацій, тож ремонт майданчика - це друга черга.

Якщо ж дитячий майданчик, що потребує ремонту, розташований у секторі приватної забудови або місцях загального користування (скверах, парках), необхідно звертатися із відповідною заявою до департаменту інфраструктури міськради. Те ж правило стосується і спортивних майданчиків у скверах та парках.

Якщо ж дитячий майданчик аварійний, то його необхідно демонтувати. Для цього слід звернутися до управителя.

Наразі 222 дитячих і спортивних майданчика міста перебувають на балансі департаменту інфраструктури міськради. Нині управління капітального будівництва та дорожнього господарства та інші структурні підрозділи міськради, які зводять майданчики, поступово передають їх на баланс департаменту інфраструктури, тож ця цифра не остаточна.

Якщо ж біля будинку дитячого майданчика немає, а він необхідний, треба звернутися до депутата міськради по виборчому округу, в якому розташовується будинок. Кожному депутату міськради щорічно для забезпечення депутатської діяльності виділяються кошти. (у 2021 р. - 1 млн. грн.). Саме за ці кошти (до 200 тис. грн.) мають встановлюватися майданчики. Середня ціна повноцінного нового майданчика у 2021 році разом із монтажем та облаштуванням покриття в економ-варіанті становить 100 тис. грн., а повноцінний варіант коштує до 200 тис. грн. Таким чином, за «депутатські» кошти на рік може бути встановлено від 42 до 84 дитячих майданчиків. Прізвище депутата по округу можна знайти на сайті міськради у розділах «Міська влада - Міська рада».

У 2020 р. департамент інфраструктури відремонтував і дообладнав додатковими ігровими елементами 56 дитячих та спортивних майданчиків. У 2021 році з «депутатських» коштів станом на початок серпня на ці роботи вже виділено 5,2 млн. грн. Однак це не остаточна сума - на кожній сесії міськради приймається рішення про виділення коштів на нові і нові майданчики. Також триває процес монтажу майданчиків, зокрема нещодавно це відбулося біля будинків по вул. Менделєєва, 4, вул. Охтирській, 26, та вул. Привокзальній, 10.

Мешканці будинку також можуть встановити дитячий майданчик за свої кошти, згідно з вимогами правил утримання та експлуатації майданчиків, затверджених у 2014 році. ІП


п»ї
Читайте у цій рубриці

Будівельний флагман Сумщини: Будуєм разом Україну, будуєм разом - на віки!..

Професійне свято людей однієї з найважливіших, найшанованіших у світі професій - будівельників - припадає на пору, коли в них найбільше роботи. Але це не привід пропускати приємні вітання та подарунки. Саме так вирішили в АТ «Сумбуд» і 6 серпня влаштували справжнє свято!

Своїх працівників... Читати статтю повністю

Поговорим о наших почках!

Читати статтюЗаведующая отделением амбулаторного диализа 5-й горбольницы - о лечении почечной недостаточности

В Сумах на базе КНП «Сумская городская клиническая больница №5» работает отделение амбулаторного диализа.

История этого отделения начинается с 1997 года, когда в больнице открылся... Читати статтю повністю

Неотложная помощь - качественно и оперативно

На минувшей неделе в КНП «Центральная городская больница» открыли современное отделение экстренной медицинской помощи.

По мнению директора ЦГБ Валентины Доминас, это значительное событие не только для работников больницы, но и для города и области, ведь сумское медучреждение является... Читати статтю повністю