Ділова розмова

Місто отримає найкращий полігон

Олександр Лисенко: «Робота триває планово, тож жодних сміттєвих криз не буде»

Утилізація сміття для великого міста - важливе питання. Адже щодня з Сум вивозяться значні обсяги відходів. Нині за кошти міського бюджету успішно триває будів-ництво нового сектору Великобобрицького сміттєвого полігону, завдяки якому Суми на багато років зможуть вирішити проблему утилізації сміття. Також міська влада Сум закликає сумчан дбайливіше сортувати сміття і планує будівництво нових сміт-тєвих майданчиків.

Багато сумчан пам’ятають «сміттєву кризу» 2007 року, коли Суми потопали у відходах, які нікуди було вивозити. Криза була вирішена, з того часу працює Великобобрицький полігон на території Верхньосироватської громади. Саме сюди вивозять більшість обсягу сміття, яке продукують Суми. Стара черга полігону зараз заповнена майже повністю. Її експлуатацію вдалося продовжити завдяки реконструкції, однак через рік - півтора вона вичерпається. Тож міська влада на початку року оголосила тендер на будівництво його нової черги. Торги в електронній системі «ProZorro» були конкурентними, в них брало участь сім учасників. Переможець торгів нині і будує нову чергу полігону. Вона обійдеться у суму 80 млн гривень. Частину коштів виділяє Державний фонд регіонального розвитку. Будівництво має бути завершено у 2022 році. Із міського бюджету в цьому році на будівництво виділено 28 млн грн, а з державного - 10 млн грн.

Конструктивно нова черга полігону розділена на чотири сектори. Будівництво триває чітко за графіком. В цьому переконався міський голова Олександр ЛИСЕНКО. Минулого тижня він побував на будів-ництві разом із міськими посадовцями, які відповідають за процеси будівництва полігону та утилізації сміття в місті. «Переконався, що робота триває планово, тож жодних сміттєвих криз не буде. Це єдиний сертифікований полігон у нашій області, для нас важливо, щоб місто було чистим та охайним, щоб ми мали законні підстави користуватися полігоном. Він будується за всіма необхідними стандартами», - говорить Олександр Лисенко. Готовність нової черги полігону зараз складає 80%. Із чотирьох секторів три вже повністю готові, а ще на одному триває виконання робіт (виконано близько 70%).

«Сумський полігон - один із найкращих в Україні, єдиний сертифікований. Інші - так звані звалища. Із наступного року почнемо вивезення сюди побутових відходів. Тож на найближчі 7-10 років проблема вивезення від-ходів для Сум буде вирішена», - говорить Микола ВОЙТЕНКО, заступник місь-кого голови, який відпо-відає за житлово-комунальне господарство.

Суттєво продовжити експлуатацію полігону може сортування і переробка сміття, адже до 50% того, що викидають містяни, можна переробляти. Відомо, що значну частину сучасного сміття складає упаковка від різних товарів - майже вся вона може бути утилізована, перероблена і використана ще раз. Сміттєві майданчики Сум вже декілька років обладнані контейнерами для збору пластикових пляшок, скла та пластику. Ці матеріали сортуються і відправляються на переробку, що суттєво зменшує обсяг сміття, який вивозиться на полігон. Крім того, одна з компаній - операторів із вивозу сміття із Сум - «А-Муссон» місяць тому відкрила нову сортувальну лінію, яка дозволяє сортувати всі обсяги сміття, що вивозиться. Олександр ЖУРБА, директор департаменту інфраструктури міськради, говорить, що невдовзі весь обсяг сміття, що вивозиться із міста, буде сортуватися. В планах міської влади - спонукати сумчан поглибити сортування сміття різних фракцій. «Ми також закликаємо сумчан не викидати в контейнери для пластику органічні відходи і будівельне сміття», - говорить Олександр Журба.

Водночас триває облаштування нових сміттєвих майданчиків, зокрема підземних. Це сучасний європейський підхід. В цьому році було реалізовано перший пілотний проєкт біля будинку на пр. Лушпи, 7. В наступному році планується змонтувати ще шість таких майданчиків. Але головне - сумчани мають змінити своє ставлення до утилізації і сортування сміття.


п»ї
Читайте у цій рубриці

«Я тоже хочу внести свой вклад!»

Не так давно с визитом в Сумскую область приезжал Почетный консул Республики Казахстан в г. Харьков Эмин Наджафли. Конечно, в высоких кабинетах речь шла о привлечении инвестиций казахского бизнеса для развития Сумской области.

Но когда гость услышал от председателя Сумского облсовета... Читати статтю повністю

Горздраву нужны площади на Леваневского

Не так давно уже бывший ЦДМ (Центр досуга молодежи) сетовал по поводу предложения перевести их в другое помещение - в 10-м микрорайоне. Фото нового пристанища центра оставляли желать лучшего.

Но почему вообще появился этот вопрос, стало ясно на заседании одной из профильных комиссий... Читати статтю повністю

Нова офтальмологія в Сумах

Читати статтюЛаскаво просимо до «Ай-Кью Клінік»!

Очні захворювання знаходяться на 6-му місці за поширеністю в Україні. І тепер у жителів Сум з’явилася чудова можливість розв’язати будь-яку проблему із зором прямо в своєму місті.

Про можливості нового медичного центру розповість кандидат... Читати статтю повністю

Что такое сумской ШОБ и зачем он?

У молодежи областного центра появился свой инструмент общественного участия

Со следующего года в Сумах начнет работать школьный общественный бюджет (ШОБ). Напомним, что идея его создания не возникла на пустом месте.

Сначала в областном центре появился и стал довольно популярным... Читати статтю повністю

Чтобы выжить, надо объединиться

Удастся ли на этот раз создать в Сумах машиностроительный кластер?

Последние пять лет в Сумах время от времени говорили о необходимости создания машиностроительного кластера. Но дальше встреч и разговоров представителей власти и руководителей соответствующих предприятий дело как-то... Читати статтю повністю