Наше місто

«Спиляли наші дерева і нам же продали?!»

У першІй половині лютого, посеред опалювального сезону, в Степанівській ОТГ виникла критична ситуація із забезпеченням твердим паливом закладів освіти - про таке ВШ повідомили депутати групи «Зміни на краще» Степанівської селищної ради.

Річ у тім, що майже всі дитсадки та школи громади опалюються дровами. Та ось у деяких із них, зокрема - в Новосуханівському та Підліснівському навчальних закладах, - їх може вистачити хіба що до кінця цього місяця. Чому так сталося - розповіли народні обранці.

За їхніми словами, для закупівлі палива на опалювальний період 2021-2022 року у бюджеті громади були виділені кошти на суму майже 1,5 млн грн (розпорядник - управління освіти, культури, молоді та спорту). Після проведеного тендеру 1 жовтня минулого року між управлінням та надавачем послуг ФОП Германом був укладений договір на закупівлю дров у кількості 1350 куб. м на загальну суму 1416 150,00 грн (вартість кубу - 1 тис. 49 грн). Та вже 18 жовтня було підписано додаткову угоду до цього договору, згідно з якою вартість кубу деревини збільшилася на 10% - 1 тис. 144 грн 54 коп. При цьому на 113,5 куб. м (на 10%) зменшено об’єм дров, який планували закупити в заклади освіти. Хоча розрахунок потреб попередньо був сформований за поданням керівників дитсадків та шкіл - згідно з використаними дровами за минулий опалювальний період.

- Як повідомили нам в управлінні освіти, культури, молоді та спорту, постачальник виконав умови договору в повному об’ємі, - уточнив депутат Андрій Бутенко. - Але станом на 14 лютого більшість закладів освіти Степанівської селищної ради не мали у достатній кількості дров до кінця опалювального періоду. Більше того, у Підліснівській ЗОШ, яка знаходиться на моєму окрузі, дров лишилося тільки до кінця лютого, а в Новосуханівській - і того менше. Минулого тижня в школи почали додатково завозити дрова. У Підліснівську - 11 куб. м, стільки ж і в Новосуханівську.

4 лютого управління оголосило тендер на наступний, 2022-2023 опалювальний сезон. Тож, напевно, по домовленості із постачальником, який «виграє» торги, - дрова й завозяться у заклади. На це тверде паливо ніхто документів нам не показав. Машини приїхали - дрова вивантажили. Начальник відділу освіти Олександр Матюшенко усно повідомив, що це благодійна допомога.

Раніше у Підліснівці ніяких проблем із опалюванням не було - переможець завжди виконував умови договору (тверді породи та не більше 20% м’яких порід). У цьому сезоні дрова привезли неякісні - трухлі та в більшості м’яких порід (крім Косівщинської школи, де завгоспом працює депутат та поряд проживає ще один депутат, який контролював процес). Поставлене тверде паливо не дає відповідної температури, тож витрати дров значні. Тендер управління провело восени (коли опалювальний сезон був уже на носі), хоча це можна було зробити раніше, закупивши, приміром, весною чи влітку більш суху деревину за меншу суму, при цьому зекономивши бюджетні кошти. До того ж чомусь на тендер не потрапили лісгоспи, а переміг ФОП. Так ось, в Підліснівку та Новосуханівку завезли весь непотріб - те, що відсортували в Косівщині.

Коли у Новосуханівський навчальний заклад почали минулого тижня завозити дрова, їх походженням зацікавився й Петро Нікітенко - депутат округу. «Мені повідомили, що на них немає документів, мовляв, будуть пізніше, - розповідає депутат. - А як же тоді встановлювати об’єми? Коли я сказав, що викличу поліцію, - мені показали накладну на 11 кубів, виписану на ТОВ «Суми-Продресурс-2009». Представники телефоном підтвердили, що вони дійсно поставляють у школи дрова, а всі документи - у відділі освіти. Уже завезли 22 куби. Цікаво, на якій підставі ТОВ завозить дрова, коли новий тендер ще не відбувся? Окрім того, щоб закрити прогалини з твердим паливом, в навчальний заклад транспортом місцевого аграрного підприємства підвозять розпиляну деревину - верби, які внаслідок погодних умов попадали в місцевий ставок».

Проте й це ще не все. Як повідомили депутати, протягом листопада - грудня минулого року на території Степанівської ОТГ було організовано масштабне випилювання дерев, у тому числі й на території закладів освіти. Дозволи на таку аварійну чистку надавалися рішенням виконавчого комітету селищної ради. Зокрема, в парку Новосуханівської школи було видалено 19 дерев. «Вони обліковувалися як основні засоби та перебували у власності громади, - уточнює Петро Нікітенко. - В результаті спилювання дерев було отримано 24 куб. м деревини. Вона була списана та якимось чином передана ФОП Герману, який потім поставив її в школу - в рамках виконання договору на закупівлю дров. Тобто деревину, яка була випиляна на території громади, продали закладу освіти цієї ж громади. Така ж «операція» була проведена по кладовищу (близько 30 дерев) та на іншій території смт Степанівка. Хоча, згідно з затвердженим сесією селищної ради тимчасовим Порядком видалення дерев, вони повинні передаватися до закладів освіти безкоштовно. В результаті кошти з місцевого бюджету, передбачені на придбання дров для закладів освіти Степанівської ОТГ, перетекли в кармани ділків. А сама вирубка й була організована для того, щоб виконати умови договору. Через те, що в заклади завозилися спиляні змішані та трухлі дрова, паливо там закінчилося ще до завершення опалювального сезону. Питання контролю за якістю та об’ємами деревини ми піднімали ще у жовтні, коли приїхали перші машини. Проте склалося таке враження, що керівникам закладів заборонили це робити».

Депутати вважають, що дії посадових осіб Степанівської селищної ради, управління освіти, культури молоді та спорту містять ознаки злочину - тому з відповідною заявою звернулися до Сумської окружної прокуратури. З цього ж приводу ще на початку січня до прокуратури подав звернення й депутат селищної ради Сергій Карпенко, яке внесено до ЄРДР. Розслідуванням кримінального провадження займаються слідчі Сумського райвідділу поліції.

ВШ поцікавився ситуацією у начальника відділу освіти Олександра Матюшенко, який повідомив, що в навчальних закладах дров вистачає, хоча проблеми дійсно були - в Підліснівці та Новосуханівці. «Дрова ФОП були завезені згідно з тендерною документацією - 80% твердих порід та 20% м’яких, - уточнив очільник освіти. - Основним нашим завданням - як завгоспів, так і керівників закладів - було прийняти дрова відповідно до документів, які надавалися. Походження цих дров (був це лісгосп чи територія громади) нам не відоме. В товарно-транспортній накладній такі дані не вказуються. Інформацію про надходження дров минулого тижня ми надамо депутатам письмово. На сьогодні температурний режим у всіх закладах відповідає санітарно-гігієнічним нормам, освітній процес триває. З приводу кримінального провадження до нас ніхто не звертався».

Голова Степанівської селищної ради Володимир Лукаш також повідомив, що факти, на які вказують депутати, йому не відомі. Тож тепер розібратися в тому, хто в цій ситуації правий, мають правоохоронні органи. ІП

Ірина Чирченко


п»ї
Читайте у цій рубриці

Сумской горсовет требует ответа от почетного гражданина Сум по КСПУ до 24 февраля

На сессии Сумского горсовета 16 февраля депутаты обратились к почетному гражданину Сум с просьбой дать четкий ответ по ситуации с котельной Северного промузла. Напомним, что осенью прошлого года с запуском отопительного сезона в Курском микрорайоне и части центра Сум были очередные... Читати статтю повністю

Когда дорога как ледяные горки?

Этой зимой погодные сюрпризы не перестают удивлять: снегопады сменяются резким плюсом, а вчерашний дождь наутро превращается в ледяной уличный каток. Страдают все - и пешеходы, и водители. Ведь дороги, а особенно тротуары, должным образом не убирают...

Что говорить об отдаленных... Читати статтю повністю

Электронный билет - только к концу года?

На аппаратном совещании в Сумской мэрии 21 февраля директор КП «Электроавтотранс» отчитался о ситуации на предприятии за минувший год. А также поделился планами на нынешний, 2022-й.

По мнению руководства предприятия, для обеспечения стабильной работы и развития коммунального транспорта... Читати статтю повністю

Дорожный смет на 48 млн

На минувшей неделе стало известно об очередной истории с дорожным сметом в Сумах. Госэкоинспекция в Сумской области сообщила, что проработала обращение сумчанина о нарушении требований природоохранного законодательства КП «Дорремстрой».

В частности, заявитель еще осенью прошлого... Читати статтю повністю

В новом детсаду начали принимать детей

Официально новый детский садик в 12-м микрорайоне так и не открыли, несмотря на постоянные громкие заявления о его открытии со стороны главы Сумской ОГА.

Тем не менее, 21 февраля в саду занималась одна группа детей - младшая (восемь человек). «А 22 февраля придут две группы раннего... Читати статтю повністю

Не конец, а второе дыхание?

Не так давно, в январе, сумские депутаты на сессии горсовета приняли решение о передаче в бесплатное временное пользование областному территориальному центру комплектования и социальной поддержки (с целью формирования материально-технической базы батальона теробороны) исторического... Читати статтю повністю

Компенсация: 180 млн или больше 216?

На минувшей неделе городские депутаты внесли изменения в Программу возмещения разницы между тарифами, установленными в экономически обоснованном размере на отопительный период 2021/2022 годов, и фактически применявшимися в отопительном периоде 2021/2022 годов на услуги по поставке... Читати статтю повністю