Будьмо здорові!

Звіробій - цілитель ран

В народі з давніх-давен його називають «рослиною від 99 хвороб»

ЗВІРОБІЙ - унікальна рослина з цілим спектром корисних властивостей. За старих часів його називали «ліками від 99 хвороб».

Звіробій містить масу корисних і потрібних організму речовин, проте при надмірному вживанні він отруйний. Тварини уникають вживання звіробою, тому що для них він отруйний (звідси й пішла назва «звіробій»).

Звіробій часто заварюють при різних хворобах, а також просто в чай для бадьорості і зміцнення сил.

Чому ж у рослини така назва? З давніх-давен були помічені випадки отруєння дрібної худоби, що вживала звіробій, зокрема овець і корів. При цьому труїлися не всі тварини, а тільки білого кольору: у них запалювалися лімфатичні залози, з’являлися виразки, що погано гоїлись. Виявилося, що причина захворювань - в особливому пігменті звіробою, що підвищує чутливість непігментованих ділянок шкіри тварин до сонячних променів. Тому тварин спеціально фарбували у темний колір.

За старих часів говорили, що, потрапляючи в організм, звіробій сам знаходить слабкі місця і починає лікувати там, де це найбільше необхідно. Рослина сприятливо впливає на всі системи організму.

Звіробій має в’яжучу, кровоспинну, протизапальну, знеболювальну, антисептичну, ранозагоювальну, сечогінну та жовчогінну дію. Збуджує апетит, стимулює видільну діяльність різних залоз, сприяє регенерації (відновленню) тканин, діє заспокійливо на нервову систему.

Є дані, що він має також стимулюючу дію на регенеративні процеси, зменшує проникність капілярів.

Настій трави застосовують при жіночих хворобах, захворюваннях шлунково-кишечного тракту (особливо при колітах та різних проносах), больових відчуттях у шлунку та кишечнику, хворобах печінки, серця та сечового міхура, зокрема при нирковокам’яній хворобі, циститі та мимовільному нічному сечовипусканні у дітей. Траву також вживають як заспокійливий, знеболюючий засіб при головних та інших нервових болях.

Настій трави використовують як кровоспинний, протизапальний, дезінфікуючий та протиглистовий засіб.

У німецькій народній медицині настій звіробою приймають при різних шлунково-кишкових захворюваннях, водянці, хворобах печінки та нирок, ревматизмі, геморої та вживають як заспокійливий засіб при головному болі, дратівливості, неспокійному сні та нервових судомах.

Спиртову настойку рослини як краплі вживають внутрішньо при ревматичних захворюваннях.

Подрібнене свіже листя, прикладене до ран, сприяє їх швидкому загоєнню. Подрібненою травою, настояною на олії і змішаною зі скипидаром, розтирають уражені ревматизмом суглоби.

Спиртовою настойкою, розведеною водою, полощуть рота для усунення поганого запаху, чистою настоянкою змащують ясна для їх зміцнення.

У стоматології звіробійне масло застосовують для лікування хронічних та підгострих гінгівітів та стоматитів. У препаратах звіробою поєднуються лікувальні властивості з нерізким гіркувато-терпким смаком і приємним бальзамічним запахом. Вміст вітамінів А та С доповнює лікувальний ефект.

Рослина входить до складу різних лікарських зборів (сечогінних, в’яжучих та протиревматичних).

Звіробій застосовується при колітах та нирковокам’яній хворобі.

Внутрішнє застосування звіробою продірявленого як отруйної рослини вимагає обережності.

У косметичних цілях звіробій використовується завдяки тонізуючій дії на клітини шкіри. Звіробій використовується при багатьох проблемах зі шкірою.

Вугровий висип. При цьому захворюванні рекомендується наносити на шкіру обличчя відвар звіробою щодня протягом 10 днів.

Лупа. Відвар звіробою слід використовувати як зовнішньо, так і внутрішньо. Ним слід обполіскувати волосся і приймати його внутрішньо 2 рази на день по 1/3 склянки.

Лущення шкіри. Настій звіробою добре пом’якшує шкіру та усуває лущення. Необхідно наносити його щодня протягом тижня.

Зморшки. Настоянку звіробою змішайте з рожевою або червоною глиною до отримання кремоподібної суміші. Нанесіть її на обличчя на 15 хвилин. Цей засіб добре тонізує шкіру і допомагає позбутися невеликих зморшок.

Способи застосування звіробою

10 г сухої трави заварити в 1 склянці окропу, настояти. Приймати по 1 ст. л. 2-4 рази на день після їжі.

15-20 г сухої трави настояти в 1/2 л спирту чи горілки. Приймати по 30 крапель з водою три рази на день після їжі.

Свіже листя звіробою і шавлії дикої (1:1) розтерти зі свіжим свинячим салом, вичавити через марлю. Зберігати у закупореній банці. Застосовувати як мазь для загоєння ран.

20-30 крапель спиртової настойки трави додати до 1/2 склянки води. Застосовувати як полоскання при поганому запаху з рота.

Протипоказання.

Трава звіробою слаботоксична. При тривалому застосуванні у чистому вигляді вона може спричинити неприємні відчуття в області печінки та відчуття гіркоти у роті.

При тривалому застосуванні отвори та настої звіробою можуть спричинити звуження кровоносних судин та підвищення артеріального тиску. Особам, які страждають на гіпертонічну хворобу, його призначають тільки в зборі трав і в невеликих дозах.

Звіробій також не можна застосовувати разом із антикоагулянтами та серцевими препаратами. При взаємодії з ними ця рослина послаблює їхню дію.

Якщо жінка приймає будь-які засоби контрацепції і в той же час їй необхідний прийом звіробою, обов’язково треба проконсультуватися з лікарем. Справа в тому, що деякі компоненти, що входять до складу цієї лікарської рослини, можуть знизити контрацептивну властивість протизаплідних препаратів.

З особливою увагою звіробій слід приймати і людям похилого віку, які користуються сучасними антидепресантами. Одночасне використання даних препаратів та звіробою може призвести до частих запаморочень, сплутаності свідомості, тривожності, а також мігрені.

Від використання звіробою слід відмовитися і тим людям, у яких спостерігається надчутливість до сонця. Якщо ви все ж таки прийняли звіробій, намагайтеся не виходити на сонце. Прийом антибіотиків також передбачає відмову від звіробою.

Ця лікарська рослина не рекомендується вагітним жінкам, а також жінкам, які годують груддю.

Будьте особливо обачні і при використанні звіробою поряд з анестезуючими засобами. Якщо ви готуєтеся до анестезії, приймаючи звіробій, обов’язково повідомте про це свого лікаря. Дана рослина може спричинити посилення або продовження дії деяких анестезуючих лікарських препаратів.

Нещодавно стало відомо, що звіробій негативно впливає ще й на очний нерв.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Хворі коліна вам подякують!

ЯКЩО болять коліна, потрібно взяти лист хрону, занурити в окріп, прикласти на 2-3 години. Листя хрону добре витягує солі, і біль минає. Курс лікування - 7 днів.

Якщо травмовані суглоби на ногах: на ніч треба робити компреси з розчину господарського мила. Візьміть денатурат і гас... Читати статтю повністю

Дивовижні плюси від вживання сметани

Сметана - молочний продукт, отриманий шляхом сквашування звичайних вершків деякими видами молочнокислих бактерій.

Дивовижні поживні переваги сметани будуть корисні багатьом. Наприклад, люди, що хочуть споживати достатню кількість білка, сміливо можуть додавати сметану у свій раціон.... Читати статтю повністю

Незвичайні секрети лаврового листя

Сучасні підлітки часто купують величезну кількість будь-яких препаратів, щоб позбутися прищів (акне). Але в більшості з них використовують компоненти з лаврового листа.

... Читати статтю повністю

Домашнє ламінування волосся

Серед послуг, які пропонують перукарі, зараз дуже популярне ламінування волосся. Вони стверджують, що ця процедура зберігає волосинки, як під плівкою. Ламінування захищає волосся від зовнішнього впливу шкідливих факторів та відновлює ослаблені волосинки.

Інакше ламінування можна назвати... Читати статтю повністю

Один із рецептів боротьби з підлітковими прищами:

• подрібнюємо кілька листочків лаврового листа і засипаємо в ємність, заливаємо гарячою водою і настоюємо протягом 3-4 годин. Проціджуємо, змочуємо в отриманому настої ватяний диск і протираємо проблемні ділянки шкіри 2-3 рази на день.

Лаврова олія допоможе зміцнити волосся та усунути... Читати статтю повністю