Соціум

Чи потрібно воювати з пам’ятниками?

ПІСЛЯ зухвалого нападу на Україну росії, чиє керівництво заявило, що вони прийшли нібито рятувати російськомовних мешканців від навали наци-стів, багато українців почали задаватися питанням: виходить, все ж таки є значення, якою мовою ми розмовляємо? І яким чином дати зрозуміти росії, що нам не потрібен їхній «руський мир»?

Знову почали лунати заклики терміново перейменовувати міс-цеві вулиці - щоб не було жодного натяку на російську культуру. А оскільки справа йшла до 9 тра-вня, радикально настроєні сумчани взялися й за сумський Меморіал Слави.

Так, ще місяць тому місцевий журналіст і письменник Владислав Івченко висловив думку щодо необхідності його дерадя-нізації. «Чи маємо ми шанувати пам’ять солдат, які загинули в боях за Суми? Маємо. Але чи маємо ми це робити на совіцький лад: з Т-34, гарматою, газовою конфоркою і пам’ятником «Альоші», який заніс над Сумами свій меч і наче чекає наказу з Москви, щоб вдарити? Ні, і ще раз ні. Меморіал Слави потребує повної десовітизації. Здається, що Путін вважає ті території, де стоять пам’ятники Т-34, своїми землями. І краще ці мітки прибрати. В кількох областях це вже зроблено.

Що робити? Моя пропозиція така: Сумська міська рада має оголосити конкурс з десовітизації Меморіалу Слави. Як ва-ріант - зробити там Меморіал жертвам руської агресії на Сумщині (це вже сотні загиблих), увічнити імена та прізвища жителів області, вбитих росіянами. Поки конкурс триватиме, треба прибрати зірки, танк, гармату і «Альошу» геть».

Оскільки Сумщина досі перебуває під постійними обстрілами росіян, до повної «десовітизації» поки що не дійшло. Але в соцмережі сумчани досить неоднозначно ставляться до такої пропозиції.

Наприклад, фахівці вказують на те, що всі роботи на пам’ятках історії, які занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, можливі лише після погодження з відповідним органом охорони культурної спадщини, а не шляхом написання листа в мерію. У законі України про декомунізацію також чітко написано, що зображення орденів та медалей часів СРСР на пам’ятках не підлягають демонтажу. Тож прибирання зірок, танку й гармати є втручанням у пам’ятку. «Емоції - це добре, але Україна є правовою державою», - вказують сумчани.

Інші мешканці відверто зазначають: «Пам’ятник - визволителям. На ньому прізвища наших прабатьків. Це наша історія. Доповнити комплекс - можна. Демонтувати - ні». Так й взагалі ще Максим Рильський казав: «Хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».

А Вікторія Депутат нагадала ініціаторам демонтажів: «Чомусь після Другої світової війни та Нюрнбергського процесу не стояло питання про заборону Вагнера, улюбленого композитора Гітлера, Баха, Гейне, Канта, Гете, Дюрера та інших, які є надбанням світової цивілізації. Давайте вже розділимо: мухи окремо, а котлети - окремо. І геніями їх, як і кращих представників ро-сійської культури, визнав світ, а не Раша. «Руцкий мир» полягає в іншому, той, який у головах більшості населення Раші, яке чи навряд хоча б зі шкільного курсу щось винесло з культурної спадщини країни...»

Через постійні заклики щось перейменувати та знесення па-м’ятників російським письменникам, і не тільки, свою точку зору висловив і український співак і шоумен Коля Серга: «Знищення культури - це допомога диктаторському режиму. Згадайте, скільки геніїв були репресовані в сталінські часи. Раб знищує те, чого не може зрозуміти. Людина творча, людина вільна - інтегрує. Вона збирає найкраще, що є в інших, допрацьовує і філігранно вплітає в свою культуру. Якщо ми хочемо виглядати орками, як зараз виглядає більшість росіян, тоді давайте знищувати. Давайте забороняти, принижувати... Але перед нами відкриваються такі перспективи... На нас дивиться весь світ. Ми подаємо приклад. Приклад стійкості, порядності та єдності».

Серга підкреслив: «Ми боремося з росією. Але сучасна ро-сія - це не Пушкін, Лермонтов і Висоцький. Сучасна росія - це Басков, Моргенштерн та шоу «Что было дальше». Давайте забороняти тільки те, що руйнує нашу культуру, і з вдячністю приймати те, що її розвиває».

Колишній обласний архітектор Олег Кривцов назвав те, що зараз коїться в країні і в місті зокрема, трешем: «Який треш. А можна до цього питання повернутись після нашої Перемоги? Чи вам свою політичну енергію нікуди дівати?»

Маємо надію, що так і станеться. І ми повернемося до пам’ятників після перемоги, на свіжу голову. Адже спочатку потрібно розібратися з живим агресором!


п»ї
Читайте у цій рубриці

Під час обладнання позицій наші військові знайшли рештки воїна з Конотопщини часів Другої світової

12 травня в ході інженерних робіт обладнання позицій бійці ЗСУ, які в мирний час були членами пошукової організації «Військова археологія» (пошуковий загін «Відродження»), на глибині близько 50-70 см знайшли останки воїна, який загинув у роки Другої світової війни, захищаючи українську... Читати статтю повністю

Про законність перевірок на блокпостах

З початком воєнних дій на українських дорогах працює чимало блокпостів. Це ефективний спосіб збереження безпеки всередині країни. Але що саме входить до об’єктів перевірки?

Документи, речі, транспортні засоби, багаж та вантажі - все це може перевірятися виключно в умовах воєнного... Читати статтю повністю

Не перетворюйте область на смітник!

ЗАСМІЧЕННЯ земель ТПВ, будівельними та іншими відходами зав-жди було одним із ключових показників негативного стану довкілля Сумської області. Вони включали в себе кілька складових - неналежний стан полігонів ТПВ, біль-шість із яких і морально, і фізично застаріли, стихійні смітники... Читати статтю повністю

Пес Патрон - талісман піротехніків

Пес Патрон - перший по-мічник чернігівських піротехніків. Він невеликого розміру, але робить велику і дуже важливу справу. Український собака - винюхувач вибухівки допомагає саперам розміновувати території, з яких відступили російські війська. Чотирилапий помічник став не лише фронтовим... Читати статтю повністю