Будьмо здорові!

Кропива ти моя, кропива!

УПРИРОДІ існує багато трав - деякі з них потрібно шукати, купувати або вирощувати. Кропива ж росте переважно поблизу людського житла, проте її корисні властивості часто недооцінюються.

За вмістом корисних речовин рослина перевершує багато культурних рослин, хоча вважається бур’яном. Діючими компонентами, які входять до складу листя, є каротиноїди, глікозид уртицин, хлорофіл, холін, ситостерин, дубильні речовини, органічні кислоти, фітонциди. Сировина є джерелом мінералів - заліза, кремнію, міді, бору, титану і нікелю, а також вітамінів B2, B3 і аскорбінової кислоти.

Найкраще споживати листя молодої кропиви у квітні та як зараз - у травні. Молодою вона вважається до моменту початку цвітіння. Тож знайти її можливо!

Відвар зі свіжої кропиви - добрий засіб для імунітету. Навесні, коли організм потребує захисту, вона дуже допомагає, адже містить вітаміни А, С. До того ж вітаміну С у кропиві удвічі більше, ніж у ягодах чорної смородини та апельсинах. Добре допомагає при профілактиці застуди. Але треба пам`ятати, що кропива посилює згортуваність крові. Тому її не варто вживати хворим на гіпертонію і атеросклероз.

Вітамінний чай із кропиви приготувати дуже легко. Для чотирьох порцій беруть три столові ложки свіжого або сушеного листя кропиви і чотири столові ложки сушених плодів горобини. Кладуть у каструлю, заливають 500 грамами води. Коли суміш закипіла - варять ще 10 хвилин. Далі настоюють три години при кімнатній температурі. Посудину при цьому щільно закривають. П`ють 1-2 рази на день перед їжею. Такий чай також допомагає укріпити серце.

Настоянка з кропиви покращує колір обличчя, прискорює обмінні процеси. Для настоянки беруть 20 свіжих або 10 сухих листків кропиви на склянку окропу. Напарюють 10 хвилин. Приймають охолодженою по півсклянки два рази на добу. Засіб стане кориснішим і смачнішим, якщо в нього додати кілька ложок соку моркви, лимону чи буряку.

Молода кропива - це ще й смачно і неймовірно корисно! Її краще не піддавати або якомога менше піддавати тепловій обробці, щоб вона зберегла якнайбільше корисних властивостей. Відварювати її можна максимум три хвилини. Тому в супи кропиву додають у самому кінці приготування. Щоб у кропиві лишилося якомога більше вітаміну А, краще її кришити керамічним ножем або рвати руками. Якщо немає протипоказань, то кропиву можна вживати в будь-яких кількостях. З кропивою готують зелений борщ, салати, соуси, пироги, яєчню, окрошку, ботвинник, крем-суп, сму-зі.

Застосування кропиви в медицині здебільшого пов’язано з кровоспинним ефектом. Листя рослини використовують при рясних кровотечах у жінок у період менструації, клімаксу. Застосовують рослинну сировину в лікуванні різних гінекологічних захворювань суворо під контролем лікаря. Використовують ліки з кропиви і для усунення крапельної кровотечі з носа. Також кропива згодиться для профілактики й усунення проблем у роботі печінки та жовчовивідних шляхів, лікуванні дерматологічних захворювань. Протизапальна дія препаратів рослини у поєднанні з антигнильними властивостями дозволяє застосовувати їх зовнішньо при екземі, гнійних ранах, висипаннях, фурункулах, трофічних виразках, вітіліго, травмах шкіри. Ефективна кропива при про-філактиці випадіння волосся, лікуванні себореї. Вітаміни і мінерали, що входять до складу листя, допомагають поліпшити ріст волосся та сприяють оновленню клітин шкіри голови.

Затребувані препарати кропиви й у стоматологічній практиці - при лікуванні пародонтиту. Використовують їх також для усунення симптоматики гінгівостоматиту як кровоспинний і протигнильний засіб. Лікувальні властивості кропиви дозволяють застосовувати відвари і настоянки на її листі при лікуванні ангіни.

Додамо, що ця рослина використовується і в якості оберега. З давніх-давен наші предки вірили в те, що кропива володіє найсильнішими захисними властивостями. Її клали біля вхідних дверей або на підвіконні. Кропиву можна також підкладати під устілки взуття, щоб воно було ще теплішим. Також вважається, що це може позбавити вас від ниючого болю в ногах. Також кропив’яні нитки допомагають краще спати, проганяють погані сни. Для цього необхідно відокремити корисні м’які волокна від непотрібних: в цьому випадку кропиву вимочують або висушують протягом місяця, після чого грубі волокна відпадають самостійно. Якщо робити з м’яких волокон нитки - то їх можна використовувати як оберіг або як лікувальний талісман від втоми і болю.

Заготівля листя кропиви здійснюється з травня по серпень - залежно від кліматичних умов. Головна вимога для правильного збору сировини - ясна суха погода, коли висохне роса на листі. Не можна збирати дикорослу кропиву біля смітників. Після того як листя буде відокремлено від стебла, його необхідно просушити на повітрі, розклавши на папері або тонкій тканині. Сировину розміщують під навісом подалі від сонячних променів. Сушать листя у сушарці за температури 40-50 градусів. Готовність сировини до зберігання визначається за трухлявими жилками. Тож користуємося порадами - споживаємо та збираємо кропиву для заготівлі!


п»ї
Читайте у цій рубриці

Відтерміновуємо посивіння волосся: кілька ефективних лайфхаків

Поява сивого волосся пов’язана з ослабленням функції клітин-меланоцитів, які продукують меланін, що забезпечує волоссю його природний колір. Попри це, відтермінувати початок посивіння цілком можливо. Найшвидшим і дієвим способом позбавлення від сивини є фарбування волосся, але, на... Читати статтю повністю

Війна: як не втрапити в «емоційну яму»?

ГНІВ, страх, занепокоєння, розгубленість і тривога - наша психіка була просто не готова до такого перебігу подій, саме тому зараз ми вкрай вразливі до різного ступеня почуттів. Окрім постійної загрози фізичних травм, багато українців переживають травми психологічні.

Люди вже понад... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!