Будьмо здорові!

Проблеми зі шлунком через стрес?

ЯК говорять - де тонко, там і рветься. Якщо стан стресу зберіга-ється надовго, то рано чи пізно це може позначитися на здоров’ї.

Зазвичай люди знають своє вразливе місце в організмі, яке в першу чергу відгукується на напругу. У когось це жіночі або чоловічі захворювання, у інших починає регулярно боліти голова. А у деяких стрес позначається на травленні. Що робити в цій ситуації? Ніякі препарати окремо не дають результату. Потрібен системний підхід!

Харчування

Люди, які зіткнулися з проблемами травлення, зазвичай різко відмовляються від важкої калорійної і некорисної їжі та намагаються харчуватися правильно. Як правило, вживають багато свіжих овочів і фруктів - від яких, як не дивно, стає тільки гірше. Чому? Даоські медики вважають, що при таких проблемах «загасає» вогонь травлення - тобто сил на переварювання продуктів в організмі стає мало. За такою логікою, тілу потрібна їжа, на перетравлення якої потрібно мі-німум енергетичних затрат. Тож, коли йдеться про здорову дієту при проблемах із травленням, в раціоні повинні бути присутніми виключно термічно оброблені продукти: відварні, запечені, а краще виварені в процесі тривалого готування. Дуже добре підходять наваристі супи, буль-

йони, холодці, розсипчасті каші. Фрукти і овочі можуть також бути присутні, але в запеченому, відварному або пропареному вигляді. Щоб отримувати необхідні вітаміни, в страви треба додавати насіння, горіхи і ті ж ягоди і фрукти - сушені. Або пити компоти. Така дієта повинна зберігатися досить тривалий час, до півроку. Травному тракту потрібно відпочити, «перезавантажитися» і відновити свої функції природним шляхом.

Сон

Крім того, людині, яка страждає від шлунково-кишкових проблем, що загострюються на тлі стресу, необхідно висипатися. Згідно з китайською медициною, ми отримуємо енергію зі сну, харчування і дихання. І коли харчування дає нам недостатньо сил через те, що речовини засвоюються погано, необхідно компенсувати це сном. Якщо при проблемах із травленням ваше тіло вимагає більше сну, ніж зазвичай, знайте - це природний процес. І цій вимозі потрібно піддаватися, щоб не погіршувати ситуацію. Давайте собі висипатися досхочу хоча б у вихідні, а в будні намагайтеся лягати якомога раніше.

Емоції

Слід пам’ятати, що будь-яка фізична недуга пов’язана з тим чи іншим відхиленням в емо-ційному стані. Люди, які страждають від проблем із травленням, на емоційному рівні так само не можуть «перетравити» те, що з ними відбувається. Звідси неможливість висловити емоції, пояснити, що саме не подобається в тій чи іншій ситуації.

Наприклад, людина може довго терпіти, а потім вибухнути - і оточуючим буде здаватися, що вона образилася на рівному місці. Раніше ж не казала, що їй щось не подобається! Для корекції емоційного стану в такому випадку підійдуть різні вправи на вербалізацію переживань. Наприклад, спробуйте вести щоденник, куди можна вносити позитивні нотатки - радісні новини, досягнення чи навіть те, що вдалося зробити протягом дня.

Активні точки

У китайській медицині з травленням пов’язана точка дванадцятого грудного хребця - вона розташована навпроти зони сонячного сплетіння. Для нормалізації процесів будуть корисні будь-які вправи на надання рухливості цій зоні. Справа в тому, що від якості руху діафрагми залежить кровопостачання всіх органів травлення. Вона ніби «масажує» те, що лежить під нею. І якщо цього не відбувається, то кровопостачання шлунку, селезінки, кишечника знижується. Ці вправи зазвичай пов’язані з затримкою дихання. Наприклад, в жіночих і чоловічих даоських практиках вони робляться на повному видиху, таким чином діафрагма підтягується вгору, забезпечуючи ефективний відтік крові від органів травлення і тонізуючи приплив нової, багатої киснем крові до органів. Пам’ятайте, що секрет успіху - в системності. Правильне харчування, сон, вправи. Плюс, при необхідності, ті чи інші препарати, призначені лікарем, - і поступово травна система повернеться до нормального, активного функціонування.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Листковий пиріг із сирно-щавлевою начинкою

Інгредієнти: 0,5 кг листового тіста, 300 г свіжого щавлю, 300 г бринзи, 50 г вершкового масла, сіль, перець.

Приготування: щавель перебрати, дрібно порізати. Високу форму вистелити пергаментом для випікання. Покласти половину розкачаного листкового тіста. Викласти половину щавлю,... Читати статтю повністю

Готуємо ніжки до босоніжок

ЛІТО вже на носі! Готувати ноги до «виходу в світ» потрібно вже зараз, хоча погода досі не радує. Та все ж маємо надію, що скоро суттєво потеплішає і нам вдасться змінити закрите взуття на відкриті босоніжки. Ми підкажемо, як підготувати ноги до літа в домашніх умовах.

Якщо ви вирішили... Читати статтю повністю

Корисна зелень із грядки

Весняна зелень містить рекордну для сезону кількість вітамінів, тому її варто включати до свого раціону. Пропонуємо топ-сімку корисних і поживних рослин, які в багатьох ростуть на городі, дачі чи присадибній ділянці.

1. Черемша

Черемша, дикий часник або ведмежа цибуля - рослина,... Читати статтю повністю