Соціум

Без урочистостей і святкувань

Як в умовах воєнного часу школярі завершать навчальний рік?

КІНЕЦЬ 2021-2022 навчального року - не такий, як попередні, адже в Україні йде війна. Частина сумських учнів через бойові дії виїхали за межі міста та навіть країни, проте за можливості не припиняли навчатися онлайн, опановуючи на відстані програми разом із вчителями. Тож настав час підводити підсумки.

За словами начальника управління освіти та науки Сумської міськради Антоніни Данильченко, освітній процес у закладах фінішує 7 червня. Завершують навчання 30079 школярів. «Сьогодні перед школами стоїть завдання: перевести учнів до наступного класу або ж видати документи, - повідомила керівник освітньої галузі. - Діти брали участь у дистанційних уроках, тому ми знаємо, де вони знаходяться. Є сім’ї, які з дітьми проживають за кордоном, але вони теж охоплені дистанційним навчанням. МОН запропонувало різні варіанти оцінювання досягнень учнів. Рекомендовано, що за ІІ семестр воно здійснюватиметься на основі поточних оцінок, отриманих ними за цей період, - незалежно від місця навчання. Заклади освіти, де тимчасово навчалися учні, можуть видавати їм довідки про період навчання із переліком зазначених предметів. Крім того, для проведення семестрового та річного оцінювання здобувач освіти може надати інформацію з електронного журналу та щоденника за попереднім місцем навчання. Школярам, які не мали змоги навчатися, дається час до 1 вересня пройти річне оцінювання».

Оскільки учні, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у цьому навчальному році звільнені від проходження ДПА, для них підсумкове оцінювання ґрунтуватиметься на оцінках за І та ІІ семестр. «Жоден учень чи учениця не залишаться поза увагою, - наголосила Антоніна Данильченко. - Всіх у встановленому порядку переведуть на наступний рік навчання, випускникам - видадуть документи про здобуття освіти. Свідоцтва досягнень за початкову освіту вже замовлені для 3378 четверокласників, про базову загальну середню освіту - для 2613 дев’ятикласників, про повну загальну середню освіту - для 1345 одинадцятикласників. Втім, державна база ще не закрита, й у випадку прибуття до міста випускників з інших громад і подання ними довідок свідоцтва для них дозамовлять. Орієнтовно свідоцтва будуть у Сумах у середині червня».

Як уточнила директор Сумської школи №27 Ольга Плотницька, замість випускника отримати документ можуть його батьки, законний представник дитини чи інша особа з нотаріально посвідченою довіреністю. Свідоцтва випускників зберігатимуться в школах протягом року після завершення воєнного стану. Тож батьки та діти можуть не перейматися щодо збереження документів про освіту. Також, як додала Антоніна Данильченко, за запитом родини свідоцтво може бути передане через посольство.

Для випускних класів організована видача документів не передбачена - через ситуацію в країні. Також і святкувань з приводу закінчення школи. «Кожен заклад буде самостійно вирішувати, як організувати видачу документів, - повідомила начальниця управління. - Адже зібрати велику кількість дітей та батьків у школі немає можливості, особливо закладам, які не мають відповідних укриттів. Ми зараз живемо у тривожний період. Перш за все треба думати про безпеку дітей. До видачі документів ще є час. Із розмов із директорами - це будуть окремі графіки, про що буде повідомлено».

При цьому зауважила: проконсультуватися з питань переведення дітей до наступного класу та отримання свідоцтва можна безпосередньо в закладах освіти, які не зачинялися ні на день. Не згортали роботу також і дошкільні заклади, де працюють чергові вихователі (дитину за потреби можна лишити на декілька годин під наглядом), і позашкілля - вони будуть відкриті для відвідувачів і після 7 червня.

Наразі керівництво громади та освітяни опрацьовують варіанти організації дозвілля дітей у літній період. Допомогу в цьому сумчанам запропонували італійці. Можливий варіант оплати з їхньої сторони роботи тих, хто буде організовувати дозвілля дітей під час літніх канікул. Також передбачена допомога у тренінгах, навчанні, програмах та забезпеченні. Щодо відновлення роботи закладів дошкільної освіти влітку - це питання ще на розгляді.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Як пройшов минулий тиждень на Сумщині

24 травня - ввечері ворог обстріляв прикордоння Сумської області. Близько 17.05-17.18 спостерігачі зафіксували сім вибухів (приходів) з території рф у бік с. Бояро-Лежачі, ймовірно, з міномета. Також близько 17.15 зафіксовано вісім вибухів в районі с. Толстодубове. Втрат, на щастя,... Читати статтю повністю

Біля Альтанки висадили алею Слави ЗСУ

ПРАЦІВНИКИ міської централізованої бібліотечної системи спільно з фахівцями КП «Зеленбуд» і родиною вимушених переселенців у рамках акції «100 лілій в 100 громад заради Перемоги!»

24 травня висадили в Сумах алею з цих квітів на честь воїнів ЗСУ.

Благодійну акцію ініціювала газета... Читати статтю повністю

Пологи приймали... в підвалі

ПІД час окупації Сумщини військами рф у Великописарівській лі-карні окулістка прийняла унікальні пологи. У підвалі, без світла, без акушера-гінеколога, та ще й під кулями... Те, що тоді відбулося, просто не вкладається в голові!

Все почалося з того, що з настанням війни й активних... Читати статтю повністю