Будьмо здорові!

Диво-капуста броколі: в чому секрет?

КАПУСТА броколі - популярний овоч серед тих, хто намагається правильно харчуватися і вести здоровий спосіб життя. Та й не дивно: броколі вживали в їжу ще древні греки. І вже тоді вона рекомендувалась лікарями як засіб для нормалізації маси тіла, очищення організму і попередження багатьох важких хвороб. Тож чим корисний овоч?

Диво-капуста броколі ремонтує судини. Унікальна речовина сульфорафан, що міститься в броколі, стимулює в організмі вироблення особливих ферментів - ензимів, що захищають судини від молекул, що руйнують клітини їх внутрішніх стінок.

Полівітамінізує. Коли природа створювала броколі, очевидно, вона хотіла вкласти в неї весь набір вітамінів. Суцвіття броколі середніх розмірів - це концентрат найсильніших антиоксидантів: майже 300 мг вітаміну C і половина денної дози бета-каротину та селену.

Попереджує виразки та рак шлунку. Відрізняється броколі одним із найвищих вмістів противиразкового вітаміну U, поступаючись пальмою першості лише спаржі.

Знешкоджує ракові клітини. Сульфорафан, про який йшла мова вище, може не лише попередити, але й зупинити на ранніх стадіях рак молочної залози, матки та простати: він активує протиракові гени та блокує ті, що сприяють розвитку злоякісної пухлини. Крім сульфорафану, в броколі є сильні антиоксиданти ізотіоціанати, які в комплексі дають дуже сильний антиканцерогенний та протизапальний ефекти (відомо, що хронічне запалення є першим кроком до злоякісного переродження тканин). А такий поширений рак, як меланома (рак шкіри), на думку японських вчених, може ніколи й не розвинутися, якщо броколі буде частою гостею на вашому столі. Те саме стосується й раку сечового міхура - напівсира броколі та її сік сповільнюють прогресування хвороби.

Лікує легені курців. Сульфорафан активізує ген NRF2, що захищає клітини легенів від руйнівного впливу токсинів. При цьому значно знижується ймо-вірність хронічної обструктивної хвороби легень, яка нерідко стає причиною передчасної смерті курців.

Попереджує та лікує атеросклероз. Статистика свідчить, що у 50-літньому віці майже у 100% людей є налипання замазкоподібних холестеринових бляшок, які звужують просвіт судин, сповільнюють протікання крові по ним, створюють загрозу утворення тромбів (інсультів та інфарктів).

Капуста броколі завдяки хо-ліну та метіоніну не дає змоги холестерину «налипати» на внут-рішню стінку судин.

Нормалізує вагу. Містячи так багато вітамінів, мінералів, якісних білків та біологічно активних речовин, броколі вкрай бідна на калорії, що робить її суперпродуктом для втрати ваги - всього лише 30 кілокалорій у 100 грамах. А ніжна клітковина та пектини капусти, потрапляючи в шлунок, створюють об’єм та надають відчуття ситості. Тартронова кислота, що міститься в овочеві, пригнічує перетворення вуглеводів в жири і холестерин при надмірній масі тіла та ожирінні.

Детоксикує. Речовина індол-3-карбінол, що міститься в броколі, підвищує ефективність роботи систем детоксикації та сповільнює процеси старіння. У лікувальному харчуванні рослинні волокна броколі рекомендують застосовувати як ентеросорбенти в кількості 25 г на добу для фізіологічної детоксикації організму.

Як правильно готувати броколі?

Потрібно відзначити, що броколі можна їсти в сирому вигляді, додаючи її в різноманітні салати, - так ви отримаєте більше користі від цього продукту. Перед вживанням або приготуванням важливо правильно розділити овоч на окремі суцвіття: спочатку відріжте сам стрижень, а потім акуратно розділіть на окремі частини без ножа.

Як варити? Налийте воду, підсоліть до смаку, доведіть до кипіння і лише тоді опускайте в неї суцвіття. Дорослу головку капусти броколі варять не більше 5 хвилин, але якщо вона велика і ви не поділяли її на окремі суцвіття - тоді цей час збіль-шується до 10 хвилин. Якщо ви не вживатимете в їжу броколі відразу після приготування, фа-хівці радять зберігати її в прохолодній воді - так вона залишиться хрумкою і збереже свої корисні властивості.

Якщо ви хочете, щоб капуста зберегла всі корисні властивості, рекомендується готувати на пару. Як приготувати овоч на пару? Це не займає багато часу та сил:

влийте воду в чашу пароварки, перекладіть броколі в сито пароварки, встановіть над чашею, де закипіла вода;

закрийте кришку пароварки, таймер установіть на 5 хвилин (щоб приготувати цілу голівку - на 10 хвилин);

після закінчення приготування дайте овочу настоятися (3 хвилини);

коли страва готова, її можна підсолити, приправити насін-ням кунжуту чи льону, збризнути олією.

Корисний супчик із броколі: 400 г броколі, 1 картоплина, 1 морквина, 1 цибулина, 1/4 кореня селери, 1/4 чайної ложки порошку куркуми, 1 варена куряча грудка, сіль за смаком, перець чилі на кінчику ножа, хрусткі тости із висівкового хліба.

Ріжемо овочі, кидаємо в підсолений окріп, варимо на слабкому вогні 10-15 хвилин. Додаємо варену курячу грудку, перець чилі та куркуму. Вживаємо із теплими хрусткими тостами, намазаними нежирною бринзою. Такий суп прискорює обмін речовин, очищає кишечник та печінку, «підсушує» тіло. При великому бажанні схуднути на ньому можна посидіти і три дні. Бажано не забувати про фізичну активність!


п»ї
Читайте у цій рубриці

На туляремію захворіло двоє дітей Як уберегтися від зараження?

НА відпочинку в бабусі в одному з сіл району двоє дітей із Шостки підхопили туляремію. Вони були госпіталізовані до медичного закладу, де пройшли лікування в стаціонарі.

Як зазначають фахівці, Сумщина є активним природним вогнищем деяких особливо небезпечних інфекцій, спільних для... Читати статтю повністю

Антицелюлітні скраби

Класичний скраб готується шляхом змішування кавової гущі з водою кімнатної температури - до консистенції каші. Ця суміш наноситься на проблемні зони, проводиться масаж протягом 15-20 хвилин. Після - все змивається теплою водою. Для досягнення кращого ковзання по тілу додайте до кавової... Читати статтю повністю

Водний баланс - що пити влітку?

ІЗ першими днями червня стало відчутно тепліше. Тож погрітися гарячим чаєм чи кавою, що ми робили майже всю весну, вже зовсім не хочеться!

Як обіцяють синоптики, погода влітку може принести українцям чимало сюрпризів, втім, не виключають традиційних спекотних та посушливих днів.... Читати статтю повністю

Скраби для обличчя

Скраб із кави та меду з додаванням оливкової олії має омолоджуючий ефект, сприяє розгладженню зморшок, усуває сухість та лущення шкіри. Щоб його приготувати, необхідно розігріти 1 ч. ложку меду, додати по столовій ложці кави і оливкової олії. Зробивши легкий масаж за допомогою отриманої... Читати статтю повністю

Кавовий скраб для тіла: унікальні властивості

Скраб із кави користується великою популярністю серед косметологів. Вони цінують натуральний продукт за приголомшливий результат, адже він добре розщеплює підшкірний жир, тонізує шкіру та виводить зайву рідину. Величезний плюс такого скрабу полягає в його доступності. Все, що потрібно,... Читати статтю повністю