Будьмо здорові!

Полуниця - вітамінів скарбниця!

АРОМАТНА і соковита полуниця - одна з найулюбленіших літніх ягід. Її урожай збирають з кінця травня до початку липня. А в червні прилавки магазинів і ринків просто ломляться від різних сортів ягоди!

Полуниця має безліч корисних властивостей, проте існують також протипоказання до її вживання. Найкориснішими вважаються ягоди, які зібрані в сезон, але в замороженому вигляді вони також зберігають поживні властивості. Як вибрати і зберігати полуницю? Щоб купити хорошу ягоду, звертайте увагу на колір плоду і запах. Вона не має бути занадто темною і повинна мати виражений приємний аромат. Хвостики не повинні легко відриватися - така полуниця вважається переспілою. Не рекомендується брати плід з плямами і недоспілими частинами. Збе-рігати полуницю можна в холодильнику не більше трьох днів після того, як її зірвали. А в морозильній камері - до року.

Чим корисна полуниця? У ягодах полуниці містяться віта-міни А, С, РР, В, Е, К, клітковина, каротиноїди, фолієва та яблучна кислота. Полуниця багата на мікроелементи: магній, цинк, натрій, залізо, кальцій, мідь. Полуниця корисна при анемії і вагітності завдяки фолієвій кислоті. Ягода має низьку кало-рійність, тому дозволена при дієті і навіть цукровому діабеті (має невисокий показник глікемічного індексу - 40 одиниць). Антиоксидантні властивості полуниці добре відомі. Елагова кислота і антоціани в складі ягоди запобігають запальним процесам в організмі. Хімічні сполуки в полуниці захищають й знижують ризики розвитку серцево-судинних патологій, ожиріння, діабету ІІ типу і навіть раку. Ягоди сприяють зниженню рівня «поганого» холестерину. Через те, що в цьому продукті багато вітаміну С, він дуже корисний для здоров’я кісток і судин. Полуницю їдять також для оновлення крові і поліпшення роботи серця. Її вживання підвищує настрій, адже це - наймовірно смачно!

А для кращого засвоєння вітамінів А і Е треба їсти полуницю з вершками або сметаною.

У чому шкода ягоди? Полуниця є сильним алергеном, тому її не варто давати маленьким дітям і алергікам. Також через велику кількість фруктової кислоти вживання ягоди слід обмежити при гастриті, виразці, циститі і хворобах нирок. Шкода полуниці також може полягати в пестицидах, якими обробляють ягоду. Перед вживанням її можна облити окропом. В цілому при помірному вживанні цей продукт навряд чи зашкодить здоров’ю.

Солодку ягоду можна і треба їсти щодня! І попри те, що вона надзвичайно дієтична, фахівці наголошують на тому, що є безпечна добова норма, якої слід дотримуватися, аби не нашкодити. Якщо для здоров’я немає протипоказань - рекомендована щоденна норма ягід на день повинна становити 250-300 грамів. Тоді ймовірність негативних на-слідків для організму буде міні-мізована.

Зараз середина червня, а це означає, що саме час купувати полуницю та насичувати свій організм корисними мікроелементами і вітамінами. Смакуйте на здоров’я та знайте міру!

Полуничні цікавинки:

у лютому 2021 року в Ізраїлі була вирощена найбільша на сьогоднішній день ягода полуниці. Її вага - 289 г. Попередній рекорд зареєстровано в Японії, вага тієї ягоди - 250 г;

Італійське місто Немі славиться своїм щорічним святом полуниці. Під час свята в величезну ємність насипають тисячу кілограмів ягід, заливають шампанським і пригощають усіх бажаючих;

у Бельгії полуниця настіль-ки популярна, що має свій музей;

найдорожча страва з полуниці коштує майже $1,5 млн в ресторані Arnaud`s - полуниця з кремом, листочок м’яти та п’ятикаратний рожевий діамант на кільці;

найнезвичніша полунична страва - ягода, смажена на вершковому маслі і рясно приперчена.

Ніжний пиріг із полуницею

Інгредієнти: борошно пшеничне - 250 г, масло вершкове - 50 г, олія - 50 г, молоко - 150 мл, цукор - 170 г, ванільний цукор - 1 пакетик, розпушувач тіста - 0,5 пакетика, яйце - 2 шт., полуниця - 500 г, кокосова стружка - 4 ст. л., цукрова пудра - 3 ст. л.

Збити яйця з цукром. 300 г полуниці порізати на половинки і засипати 2 столовими ложками кокоса. У збиті яйця додати розтоплене вершкове масло, олію та молоко. Розмішати. Додати борошно і розпушувач. Усе добре вимішати і вилити в форму діаметром 26 см, змащену маслом. Зверху викласти половинки полуниці й посипати кокосом. Відправити у духовку на 45 хвилин і випікати при 180°С. Остиглий пиріг прикрасити рештою полуниці, порізаної навпіл. Посипати цукровою пудрою. Смачного!


п»ї
Читайте у цій рубриці

Найкращі продукти, які можна їсти навіть опівночі

Якщо у вас склалася така ситуація, що їсти вночі - необхідність, потрібно знати, які продукти принесуть максимум користі. Спираючись на твердження дієтологів, наведемо список продуктів, які допоможуть вгамувати голод навіть опівночі.

Грудка індички

М’ясо індички багате на амінокислоту... Читати статтю повністю

Як пити воду, щоб захистити нирки від каменів?

Вода допомагає ниркам очищати організм від метаболічних відходів. Якщо вони своєчасно не виводяться, то кристалізуються і перетворюються на каміння. На дефіцит рідини в організмі може вказувати колір сечі. Зазвичай уранці вона темно-жовта через накопичення відходів, що виробляються... Читати статтю повністю

Як швидко зняти свербіж від укусу комара

Медичний спирт

Лікарі пояснюють, що він зменшує свербіж від комарів і гістамінну реакцію, денатурує білок з комариної слини, тобто усуває те, на що імунна реакція людини реагує сверблячкою.

Мазь з діючої речовиною гідрокортизону ацетатом

Такі засоби пригнічують почервоніння... Читати статтю повністю

Літній аксесуар: не тільки стильно!

УЯСКРАВИЙ сонячний літній день, якщо ви без сонцезахисних окулярів вийшли на пляж або просто вирішили прогулятися містом, одразу відчуєте потребу в захисті своїх очей.

Сітківка та рогівка ока приймають на себе досить потужний світловий удар, який згодом негативно позначиться на... Читати статтю повністю







Новини
Реклама
Новини
Новини
Будь в курсі!