Наше місто

Усе самі, усе за свої кошти...

Чому в Сумах люди самостійно відбудовують житло після страшного авіаудару

ЯК проблему відбудови помешкань сприймають сумчани? Три мі-сяці тому, в ніч із 7 на 8 березня, російська авіація скинула бомбу на приватні будинки в районі вул. Роменської та Спартака в Сумах. Тоді загинуло 22 людини, з них троє дітей. Як сьогодні виглядає це страшне місце? Чому постраждалі вирішили не чекати на допомогу від держави та намагаються відбудувати все самі?

У результаті бомбардування в Сумах було знищено кілька будинків. Зараз на їхньому місці - пустка. А поряд - будинок Олега Борисовича. Від його колишньої оселі лишилися дві стіни. Нині чоловік винаймає квартиру та разом із друзями намагається відбудувати дім. «Усе самі, усе за свої кошти... Чуємо тільки обіцянки. Як з’явиться мер, то тільки наобіцяє - і все. Забув відразу, як тільки звідси поїхав», - говорить власник зруйнованого будинку Олег Борисович Суспільному.

Ударною хвилею понівечило зо два десятки будинків. В оселях містян повилітали шибки та зняло покрівлі... Сумчанин Павло також вирішив не чекати допомоги, а відбудовується власним коштом. Розпочав цю роботу місяць тому: «Ціна матеріалу зараз така, що просто... У борги вліз, а що? Треба робити. За мене ніхто цього робити не буде. Будівництво йде. Руїни... А садочок вижив. Оговтується».

За словами міського голови Олександра Лисенка, від повномасштабного вторгнення росії в Україну в Сумах постраждало 204 будинки, 57 з них - це багатоповерхівки. «На жаль, не придатним для проживання визнано 51 житлове приміщення (квартири, будинки). 18 об’єктів взагалі не підлягають відновленню. Це більше стосується приватного сектору. Вони чекають державної програми», - вважає мер. А поки що з коштів держави, які виділені на область (250 мільйонів), у місті відновлюють двірні отвори, двері, вікна, покрівлі в багатоповерхівках...

Тож чи дочекаються сумчани компенсації за пошкоджене житло? Наразі є така інформація, і вона не дуже втішна. Зараз в Україні пошкоджено 44,2 млн кв. м житла - це приблизно 700 тис. двокімнатних квартир із середньою площею 60 кв. м. Ремонт у деяких населених пунктах уже почався. Наразі гроші на ремонти вже отримали: Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська ОВА. Разом це близько 1,5 млрд грн із резервного фонду держбюджету. Зокрема, Київська ОВА отримала 400 млн грн. За словами голови Київської ОВА О. Кулеби, за гроші від держави почали ремонтувати дахи, встановлювати вікна та двері. Проте 400 мільйонів - точно не вистачить, і місто проситиме ще. З міського бюджету столиця виділила 600 млн на ремонт житла й інфраструктури, заявляв мер Києва Віталій Кличко. Загалом на це треба не менше 2,2 млрд грн.

Коли буде компенсація? Поки рано називати дату, каже народна депутатка Олена Шуляк. За її словами, отримання компенсацій за пошкодження залежить від двох факторів: ухвалення про-фільного законопроєкту №7198 та ситуації на фронті. Поки що законопроєкт прийнято тільки за основу. Зараз його готують до другого читання і допрацьовують. Не виключено, що в кінцевому результаті будуть нові шляхи вирішення проблеми. Поки що законопроєкт передбачає два способи виплати компенсації: у вигляді грошей на ремонт та у вигляді будівництва нового житла. У першому випадку гроші на-дійдуть на банківський рахунок. Поки планують, що ці гроші не можна буде зняти - лише перерахувати на будівельно-ремонтні роботи. А що робити, якщо ремонт вже буде виконаний, як у випадку з Сумами, коли люди вже працюють над відновленням житла? Сподіваємося, законопроєкт допрацюють так, щоб усі по-

страждалі могли скористатися компенсацією. І це не займе дуже багато часу...


п»ї
Читайте у цій рубриці

Бюджет Сум: мінус 207 мільйонів...

ЕКОНОМІКА Сумської міської тергромади та її бюджет потерпають через війну. Станом на 1 червня цього року надходження до загального фонду бюджету складало 33,1% до плану на рік.

Сума недовиконання пропорційно 1/12 на поточну дату становила 20,6%, за рахунок податку на доходи фізичних... Читати статтю повністю