Будьмо здорові!

Правда про холеру від інфекціоніста

Ірина Троцька пояснила, чи варто очікувати спалаху хвороби на Сумщині

РОСІЙСЬКІ пропагандисти дедалі частіше почали поширювати фейки про нібито наявну біологічну зброю на території України. Про мігруючих «птахів-убивць» ми вже чули, тепер лякають страшилками про заражену питну воду. По всіляких чатах поширюється новина: наші лиходії-диверсанти нібито підселили у воду холерну паличку, і в Україні ось-ось буде спалах хвороби (або вже є).

Медична спільнота також отримує схожі «вкидання» - начебто головні лікарі вже збирають та попереджують колективи з приводу очікування загрози холерної хвилі, яка буде в рази страшніша за коронавірус (особливо - за кількістю смертей), та закликають дотримуватися правил, аби себе убезпечити.

Обласний інфекціоніст Ірина Троцька відреагувала на такі «листи щастя», які їй також надходять у соцмережах від знайомих: «Таку дурницю поширюють багатьма групами. Пояснюю: це фейкове вкидання та тупа дезiнформацiя, яка не витримує жодної критики. Ніякий головний лікар нікого ніде не збирав. I ніяка то не холерна паличка, а холерний вібріон. Але й на нього ніхто не чекає! I нічого не насувається. І ніяка не величезна смертність, навіть якщо що!

З огляду на викладене, вирішила внести деяку ясність. Аби зменшити розпал пристрастей, ось вам правда про холеру від інфекціоніста! Але перш за все хочу сказати, що про холеру говорити стану з урахуванням особистого досвіду, оскільки з цією підступною дамочкою зустрічатися доводилося.

Людство вже давно знайоме з холерою, захворюваність якою в минулому призводила до значної кількості смертей. Але пiдкреслюю - в минулому. Через це, а також через швидке розповсюдження холера відноситься до карантинних інфекцій. Щорічно хвороба реєструється більше ніж в 20 країнах світу. Випадки холери в Україні були зареєстровані в 90-х роках минулого століття (в основному в 1994-1995 рр.), у 2007-му (завезений з Iндiї в Сумський район випадок холери) та у 2011 роцi, коли в Маріуполі на холеру захворіло 18 осiб. Це був останнiй спалах.

Холера - це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні води та харчових продуктів, заражених бактерією Vibrio cholerae. Передається вона від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні в забруднених водоймах, а також через їжу і при побутових контактах. Тварини на холеру не хворiють (навiть тi, що з наших бандерiвських бiолабораторiй).

Інкубаційний період триває від кількох годин до п’яти днів. Хвороба зазвичай починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. При своєчасно розпочатому лікуванні холера закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома, iнодi можливі летальні наслідки.

Але наголошую, що при ран-ній діагностиці і правильному лі-куванні холера повнiстю вилі-ковна. Саме тому при перших симптомах дiареї слід негайно звернутися до лікаря! Є три сигнальні ознаки холери, що від-різняють її від інших кишкових інфекцій: це нормальна температура, відсутність больового синдрому і первинність проносу по відношенню до блювоти. Але можуть бути i нетиповi форми.

Щоб уникнути ризику захворювання, дотримуйтесь простих правил:

не купуйте продукти харчування, зокрема рибу, в місцях стихійної торгівлі;

не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

використовуйте чисту воду;

мийте овочі і фрукти перед вживанням;

ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Варто зазначити, що цi простi речi захистять вас i вiд iнших харчових негараздів.

Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через одну хвилину. I ще. Збудник холери надзвичайно чутливий до кислого середовища. Тому захворювання важче перебiгає в осіб із зниженою кислотністю шлункового соку. I саме тому при відпочинку на березі водойми раджу вживати їжу, підкислену лимонним соком, лимонною кислотою або сухим вином.

У Сумськiй областi загрози виникнення холери наразi немає. Ситуацiя щодо водопостачання задовiльна, у тому числi i на деокупованих територіях. За даними Держпродспоживслужби, на Сумщинi контроль за якiстю води здійснюється регулярно i пiдстави для хвилювання вiдсутнi.

Про сумсько-індійський випадок холери

В цьому столітті в Україні випадків холери реєструвалося зовсім небагато. Рахунок був вiдкритий у 2007 р. саме на Сумщинi, але тоді захворювання виявили в мешканки Сумського ра-

йону, яка напередоднi повернулася з Індії. Отже пацієнтка Марія Іванченко (ім’я та прізвище змі-нено), на той час - 26 років. З

4 грудня 2006-го по 3 квітня 2007 року відпочивала в Індії. Завітала до Гоа, останній тиждень перебувала в Делі. Їла салати, яйця, смажене м’ясо, морепродукти, фрукти, напередодні захворювання - сік манго з молоком, приготований продавцем вуличного лотка. За 5-6 днів до хвороби Маша відпочивала на березі Ін-дійського океану, купалася у відкритих водоймах. Можливо, при цьому ковтала воду. До України прибула 3 квітня літаком. Встановлено, що хвороба у дівчини почалася раптово - ще на борту літака з’явилася діарея. Стан погіршився опівночі

4 квітня, коли з’явилися рідкі випорожнення на кшталт «рисового відвару». Дівчина самостійно приймала пігулки від проносу з домашньої аптечки. А вже о 7-й ранку до симптомів додалися багаторазове блювання, лихоманка, різка слабкість, сухість у роті, запаморочення, оніміння кінці-вок. Температура тіла залишалася нормальною, болі у животі не турбували. По обіді звернулася за медичною допомогою в ЦРЛ. Районний інфекціоніст Яна Сегеда запідозрила холеру. Вже о 17.05 Марія була доставлена до інфекційного відділення.

Її стан був важким. Різко виражена слабкість, шкіра бліда, суха. Почастішання пульсу, зниження артеріального тиску. Сухість слизових. Під час гос-піталізації до лікарні тривала діарея. При зважуванні, як виявилось, Маша втратила до 2 кг (вага 48 кг). Встановлено діагноз: «Холера, важкий перебіг, зневоднення 2-го ступеня». Пацієнтці було організовано проведення невід-кладної інтенсивної регідратаційної терапії сольовими розчинами, призначені антибіотики.

Протягом двох годин з моменту оповіщення про випадок холери було розгорнуто холерний госпіталь, ізолятор, про-візорне відділення, задіяно лабораторну службу, організовано воєнізовану охорону госпітальної бази. Пацієнти, які перебували на лікуванні в цей час, були виписані (ті, що одужували) або переведені в обласну інфекційну лікарню.

П’ять контактних осіб із сімейного осередку були оглянуті та госпіталізовані до ізолятора. У них взяли матеріали на до-слідження, призначили анти-біотикопрофілактику. У сімейному осередку були взяті змиви з кухонного інвентарю, предметів загального користування, проби з екзотичних фруктів, привезених з Індії, та питної води. Результати виявилися негативними! Не виявили хворих і в селі. У районі також проводилося чимало протиепідемічних та профілактичних заходів. В області, від-повідно до наказу МОЗ, працювала бригада фахівців Кримської протичумної станції, за висновком яких діагноз «холера» був визнаний обґрунтованим. СЕС провела величезну копітку роботу щодо встановлення та виявлення пасажирів та членів екіпажу рейсу Делі - Київ, а також пасажирів маршрутного таксі, яким Марія добиралася додому. Захворілих не було і серед них. Спостереження за осередком було завершено 14 квітня. Нових випадків захворювання серед контактних та мешканців села зареєстровано не було!

А Марію виписали на 12-й день перебування у стаціонарі, вона одужала.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Продукти-енергетики, що допоможуть подолати втому

Якщо у вас буде достатньо енергії, ви впораєтеся з будь-якою роботою. У нинішніх умовах досить легко відчути себе виснаженим. Не існує ліків від хронічної втоми, але є способи боротися з цим станом. Ось продукти, які допоможуть полегшити симптоми.

Цільнозернові

Тіло потребує вуглеводів... Читати статтю повністю

Сумська питна вода - безпечна для споживання!

У пабліках та чатах різ-них міст України розповсюджується фейкове повідомлення про можливий спалах холери через холерну паличку у водопровідній воді. Поширення такої неправдивої інформації, ймовірно, спрямовано на дестабілізацію ситуації та на-гнітання паніки серед населення.

Із... Читати статтю повністю

Ефективні поради для збереження волосся влітку

Спека призводить до нестачі вологи, яку можна помітити на шкірі та волоссі. Клопоту додають вплив УФ-променів, фарбування, сушіння феном... Тож як допомогти своєму волоссю влітку?

Натуральні шампуні

Найкращий спосіб захистити волосся від додаткового висихання - тимчасово використовувати... Читати статтю повністю