Соціум

Евакуація пораненого, ударний дрон із вибухівкою та заборонені снаряди

27 червня - з 16.00 росіяни почали обстріли зі ствольної артилерії - понад 40 приходів по Краснопільській громаді. Одна людина була поранена. Авіацією людину, яку було поранено 26 червня, евакуювали до спеціалізованої медустанови.

28 червня - після 10.00 ворог обстріляв Краснопільщину та окремі населені пункти Великописарівської громади. росіяни запустили близько 20 ракет із гелікоптерів по Краснопільській та Миропільській громадам. Після 11.00 орки відкрили вогонь з реактивних систем залпового вогню «Град» - 30 прильотів по Краснопільщині. З опівдня били по селам - близько 50 артпострілів із САУ, а також із кулеметів та станкового гранатомету. Близько 14.00 росіяни знову накрили з артилерії Краснопільську громаду - близько 30 прильотів. Після 18.00 - ще 40 та ще 12 ударів з реактивних систем залпового вогню.

Після опівдня на одне з сіл Великописа-рівської громади безпілотник скинув вибуховий пристрій. Після 12.00 ситуація повторилася.

29 червня - прикордонники збили ворожий ударний дрон із вибухівкою. Прикордонний наряд помітив наближення коптера, по поітряній цілі був відкритий прицільний вогонь зі стрілецької зброї. Від безпілотника майже нічого не лишилося.

Білопільська громада: близько 10.00 була спроба обстрілу з ворожого безпілотника. Але наші захисники його знищили! Близько 18.30 в результаті перестрілки з росіянами на прикордонні одна людина була поранена.

Краснопільська громада: з 11.00 до 12.30 росіяни гатили з мінометів (20 пострілів) та реактивної артилерії і САУ - 25 та 47 приходів відповідно. О пів на другу ворожий безпілотник скинув вибуховий пристрій. Одна людина загинула, троє - поранені.

Великописарівська громада: о пів на четверту росіяни відкрили мінометний вогонь - три прильоти, а одразу за цим випустили 10 ракет з гелікоптера. Пошкоджений будинок мирних мешканців та цивільна господарська споруда. Після 20.00 росіяни випустили ще чотири ракети.

Хотіньська громада - ближче до 17.00 було 17 пострілів з міномету. Жертв та руйнувань немає.

30 червня - ранок у Юнаківській громаді розпочався з чотирьох пострілів із САУ. Жертв та руйнувань немає.

Опівдні росіяни обстріляли території Біло-пільської громади - 20 мінометних пострілів.

1 липня - ранок знову розпочався з ворожого обстрілу: росіяни о 7.00 гатили по Есманьській громаді - 17 мінометних прильотів.

Протягом дня, починаючи з 9.00, росіяни випустили більше 270 мін, ракет та снарядів різного калібру по Сумщині. Під ворожим вогнем опинилися Білопільська, Новослобідська, Шали-гінська, Есманьська, Великописарівська, Глу-хівська та Краснопільська громади. У Шали-гінській громаді постраждала 64-річна жінка: вона працювала на городі, як почався обстріл. Її поранило уламком російського снаряду.

Є також і пошкоджена інфраструктура: будинки мирних мешканців, фермерські господарства, електромережі та водонапірна башта.

2 липня - протягом дня ворог тричі обстріляв Шосткинський район зі своєї території - дісталося Шалигінській (26 прильотів) та Есманьській (5 прильотів з міномету) громадам.

3 липня - протягом дня росіяни випустили понад 230 мін та снарядів різного калібру. Постраждали п’ять громад: Зноб-Новгородська, Новослобідська, Великописарівська, Білопіль-ська, Хотінська.

З пів на десяту ранку по Зноб-Новгородській громаді почався масовий обстріл, ймовірно із САУ, із використанням фосфорних та флешетних снарядів калібру 120, 152 мм. Всього 120 пострілів (приходів). Згорів один автомобіль. О 9.45 також по околицям одного з сіл Зноб-Новгородської громади був мінометний обстріл - 20 приходів.

Близько 10-ї ранку в Новослобідській громаді при мінометному обстрілі пошкоджено два приватні будинки, зупинку громадського транспорту та лінію електропередач.

Опівдні у Великописарівській громаді після мінометного прильоту загорівся будинок.

О 20-й годині росіяни почали гатити з мінометів по території та приміщенням Атинського психоневрологічного інтернату. За півгодини - накрили з артилерії. Спалахнула пожежа в їдальні закладу, зруйнований адмінкорпус та гуртожиток. Як мінімум троє людей постраждали - це пацієнти закладу, які наразі в лікарні.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Війна навчанню не перешкода

Читати статтюЯк працюватимуть заклади освіти Сумської області в новому навчальному році?

ВОСВІТНІХ закладах Сумщини новий навчальний рік планують розпочати традиційно з 1 вересня, і учні зможуть повернутися за парти, якщо це дозволить ситуація з безпекою.

Як зазначив на пресконференції керівник... Читати статтю повністю

Сумські добробати: про службу та потреби

ІЗ першого дня війни до захисту громади від окупантів стали добровольчі формування. У Сумах таких батальйонів 11, із яких дев’ять зареєстровані офі-ційно. Деяким бійцям вже довелося чинити опір, коли на початку вторгнення орки били по місту.

- Всі пам’ятають, як 24 лютого колони... Читати статтю повністю

ВР проголосувала за заборону російської музики та книжок

ВЕРХОВНА Рада України прийняла рішення про заборону публічного виконання російських пісень та їхнього використання на радіо і ТБ.

Народні депутати також під-тримали заборону імпорту видавничої продукції з росії та білорусі, видання і продаж книг авторства громадян рф в Україні... Читати статтю повністю