Будьмо здорові!

Чому огірок такий корисний?

БЕЗ огірка просто неможливо уявити свіжі літні салати. Це один із найпопулярніших овочів на нашому столі. До того ж у нас він дуже рясно родить, тож господині запасаються хрумкими огірочками ще й на зиму. Проте ми поговоримо про поживність свіжого овочу.

Чому огірок унікальний, що ж там усередині? Це один із небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва «агурос» в перекладі з грецької означає саме «незрілий». Він малокалорійний, до його складу входять різні мінеральні речовини, віта-міни та антиоксиданти. Щоб максимізувати вміст поживних речовин, огірки слід їсти неочищеними. Адже у шкірці міститься запас клітковини та деяких віта-мінів і мінералів.

У 100 грамах неочищеного огірка: калорій - 15; вуглеводів - 3,6 г; клітковини - 0,5 г; жирів - 0,1 г; білків - 0,7 г; вітаміну С - 2,8 мг (5% денної норми); вітаміну К - 16,4 мкг (21% денної норми); кальцію - 16 г (2% денної норми); заліза - 0,3 мг (2% денної норми); магнію - 13 мг (3% денної норми); фосфору - 24 мг (2% денної норми); калію - 147 мг (4% денної норми).

Додавши огірок у раціон, ви потенційно покращуєте водний баланс організму через високий вміст рідини. Проте це не єдина перевага його споживання. Харчова цінність огірка насамперед зумовлена високим вмістом лютеїну та зеаксантину - речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби. Є в овочі й фітостероли, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином, під час вживання огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту і він краще виводиться.

Окрім цього, огірки містять антиоксиданти лігніни, які допомагають виводити з організму вільні радикали. Якщо в організмі накопичується їх занадто багато - це може призвести до пошкодження клітин та різних видів захворювань. Ще додамо, що свіжий огірок сприяє здоров’ю кісток (багатий на вітамін К, який поліпшує засвоєння кальцію), покращує роботу серцево-судинної системи та позитивно впливає на втрату ваги, бо поліпшує травлення.

Готуємо салат безпосередньо перед їжею!

Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кіль-кості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають «антивітамін С», бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається під час подрібнення огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.

Попри всю користь овочу, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки у разі загострення коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів, при гастриті, нирковій недостатності.

Як додати в раціон

Огірки легко додати у свій щоденний раціон. Найпростіше - в салати та сендвічі. Вони також смакуватимуть у поєднанні з хумусом, сіллю, оливковою олією або салатною заправкою. До речі, дієтологи радять їсти огірки з салом. Головне правило смакування - знати міру. 20-30 г сала на добу з огірком чи іншими овочами корисні для організму. Але не варто їсти сало з хлібом - це шкідливий мікс жирів та вуглеводів.

Маска для обличчя з огірка

Оскільки огірки корисні для шкіри і володіють цілющим освіжаючим ефектом, їх можна використовувати для приготування маски для обличчя в домашніх умовах.

Проста огіркова маска:

очистіть великий огірок і наріжте його невеликими шматочками;

помістіть скибочки в блендер або кухонний комбайн;

подрібніть огірок до стану пюре, перецідіть через сито, щоб відокремити рідину від маси;

вимийте обличчя і шию теплою водою та засобом для зняття макіяжу. Це підготує шкіру до маски, відкриваючи ваші пори;

нанесіть огірковий сік на шкіру і залиште на п’ятнадцять хвилин;

після - вимийте обличчя холодною водою і висушіть шкіру м’яким рушником.

Ваша шкіра стане більш пружною і здоровою всього за одну процедуру.


п»ї
Читайте у цій рубриці

Молода картопля може захищати організм від раку

Молодою називають картоплю, яку збирають, як правило, через два тижні після закінчення її цвітіння. Її відмінна риса - тонка, напівпрозора шкірка, що легко відходить навіть під час натискання на неї пальцями. Пояснюючи, чим корисна молода картопля, фахівці зазначають, що в ній, як... Читати статтю повністю

Як зменшити пітливість пахв: сім ефективних способів

Надмірна пітливість у районі пахв - популярна літня проблема. Потовиділення - важлива та корисна функція організму, яка захищає нас від перегрівання. Але людей із надмірною пітли-вістю знання цього факту не заспокоює. Тож як боротися з проблемою?

Чому піт неприємно пахне

Сам... Читати статтю повністю

Які ще корисні речовини є в молодій картоплі?

Вітамін A, вітаміни групи B, вітамін C, вітамін Е, вітамін K, ніацин, холін, фолієва кислота, білок, калій, кальцій, магній, фосфор. При цьому білок картоплі - один із найбільш повноцінних у рослинному світі, він містить 14 із 20 незамінних амінокислот.

У свою чергу, 100-грамова... Читати статтю повністю

Операція «Вижити в спеку»

УЛИПНІ спека таки вшкварила: термометр за вікном показує понад 30 градусів плюс. Що й говорити, врятуватися від задухи неможливо ні в квартирі, ні на вулиці. Це складний період для всіх, хто важко переносить спеку. Ми підкажемо, як легше справитися з літньою жарінню.

У чому небезпека?... Читати статтю повністю